neděle 26. června 2016

Knižní přírůstky 42

Přeji vám všem krásný nedělní večer :)

Dnes mám pro vás kromě recenze ještě jeden příspěvek a sice rozbalovačku. Před nedávnem měli na Knize Zlín 35%... myslím, že to bylo tolik... slevu na knihy od J. Nesboho. Tak jsem neodolala a objednala si tři, které jsem ze série o Harrym Holeovi ještě neměla. I tak mi stále dva poslední díly chybí, ale měla jsem ještě objednané knihy z buxu a omalovánky, takže jsem se musela krotit :)) 

Rozbalovala jsem opět na lavičce, protože krabice se mi nevešla ani do tašky ani do podpaží. Nehledě na to, že to nebyl jediný balík, který jsem táhla. Takže jsem ho vykutala hned :))


Knihy byly pečlivě zabalené a krabice vycpaná, takže super. Ani se tam nehnuly.


A tady jsou... krasavice moje  ♥♥♥


Pentagram
V Oslu začíná období prázdnin a dovolených a město zasáhla vlna letních veder. V jednom bytě nedaleko hřbitova Našeho Spasitele začíná ze stropu něco kapat do hrnce s vařícími se bramborami. Ve vodě se tvoří drobné černé chuchvalce. Ve svém bytě v Sofiině ulici leží tou dobou na zemi Harry Hole – opilý, opuštěný a suspendovaný. Ve zběsilém, ale neúspěšném honu za usvědčením svého policejního kolegy Toma Waalera z vraždy zradil všechny své blízké. Za čtyři týdny bude bez práce. Vtom zvoní telefon. Šéf oddělení vražd povolává Harryho k podivnému nálezu – zavražděná žena s odseknutým prstem. Harry Hole dostává svůj poslední případ. Bude na něm pracovat společně s jediným kolegou, který právě nemá dovolenou, s Tomem Waalerem, jenž Harrymu učiní jistou nabídku. Vzápětí zmizí beze stopy Lisbeth, manželka známého producenta Willyho Barliho, který chystá premiéru muzikálu My Fair Lady, v němž měla jeho žena hrát hlavní roli. A na policii dorazí v obálce useknutý prstem. Stojí za Lisbethiným zmizením její manžel, jak tvrdí tzv. Holeův první zákon, anebo někdo jiný? Brzy se ukáže, že policie má co do činění se sériovým vrahem. Dokáže Harry rozluštit vzkazy a symboly, které vrah zanechává na místech činu, a dokáže zabránit dalším vraždám? Přijme nabídku Toma Waalera? A podaří se mu vrátit svůj osobní život k normálu? Harrymu začíná být pořádně horko.

Nemesis
Začal podzim. V jedné bankovní pobočce v centru Osla dostává vedoucí pětadvacet vteřin na to, aby otevřel bankomat, vybral z něj peníze a naházel je do připravené kabely. Limit o šest vteřin překročí. Bankovní lupič ukáže do bezpečnostní kamery šest prstů, zastřelí jednu ze zaměstnankyň a beze stopy se vytratí. Případ dostává na starost Harry Hole, jeden z nejlepších kriminalistů osloské policie, ale zároveň velmi svérázný chlapík, osamělý vlk s neuspořádaným osobním životem a alkoholik, kterému dělá problémy podvolit se jakékoli autoritě. Při vyšetřování mu sekunduje velmi zdatná policejní posila Beáta Lonnová, dcera známého zastřeleného kriminalisty, která zaujala místo Harryho zavražděné kolegyně Ellen Gjeltenové. Krátce po zahájení vyšetřování je ve svém bytě nalezena Harryho dávná láska Anna Bethsenová. Vše nasvědčuje tomu, že spáchala sebevraždu v ten večer, kdy u ní byl Harry na večeři. Téměř vše. Jenže Harry má naprosté "okno" a z návštěvy si nic nepamatuje. Co se vlastně v Annině bytě odehrálo? Když vyšetřování uvízne na mrtvém bodě, rozhodne se Harry využít pomoci Raskola, původem rumunského Roma, Annina příbuzného a legendárního bankovního lupiče, který se sám přihlásil policii a nechal se uvěznit. I z vězení však dokáže tahat za potřebné nitky. Harry uzavře s Raskolem dohodu: Raskol mu pomůže najít bankovního lupiče a Harry oplátkou za to odhalí Annina vraha. Kolotoč událostí se rozbíhá. A to podzim teprve začal.

Červenka
3. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Píše se rok 1944. V zákopech u Leningradu na východní frontě bojuje jednotka norských vojáků v německých uniformách za věc, v niž věří: za svobodné Norsko. Vojáci pocházejí ze všech společenských vrstev, nesdílejí politické názory ani důvody své účasti v bojích. Nejodvážnější z nich, Daniel Gudeson, je zastřelen a jeho tělo je uloženo do masového hrobu. Po jisté době se však v jednom vídeňském lazaretu objeví zraněný voják, který o sobě tvrdí, že je Daniel Gudeson... A máme tu rok 1999. Do ulic Osla se vydává stařec, kterému právě jeho lékař sdělil rozsudek smrti. Stařec přemýšlí o válce. Ví, že ho před smrtí čeká ještě jedna mise. Vzápětí je nalezen jeden bývalý norský voják z východní fronty s podříznutým hrdlem. V téže době Harry Hole omylem postřelí během návštěvy prezidenta Billa Clintonta v Norsku jednoho agenta americké tajné služby. Harry je ke svému údivu povýšen na vrchního komisaře a přeložen k norské tajné službě. Ukáže se však, že byl takto odklizen do kanceláře, kde na něj čekají naprosto nudné a bezvýznamné případy, například prošetření činnosti gangu provozujícího ilegální obchod se zbraněmi, jenž je navázán na neonacistické prostředí. Harrymu a jeho parťačce Ellen Gjeltenové se ovšem podaří zjistit, že stopy pašeráků zbraní vedou až do řad oslovské policie. Bezvýznamný případ už není bezvýznamný a roztáčí se kolotoč událostí.

Patří knihy J. Nesboho mezi vaše oblíbené? Které jste četli? Budu ráda, když se se mnou podělíte o své dojmy. 
Já četla pouze Sněhuláka a tenkrát jsem až po dočtení zjistila, že je to sedmý díl série. Od té doby už si všechny série hlídám, abych nečetla od prostředka :) Takže si dám Harryho pěkně od začátku a myslím, že i Sněhuláka ještě jednou, byl skvělý a detaily si už nepamatuji. Četla jsem ho před dvěma lety. A láká mě od autora i Syn a Lovci hlav. Krev na sněhu ani snad ne.

Přeji vám všem krásný večer a nejlépe s knihou :)

Ahoj Šárka ♥


32 komentářů:

  1. Já pořád Nesbíkovi nemůžu přijít na chuť, ale to je asi zapříčiněno mým spíš záporným postojem k severským detektivkám, takže chudák spisovatel za to nemůže :) každopádně přeji příjemné počtení.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak on každý tu severskou literaturu nevyhledává a nebo dává přednost úplně jinému žánru, než vraždám :) A děkuji za přání :)

      Vymazat
  2. Já naopak seveřany vyhledávám, ale teda kolem Nesba z nějakýho záhadnýho důvodu pořád jen kroužím... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se těším, až ho začnu pěkně od prvního dílu číst, i když vím, že ty první dva díly jsou asi slabší podle recenzí. :)

      Vymazat
  3. Krásné jsou, k tomuto autorovi jsem se ještě nedostala, ale všude slyším mnoho chváli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda severskou krimi a thrillery, určitě vyzkoušej :)

      Vymazat
  4. Já prostě tyhle severské detektivky nemusím. Nevím proč....
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi to jasný, že ne všichni po nich prahnou :) Já ale ano :))

      Vymazat
  5. Také jsem si objednala chybějící díly :-)
    Přeji pěkné čtení.

    OdpovědětVymazat
  6. Přeji pěkné čtení. :-) Já jsem už HH přečetla komplet a z každé knihy jsem byla víc nadšená! ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Nesbo je prostě nejvíc!!!
    Přeji pěkné čtení, ať se k nim ale hlavně brzy dostaneš;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo díky :) No chtělo by to, protože už se na ně hrozně těším :)

      Vymazat
  8. Já jsem ze série Harry Hole četla zatím jen Sněhuláka, ale časem bych si chtěla přečíst i další :) Přeji hezké čtení, Šárko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, tak to jsme na tom zatím úplně stejně s tím Sněhulákem :) A děkuji :)

      Vymazat
  9. parádní !
    Já sama se konečně chystám na první knihu od Nesba :) Můžeš mi doporučit tu nejlepší? :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No sérii s Harrym Holeem chce číst od začátku, odvíjí se tam jak soukromý příběh detektiva, tak prý jsou někde odkazy na předešlé díly, tudíž to může být pro tebe potom spoiler. A jak jsem psala v článku, četla jsem zatím jen Sněhuláka a až pak jsem zjistila, bohužel, že je to sedmý díl série. Takže další knihy budu teprve číst. Od začátku. Jinak Syn je samostatná kniha, Lovci hlav taky a potom je dvoudílná Krev na sněhu :)

      Vymazat
    2. Tak já se začetla do Syna, kterého mi půjčila šéfová. Jsem docela zvědavá :D
      Katy

      Vymazat
    3. Tak to si potom určitě přečtu recenzi :)

      Vymazat
  10. 35 na zlinu? Sakra tak to mi uplne utekloooo. Taky bych sla do Nesba co mi chybi :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já mám Nesba moc rád. Je to jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů. M.

    OdpovědětVymazat
  12. Krásné přírůstky! :)
    Já momentálně v plánu Jo Nesba nemám, ale nikdy neříkej nikdy :)
    Pěkné čtení! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Já tedy od Nesboho četla pouze první dva díly - Netopýra a Šváby, ale ani jedno se mi nelíbilo. Doma mám ještě Červenku a Nemesis a všichni říkají, že právě od Červenky se série zvedá, takže dám šanci ještě těmto dvěma a uvidím, jestli mě Nesbo přesvědčí :)
    Užij si čtení, Šári a měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem slyšela, že první dva díly jsou nejslabší, tak snad je nějak překonám a pak už si budu čtení jen užívat. Sněhulák byl výborný, proto jsem se pro sérii rozhodla :)
      Měj se hezky, Hani :)

      Vymazat
  14. Krásné přírůstky, ale přidávám se k Hance - s tím rozdílem, že já ani jeden z těch prvních dvou dílů nedokázala dočíst. Nutit se do autora už nebudu, prostě jsme si vyloženě nesedli, ale Tobě přeji pěkné čtení, recenze si s chutí přečtu :) Hezký den, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, Kristý, pokud autor nebaví, nemá to cenu. Je tolik jiných knih, které na tebe čekají :) Měj se pěkně :)

      Vymazat
  15. Nesba jsem zkusial jednou,.. a nic. Takze nevim jestli mu jeste dam sanci. Zatim mam jine plany :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala výš Kristýnce, pokud autor nechytne, nemá to cenu se nutit. Já mám toto s Kingem. Sice bych mu chtěla dát ještě jednu šanci, ale zatím v plánu není :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥