úterý 11. října 2016

Recenze – Příslib naděje

Autorka:                    Tamara McKinley
Překlad:                     Blažena Kukulišová
Nakladatelství:       Alpress
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              334

Anotace:
Dědictví po tetě, kterou Fleur nikdy nepoznala, nemohlo přijít ve vhodnější chvíli. Právě se jí zhroutil vztah, a navíc se ocitá uprostřed vážné rodinné pře. V australské pustině díky tetiným deníkům poznává, co její život ovlivnilo tak drtivým způsobem. Postupně Fleur rozplete složitá pokrevní pouta plná rivality a pochopí, že ničeho – ani lásky – se nesmí vzdát bez boje.

Čtyřiatřicetiletá Fleur je hlavní hrdinkou románu Tamary McKinley. Byt i srdce sdílí s charismatickým dětským chirurgem Gregem. Greg své malé pacienty miluje, udělal by pro ně všechno a neskutečně trpí, pokud některému není pomoci. Proč ale nechce mít s Fleur vlastní dítě? Byl by přece tak skvělý a milující otec. Gregovo rozhodnutí nemít děti vrazí mezi něj a Fleur obrovský, bolestivý klín. V té době Fleur zdědí značný majetek po své tetě Annie, kterou nikdy neviděla a dosud o ní ani neslyšela. Tato událost hrotí napjaté vztahy mezi Fleur, otcem a nevlastními sestrami. Fleur tedy neřeší jenom vztahové problémy s Gregem, ale nyní ještě záležitosti ohledně překvapivého dědictví. Na druhou stranu se okamžitě zamiluje do domu v Birdsongu, který ji Annie také odkázala. Leží na úžasném místě, přímo v ráji. V rámci dědictví Fleur získává tetiny deníky, ze kterých se dozvídá o její minulosti, o tvrdém životě na začínající farmě. Farma, které se v dnešní době skvěle daří, Fleur nyní také patří. Poprvé má tak možnost navštívit hrob své mrtvé matky a poprvé ji uvidí na fotografii. Jsou si hodně podobné.
Fleur si tedy užívá nádherného domu u moře, ale zároveň ji bolí srdce kvůli Gregovi, se kterým momentálně žijí odděleně.

Zvedla deníky a složku s fotografiemi, zhasla stolní lampu a odešla do ložnice na kraji chodby. Pečlivě uložila fotografie do svého kufru, naskládala deníky na prádelník u postele a připravila se na první noc v Birdsongu.
Ulehla mezi nažehlená bílá prostěradla, lehce provoněná levandulí, a položila hlavu na měkký polštář; stropní větrák ochlazoval vlhký vzduch a lampička na nočním stolku zalévala místnost hřejivou září.
Fleur zhasla světlo a zaposlouchala se do nočních zvuků a jemného šplouchání vody na písečné pláži. Annie se jimi nechávala ukolébat k spánku a Fleur po dlouhém a citově náročném dni čekala, že usne velice brzy.


Kniha mě nadchla a to naprosto. Autorka si mě hned na poprvé získala. Tamařin vypravěčský styl je sugestivní, popisy krajiny úžasně barvité. Máte pocit, že stačí zavřít oči a ocitnete se také v ráji barevných papoušků a šumícího moře.

Příslib naděje je moc krásný příběh. Obsahuje určitou dávku romantiky, které je ovšem tak akorát a děj není vůbec přeslazený. Obálka může možná v někom evokovat červenou knihovnu, ale ne. V knize se skrývá mnohem hlubší příběh. Postavy jsou výborně vykreslené. Čtení jsem si zkrátka užívala, místy jsem se i dojímala. A ten konec... Asi na každého bude působit jinak, ale mně se líbil a měla jsem z něj úplně husí kůži.

Za mě je tedy Příslib naděje jednoznačně skvělá kniha a má moje velké doporučení. Kdo nezná Tamaru McKinley, o hodně přichází.

O autorce:
Narodila se a vyrůstala v Austrálii,  kde ji vychovávala babička. Až později se přestěhovala do jižní Anglie a tam dokončila studia. Nyní věnuje tato známá autorka veškerý čas psaní. Velmi často se vrací do milované Austrálie, aby zde hledala náměty nových děl. Děj jejích poutavých románů skvěle těží z důvěrné znalosti australského prostředí.





Hodnocení: 100%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Alpress. Knihu zde můžete zakoupit.






16 komentářů:

  1. Skvělá recenze, Šári! :-) Kniha vypadá zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, moc pěkná recenze. Na knihu se asi podívám:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji :) Knížka určitě stojí za přečtení :)

      Vymazat
  3. Hezká recenze! Knihu jsem chtěla původně zavrhnout kvůli obálce. Opravdu je taková červenoknihovní. Ale jak to popisuješ, nezní to vůbec špatně. Možná knize šanci nakonec dám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Káťo :) Je fakt, že obálka trošku víc evokuje romantiku, ale je v knize v takové akorát míře :)

      Vymazat
  4. Parádní recenze, jak píše Kateřina, podle obálky bych to tipla na romantiku ze které až bolí zuby. Ale podle tvé recenze to vypadá na zajímavý příběh :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Pinky :) Určitě je příběh hlubší, přeslazenou romantiku nemusím. Tohle je moc pěkné čtení :)

      Vymazat
  5. Obálka je nádherná, dokáže zaujmout. Hezká recenze, dostala jsem chuť si jí také přečíst. :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Opravdu vypadá dobře a obálka je krásná a skutečně trošku matoucí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha opravdu stojí za přečtení a přehnané romantiky netřeba se bát :)

      Vymazat
  7. Šári super, moc děkuji za tip, hned jsem jí šoupla na seznam :) *Veru

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezka recenze Sarko, vypada to na krasny pribeh, pisu na seznam a snad se k ni nekdy dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji a určitě si knihu přečti, pokud budeš mít možnost. Je moc pěkná :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥