pátek 11. května 2018

Knižní přírůstky – květen#1

Krásný podvečer, přátelé :)

Dřív, než vám naservíruji report ze Světa knihy, kde jsem byla včera, a ještě dnes lítám v euforii, mám pro vás své první květnové knižní přírůstky. Nebudou to knihy z veletrhu, ty uvidíte až v článku o víkendu. Sešly se mi ale nějaké recenzáčky a výhra, na kterou jsem čekala víc než měsíc a půl.

Za první květnové dny se mi nashromáždila tato šestice knih.


Madona z hor od Elise (nebo Elisy?) Valmorbidy je recenzáček z Domina.

Anotace:
Velkolepě vylíčený životní příběh Marii Vittorii začíná na počátku dvacátých let dvacátého století v italských horách, kde drsná dřina a neochvějná víra utvářejí celý lidský život. Žena, která se neprovdá, je považována za méněcennou. I Maria se bála, že zůstane starou pannou, ale když už se v pětadvaceti vzdávala všech nadějí, přivedl jí otec z námluv manžela. Po svatbě se přestěhovali do vesnice v podhůří a otevřeli si obchod, Maria pečuje o čtyři děti a má se pořád co otáčet.

Drsné dřině je uvyklá od dětství, ale nástup fašismu a války vrhne na její život temný stín. Uživit rodinu je stále těžší, jídla je málo a drsné válečné zimy jsou k nepřečkání. Lidem se najednou nedá důvěřovat, z přátelských sousedů se stávají zrádci, bratranec se dal k fašistům a zneužívá nově nabytou moc, ve dveřích obchodu se střídají nacisté s partyzány a všichni se domáhají potravin, které se jinde než na černém trhu nedají sehnat...
Pro Mariu je rodina středobodem světa, udělala by pro ni cokoli, naprosto cokoli. Odhodlá se k činům, které by vzhledem ke své povaze i víře považovala za nemožné. Silou vůle dokáže překonat období, kdy rodině nemůže dát k jídlu nic jiného než ještěrky, přečká i manželskou krizi, a v následných letech také odloučení dětí.

Román Madona z hor je epickým a inspirativním příběhem, který nejlépe vystihují Mariina vlastní slova: „Vydržet hladovění je stejně důležité jako umět uvařit noky."


Další tři knihy jsou zmíněná výhra. Soutěžila jsem na webu vaseliteratura.cz už někdy v únoru, vyhodnocení proběhlo v březnu a knihy mi Mladá fronta poslala až minulý týden. A to je paní z webu, přes který soutěž byla pořádána, asi několikrát upomínala. No, nechtělo se jim nějak. Člověk potom už nemá z výhry ani tu opravdovou radost.


Chybíš mi – Kate Eberlen
Tess s Gusem jsou si souzeni. Jen se zatím neměli šanci poznat. A možná k tomu nikdy ani nedojde…
„Dnešek je první den zbytku tvého života“ stojí na dekoračním talíři v jejich kuchyni a Tess tohle motto nedokáže pustit z hlavy, přestože je právě ve Florencii a měla by si před nástupem na vysokou užívat poslední bezstarostné práz
dniny. Její život se brzy od základu změní – ovšem jinak, než čekala.
I Gus je tou dobou ve Florencii, na dovolené s rodiči. Do jejich života už jedna náhlá a dramatická změna zasáhla. Gus se snaží svým rodičům zavděčit, ale ve skutečnosti touží uniknout a najít sama sebe.
Než se oba vrátí zpátky domů, jejich cesty se na letmý okamžik zkříží. Během následujících šestnácti let jim život klade do cesty velmi rozdílné nástrahy a výzvy. Svede osud jejich cesty dohromady?


Jediné pravé lásky – Taylor Jenkins Reidová
Autorka románu Možná v jiném životě přichází s novým strhujícím milostným příběhem o ženě, která musí nečekaně volit mezi manželem, kterého už dlouho považuje za mrtvého, a snoubencem, jenž v ní znovu probudil chuť žít.
Emma Blairová si vezme Jesse, svou lásku ze střední školy. Vybudují si společný život, na hony vzdálen
ý představám rodičů i usedlým lidem z rodného města, a procestují spolu svět. V den prvního výročí svatby se ovšem stane nehoda a nad Tichým oceánem zmizí helikoptéra, v níž letěl Jess spolu s dalšími dvěma muži. Po čase jsou všichni prohlášeni za mrtvé.
Emma dá výpověď v práci a vrátí se domů do Ameriky, aby se pokusila překonat smutek a znovu si urovnat život. Roky plynou, až jednou Emma narazí na dávného kamaráda Sama a zjistí, že se znovu zamilovala. Když se se Samem zasnoubí, má pocit, že dostala druhou šanci být šťastná.
Tedy jen do té chvíle, než se najde Jesse. Je naživu a celé ty roky se k ní snažil vrátit. Emmu čekávelké rozhodnutí. Musí si vybrat. Manžela, nebo snoubence? Především však potřebuje poznat samu sebe a zjistit, co chce, aniž by ublížila těm, které miluje. Emma ví, že musí naslouchat svému srdci. Jen si není jistá, co říká…


Svůdná Paříž – Kathrin Kemp-Griffin
Navzdory nezlomné touze po všem francouzském je pro spoustu žen luxusní spodní prádlo stále velkou neznámou. Všechny po něm sice v skrytu duše toužíme, ale nejsme si jisté, jak, kdy a hlavně kam je nosit. Přejeme si mít prádelník plný hedvábí a krajky, ale nevíme, kde začít. Jak poznáme, že nám podprsenka sedí? Jak přesně se nosí podvazkový pás? Musejí spolu podprsenka a kalhotky pokaždé ladit?
Tato praktická příručka protkaná svůdnou atmosférou Francie kombinuje profesionální poznatky, praktické rady i osobní zkušenosti tak, aby inspirovala každou ženu k přehodnocení nejen svého šuplíku se spodním prádlem, ale i vztahu ke svému tělu, a to mile a s úsměvem.
Kathryn Kemp-Griffinová, majitelka zavedené francouzské značky Soyelle a módní stylistka, vám na vaší postavě pomůže vyzdvihnout to hezké a ukáže vám, jak s pomocí krásného spodního prádla zdůraznit vaši ženskost, zvýšit si sebevědomí a užívat si radosti ze života pěkně po francouzsku.
Kniha je doplněna ilustracemi francouzské návrhářky spodního prádla Palomy Casile a mimo jiné obsahuje i konkrétní tipy na vybrané pařížské butiky, ve kterých najdete vše, po čem vaše srdce touží.



A poslední dvě knihy byly překvapením a sice z Paseky.  Johanu jsem zaregistrovala a z ní mám opravdu radost, moc ráda si ji přečtu.


Johana – Pavla Horáková, Alena Scheinostová, Zuzana Dostálová
Jedenácté narozeniny chce Johana oslavit se svou nejlepší kamarádkou Simonou, protože je mají ve stejný měsíc. Johanina máma cvičí džezgymnastiku a je krásná. Na tátu si Johana moc nepamatuje, zato s babičkou tráví spoustu času. Ta jí vypráví o tom, co bylo, a dovede zahnat veškeré obavy. Johanu ale vlastně kromě pitomého spolužáka Radka Hadraby a tajného obsahu babiččiny krabičky nic netrápí… Bude to stejné i za třicet let?
Svěží novela civilně a bez okázalosti mapuje třicet roků v životě dívky narozené v polovině 70. let. Mohlo by se zdát, že se v ní nic dramatického neděje, přesto však Johana vypovídá o historických událostech i osobních prožitcích leckdy výmluvněji, než dovedou zachytit vypjaté scény. Johana nese i svérázný literární rukopis. O jednotlivé dekády se postaraly tři výjimečné autorky.


Dále mi dorazil druhý díl Záleskautek. I

Záleskautky – Lumberjanes 2 – Kámošky až za hrob – Noelle Stevenson
Kamarádky April, Jo, Mal, Molly a Ripley nejsou obyčejný holky a tábor Qiunzelly Thiskwin Penniquiqul Thistle Crumpetové není jen tak obyčejný letní tábor. Tvrďácký dámy už posbíraly bobříky jako „Slovní koumág“ a „Vše, co se nás matematýká“ a přátelství utužily v soubojích s tříokými liškami nebo vodními příšerami. A přitom léto teprve začíná!
Teď je čeká magie, dinosauři a sourozenecká rivalita jak vyšitá ze zavšivených bájí a pověstí. Tak na tohle budou potřeba ty nejtlustší náramky přátelství. Záleskautky se právem staly kultem pro moderní čtenářky i čtenáře. Ulítlou formou podporují hodnoty, jako jsou přátelství, tolerance, ochrana přírody a odvaha. Je nám jasné, že tohle všechno zní moc dobře na to, aby to byla pravda. A přitom je to ještě lepší!



A to je pro dnešní článek všechno. Napište mi, jestli knihy znáte, četli jste, anebo se na některou chystáte :)

Vaše Šárka ♥

6 komentářů:

  1. Krasne kousky Sarko, hodne by se mi libila Johana a Madona z hor a posledni dobou mne hodne lakaji nektere komiksy :-)Asi nejake zase zacnu cist. Muze tak trochu za to i nas vylet do belgickeho mesta Brugge , kde krome spousty cokolady, bylo take spousta komiksovych lakadel, no a nostalgie :-)Preji krasny vikend a uz se nemuzu dockat na clanek ze Sveta knih :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tvůj výlet jsem koukala, určitě jste si ho parádně užili :) Na Johanu i Madonu jsem hodně zvědavá a věřím, že budou dobré :)

      Vymazat
  2. Pěkná hromádka :) Snad se ti všechny knihy budou líbit ^^ a budu se těšit na článek s přírůstky ze Světa knih. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥