neděle 29. dubna 2018

RECENZE – Jutta

Autor: Vladimír Černil
Nakladatelství: Extraphon
Rok vydání: 2018
Počet stran: 256
ISBN: 978-80-907137-0-3

Anotace:
Svět není ani černý, ani bílý. Dokonce ani uprostřed zuřící světové války. Hrdinstvím nemusí být jen nezištná záchrana opuštěné dívky, ale třeba i varování sousedky, která dokáže přemoci svůj strach jediným slovem: „Utíkej!“ To, i když je to jen jediné slovo, vrhá Juttu, mladinkou židovskou dívenku, do ulic válkou sužovaného Berlína. Zároveň se tou dobou stává Berlín nechtěným domovem pracovně nasazeného Zdeňka, který, vytržen z poklidného života v nevelkém moravském městě, právě zde poprvé v životě prožívá zamilování a lásku, zklamání, zradu, nenávist, slast milování i nečekanou pomoc. Osudy Zdeňka a Jutty se protínají za dramatických okolností, jimiž jsou donuceni se semknout a společně najít cestu nejen k sobě navzájem, ale především k přežití nástrah a hrůz, které jim osud a jejich bližní připraví. Podaří se jim uhájit alespoň holé životy? Po desítky let se čtenářům dostávala do rukou literatura s válečnou tématikou, v níž bylo téměř vždy striktně jasné, kdo jsou nepřátelé a kdo kladní hrdinové. Kniha Jutta je jiná. V příběhu nenachází čtenář prvoplánově ty zlé a ty dobré, ale autor nás provází válečným městem v německé říši, kde žijí lidé, jejichž charaktery jsou formovány dobou, v níž se ocitli. Válka je pozadím, na kterém se dech beroucí příběh Zdeňka a Jutty odehrává, ale skutečně důležití jsou ti, se kterými se na své cestě potkávají.

Na začátku recenze jen malé vysvětlení. Jak jste si jistě všimli z fotografií, moje kniha nese název Juta, protože jde o nulté vydání. Kniha poté vyšla již pod názvem Jutta. Tak jen aby vás to nemátlo.


A teď již k recenzi samotné. Na počátku knihy nahlédneme do rodiny židovského zubaře Samuela Kühnela. Píše se listopad 1942. Zde také poprvé poznáme Juttu, ale jen velmi okrajově v 1. kapitole. V dalších kapitolách se seznámíme se Zdeňkem. Je to mladý muž z Valašska, který jednoho dne obdrží osudovou obálku. Dostává příkaz k nástupu na nucené práce do Říše. 26. ledna 1943 se tak hlásí na pracovním úřadu v Berlíně. Zdeněk má štěstí, že místo ubytování s ostatními zahraničními pracovníky na nějaké strašné ubytovně může bydlet v pronájmu u Andrey Hilmové. Je to asi pětatřicetiletá Němka, která se o Zdeňka překvapivě stará téměř jako o vlastního syna. Zdeněk si toho velice váží. Pracuje ve fabrice poblíž a s nikým se moc nebaví, nechce na sebe upozorňovat. Přesto se však zamiluje do mladé Polky. Láska těchto dvou mladých lidí ale nepřinese nic dobrého. Na krásnou Beatrycze má totiž zálusk ředitel fabriky Fritz Hoffmann a s ním není radno si zahrávat, o tom se Zdeněk bohužel přesvědčí na vlastní kůži. 

Nejen milostné trable Zdeněk prožívá. Při jedné cestě z fabriky najde pod mostem uplakanou mlaďoučkou dívku. Je to Jutta, třináctiletá židovská dívenka na útěku před nacisty. Co si s ní Zdeněk počne? Kde ji ukryje? Dokáže pomoci Andrea? Přece tady tu dívenku nemůže nechat. Odsoudil by ji tím na smrt. Ale jak se k tomu všemu Andrea postaví? Za ukrývání Židů hrozí smrt. Navíc Zdeněk neví, jak Andrea na Židy pohlíží. Ovšem je jediná, na koho se může obrátit.

Velmi bych chtěla poděkovat autorovi panu Černilovi, že mi knihu nabídl k přečtení. Co si budeme povídat, knihy, které vyjdou malým nákladem, kolikrát ani nepostřehneme. A já jsem moc ráda, že jsem si tento příběh mohla přečíst. Zase je to pro mě nový pohled na období holokaustu. Příběh je sepsán velmi čtivě. Přestože se odehrává v nelehké době, ukáže nám, jak i tehdy se lidé dokázali radovat, a to opravdu z maličkostí, a neváhali si vychutnávat vzájemnou lásku. V některých pasážích zachází autor opravdu do nitra až intimností, a teď nemyslím právě erotiku. Ale vše to patří k životu, lidé to prožívali a museli brát tak, jak to přišlo, protože nebylo na výběr. Někdy se opravdu dokázali obnažit až na dřeň, ale vůle přežít byla silnější než stud a ponížení. Příběh obsahuje i milostné scény, ovšem psané s citem, vkusně, vůbec nevyznívají klišoidně.

Co napsat závěrem? Snad jen, pokud vás zajímají příběhy z období holokaustu, určitě si knížku přečtěte. Vřele doporučuji.

O autorovi: 
Nenašla jsem nikde autorův životopis, tak vám snad jen nabídnu odkaz na stránky http://kniha-juta.cz/

Hodnocení: 100%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji panu Černilovi. Knihu můžete koupit zde.

6 komentářů:

  1. Tato kniha by se mi líbila, to vím. Zařazuji na svůj seznam a děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Šárko, krásná recenze. Knížka vypadá velmi lákavě, takže si ji připíšu na seznam. Neboť knihy z odbodí 2.SV poslední dobou můžu (když si na ně udělám tu správnou chuť) - přece jen to není nejlehčí čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni, tato knížka není nijak psychicky náročná, čte se moc dobře, není to z prostředí koncentračního tábora, takže určitě se ti bude líbit, pokud se k ní dostaneš.

      Vymazat
  3. Tohle je pro mě úplně jasná věc, musím knihu mít. Díky za naprosto vynikající recenzi, Šári :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥