pondělí 23. října 2017

Měsíční shrnutí – září

Všechny vás moc zdravím :)

Opět se blíží další nový měsíc a já teprve sepisuji shrnutí měsíce minulého. Ale tak co se dá dělat. Stále ještě nikdo nezařídil, aby měl den víc hodin :))

V září jsem toho přečetla hodně málo, vlastně stejně málo jako v srpnu. Teď v říjnu jsem to malinko vylepšila, ale září a srpen byly fakt nejslabší měsíce. Dočetla jsem Dopisy, které nikdo nečetl od Iony Grey, přečetla Znamení osudu od Laury Walden, Tichou modlitbu od Angely Marsons a rozečetla Sbor chilburských dam od Jennifer Ryan.

 
Dopisy, které nikdo nečetl byly vážně skvělé. Hluboký emotivní příběh, odehrávající se ve dvou časových liniích. Knihu jsem hodnotila 95% a recenzi najdete zde.

Anotace:
Píše se rok 1943 a v nálety zničeném Londýně se setkávají dva mladí lidé: nešťastně vdaná Stella a pilot amerického letectva Dan. Ve dnech, kdy si nikdo není jistý tím, co bude zítra, se do sebe bezhlavě zamilují. Chvíle, kdy spolu mohou být šťastní, však trvají jen krátce. Dan odchází bojovat, ale slibuje, že se pro Stellu po válce vrátí. O sedmdesát let později vhazuje Dan do schránky poslední dopis. Jeden z mnoha, který Stelle poslal na adresu místa, kde spolu měli po válce začít žít, a na které mu nikdy neodpověděla. Otevírá ho však Jess, mladá dívka, která v opuštěném domě hledá úkryt před svým násilnickým přítelem. Když si přečte Danovy nádherné dopisy, rozhodne se, že se ho pokusí vyhledat a pomůže mu jeho ztracenou lásku najít...

Znamení osudu byla první knihou od autorky Laury Walden. Zpočátku jsem se sice hůř začítala, ale nakonec jsem si tak trochu tajemný příběh užila. Kniha ode mne dostala 85% a recenzi si můžete přečíst zde.

Anotace:
Líza s Richardem se vystěhovali na Nový Zéland, jenže manželství s násilníkem je pro ni nesnesitelné. Útěchu, pochopení a lásku najde Líza v náruči Ronga, polovičního Maora. Narození jejich syna Rufuse se však pro oba milence stane osudovým mezníkem a je otázkou času, zda se někdy někdo dozví strašlivou pravdu…




Na Tichou modlitbu jsem byla hodně zvědavá. Četla jsem i dva předešlé díly série, ale pecky to pro mě nebyly. Tichá modlitba byla skvělá a já konečně dostala tu pověstnou třešničku na dortu prozatím v této sérii. Hodnotila jsem 95% a recenzi najdete zde.

Anotace:
Ztratily se dvě. Vrátí se jen jedna. Ti druzí mají smůlu. Jejich holčička zemře… Zmizení Charlie a Amy, devítiletých nejlepších kamarádek, znamená pro jejich rodiny tragédii. Textová zpráva potvrzuje to, čeho se všichni obávali: obě se staly oběťmi únosu. Další esemeska jim však vyrazí dech – nutí rodiče postavit se proti sobě a bojovat o život svého potomka. V tu chvíli se do případu vkládá Kim Stoneová a její tým. Zdá se, že tentokrát budou mít co do činění s neobyčejně krutými zločinci. Klíč k případu však nejspíš tkví v temné rodinné minulosti. Čas se však krátí a Kim nechce dopustit, aby něčí dítě zaplatilo za chyby dospělých nejvyšší cenu…

Sbor chilburských dam je kromě poutavého děje také nádherný díky svému grafickému zpracování. Trošku jsem se bála, zda mi příběh psaný formou dopisů a deníkových zápisků bude vyhovovat. Obavy však byly zbytečné. Kniha je samozřejmě již dočtená, hodnotila jsem 85% a recenzi najdete zde.

Anotace:
Kniha Jennifer Ryanové je důmyslně konstruovaným románem s tajemstvím, zasazeným do bouřlivého údobí druhé světové války, kdy na Británii útočilo německé letectvo. Autorka svůj čtivý příběh zasadila na anglický venkov, a prostřednictvím hlasů několika žen líčí střet tradičního života a velkých dějin. Román dovedně poskládala z dopisů a deníkových záznamů, které umocňují intimitu líčených příběhů, a okořenila jej vášnivými i osudovými střety postav, které musejí překonávat válečné útrapy, předsudky i sociální přehrady.

Topkou měsíce se nejspíš stane Tichá modlitba, ovšem Dopisy, které nikdo nečetl jí šlapou na paty. Ono však nelze srovnávat knihy tak odlišného žánru, úžasné jsou obě. Sbor chilburských dam zase vyniká grafickým zpracováním, i když obálka Dopisů je také úžasná. Nejslabší knihu bych tentokrát ani neoznačovala.

A podíváme se na nové přírůstky. Opět vám sem vložím fota z rozbalovaček, protože knihy stále bydlí v krabicích a ještě nějakou dobu budou. V září se mi podařilo nalovit 12 nových knih. Zde je máte v plné kráse.







Tentokrát se mi sešlo pět recenzáčků. Ovšem na tři už najdete na blogu recenzi a jedna ze zbylých dvou je kuchařka. Robina jsem objevila v knihobudce. Na poslední fotografii jsou přírůstky z KK a dvě knihy – Frankieho otázky před spaním a Střídavá péče pro Kukačku jsem pořídila v LK.

A to je z měsíce září úplně všechno. Měli jste šťastnou ruku na výběr knih? Já rozhodně ano, jak můžete vidět dle hodnocení.

Mějte se moc krásně a čtěte. Vaše Šárka ♥

12 komentářů:

  1. Moc pěkné shrnutí, Šári, ráda vidím, že se ti všechny přečtené kousky líbily. Mě z nich určitě láká Sbor chillburských dam a zajímavě vypadají i Dopisy. Nad Angelou Marsons stále váhám, zatím mě nějak více neláká, tak to nechám uležet. Přeci jen mám sama spoustu rozečtených serií, tak až se někdy budu poohlížet po nějaké nové, možná dostane šanci právě ona :)
    Co se týče přírůstků, co říkáš na Helle Helle, pokud už jsi ji tedy stihla přečíst. Já totiž od ní tenhle měsíc četla Jestli chceš a musím říct, že mě opravdu hodně zaujal její styl a to v pozitivním slova smyslu. Ta úspornost pro mě byla děsně osvěžující. No ale co se týče samotného příběhu a pointy, mám pocit, že mě nějak minuly anebo se v té knize možná snažím hledat víc, než tam je. Každopádně jo, určitě od ní pořídím i tuhle, ale asi to není čtení pro každého :) Některé další přírůstky máme společné - Kafe a cigárko, Jména čísel (to jsme asi nakupovali díky slevám :)) a taky samozřejmě Budu vším, čím mě chceš mít - jsem ráda, že Domino opět nezklamalo :)
    Jako poslední bych asi zmínila Bake the city - mám v plánu rozšířit co nejdříve (asi skrze Ježíška) svou sbírku kuchařek, tak se těším, co na ni povíš neb tohle je jedna ze žhavých kandidátek do knihovny :)
    Měj se moc krásně a ať se daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, moc děkuji za komentář. Jojo, Helle Helle je svým způsobem zvláštní a na konci knihy Jestli chceš jsem si taky říkala, co tím vším vlastně autorka chtěla říct a zda mi něco neuniklo. Ale vcelku mě bavila, asi i díky té netuctovosti. Takže jsem zvědavá i na novinku. Přišla mi nečekaně z Paseky, ale nakonec jsem za to ráda :) Jinak kdyby jsi se rozhodovala mezi Dopisy a Sborem, Dopisy jsou asi hlubší a emotivnější. No jo, ale když jsem to te´d napsala, je mi líto, kdyby sis Sbor nepřečetla. Byl totiž taky skvělý a měl něco do sebe a díky stylu psaní zas úplně jiný. Prostě Hani, asi doporučuji pro jistotu tedy obě :))) A ta kuchařka se mi vizuálně moc líbí. Snad už příští týden stihnu něco upéct, abych mohla spáchat recenzi. Pro milovníky sladkého je jak dělaná a navíc je moc pěkně nafocená. Kafe a Jména jsem vzala díky slevě, to je pravda. Pokukovala jsem po nich už dřív a te´d za ty pěkné ceny jsem neváhala.
      Měj se krásně Hani ♥

      Vymazat
  2. Mě láká Helle Helle a už jsem se i dívala na Nevěsty bez ženichů.... Doplavat domů mám v češtině i němčině :) Každopádně hezké přírůstky a užij si čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Nad Nevěstama jsem dlouho uvažovala, ale nakonec stejně skončily v košíku :))

      Vymazat
  3. Dle hodnocení soudím, že to byl příjemný měsíc a samozřejmě přírůstky jsou taky super! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. sama zajimava kniha :-) ja mam na seznamu Tichou modlitbu, ale nevim, kdy se k ni dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tichá modlitba mě fakt potěšila. Sice mě bavily i knihy předešlé, ale Tichá modlitba od autorky zatím TOP. V prosinci vyjde další :)

      Vymazat
  5. Z těch to knih jsem nečetla žádnou, ale dle shrnutí to vypadá, že ty sis čtení užila a to je dobře. To že byly jen čtyři při vadit nemělo, pokud jsi byla spokojená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, určitě je lepší míň knih, ale skvělých, než více a ne zrovna dobrých. Ale přece jen, knih je hodně, chtěla bych číst rychleji :))

      Vymazat
  6. Mně se teď sešlo 7 recenzáků :-) Z poličky na mě mrká i kniha Dopisy, které nikdo nečetl, na tu se těším moc. Další je Hana, žena z jajuty č. 10, Vlk samotář....teď čtu Ta druhá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je pěkná hromádka, ale někdy se to prostě sejde najednou, když vychází hodně knih. Dopisy jsou vážně skvělé. Na Hanu se moc těším, nechávám si ji po vánocích, protože te´d se stěhujeme, do toho bude předvánoční chaos a neměla bych na ni klid. Takže potom si ji vychutnám.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥