sobota 26. srpna 2017

RECENZE – Lizucha

Autorka: Lenka Juráčková
Nakladatelství: Jota
Rok vydání v ČR: 2015
Počet stran: 176

Někdy máte pocit, že by kniha mohla mít klidně o sto stran méně. V případě Lizuchy budete mít pocity naprosto opačné.

Anotace:
Devadesátiletá Lída trpící Alzheimerovou chorobou tráví stále stejné dny v domově důchodců. Zapomněla na všechno a na všechny, uzavřela se. Ve snech se jí však odkrývají spodní vody a vracejí vzpomínky na dětství, na totální nasazení v Německu, na muže, který ji z Reichu odvedl do Československa.
Když už to vypadá, že koloběh Lídina současného života nemůže rozsvítit nic hezkého, a hlavně nikdo blízký, objeví se u ní patnáctiletá Eva s kamarádkou Káťou a tajemným herbářem nalezeným v opuštěném domě...


V knize české autorky Lenky Juráčkové procházíme několika  liniemi příběhu. V jedné se vracíme do minulosti do doby druhé světové války. Dvě mladinké Ukrajinky Lída a Valja jsou nasazeny na práci do Reichu. Lída se zde seznámí s Karlem, kterému záhy porodí syna. Lídu v knize také poznáváme jako starou dámu zasaženou Alzheimerovou chorobou a žijící v sanatoriu úplně opuštěnou. Lída téměř nekomunikuje s okolím a ve svých vzpomínkách se vrací právě do let minulých, do svého dětství a mládí. V sanatoriu se s Lídou seznámí dvě mladá děvčata, kterým se do ruky dostane nádherný herbář a napadne je, že právě někdo ze seniorů by mohl mít zájem si knihu prohlížet a tak si jím trochu zpříjemnit dlouhé dny. Maminka jedné z dívek pracuje totiž ve zmíněném domově a dívky se tak setkávají s opuštěnou zasmušilou Lídou. Starý dopis nalezený mezi Lídinými osobními věcmi jim dokonce prozradí existenci Valji, kamarádky z mládí. Setkají se dvě staré dámy ještě někdy?

Tato útlounká knížka mě na první pohled zaujala svou nádhernou obálkou. To Jota rozhodně umí. Příběh je krásný, hluboký a plný citu. Jen by si zasloužil více rozpracovat a natáhnout tak knihu o několik dalších desítek stran. Rozhodně by mu to prospělo. Autorka píše nádherným, květnatým jazykem, musím říct, že jsem si vážně libovala a lahodilo to mému očku i duši. Zajímalo by mě toho mnohem více z Lídina života, než kolik mi toho kniha nabídla. Ale i tak jsem si čtení užila. Role dvou mladých děvčat mi sice přišla méně uvěřitelná, protože si neumím představit, jak dnešní holky tráví volné chvíle v domově seniorů, ale na druhou stranu, třeba i ty výjimky by se našly. Každopádně se mi příběh moc líbil a hlavně autorčin styl psaní mě hodně oslovil a pohladil.

O autorce:
Lenka Juráčková vystudovala češtinu a historii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. S manželem Pavlem a dětmi Adamem a Evou žije v Novém Jičíně. Básně publikovala v literárních časopisech a antologii Sto nejlepších českých básní 2012. V roce 2008 vydalo nakladatelství Hněvín její sbírku Sukně s hnědavými suky. Sbírka Čemeřice vyšla roku 2014 v nakladatelství Literární salon. Za básně z této sbírky byla nominována na Drážďanskou cenu lyriky.



Hodnocení: 80%

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥