pondělí 5. prosince 2016

Můj knižní tip #45 – Knihy českých autorů

Přeji vám všem krásné pondělí :)

Mám pro vás další nálož knižních tipů. A jak jsem slibovala, půjde o knihy od českých autorů. Já jsem například naposledy byla velmi mile překvapená knihou Jaroslavy Černé Týden blázna. Rozhodně doporučuji a brzy najdete na blogu také recenzi. Takže se rozhodně pusťte do čtení českých autorů a neváhejte některou z knih darovat pod stromeček :)


 Umina verze – Emil Hakl – Argo
Román Emila Hakla předjímá to, k čemu technověda směřuje již delší dobu – výrobu umělého člověka. Frankensteinovská touha lidstva je zde naplněna v ryze amatérských podmínkách. To však oběma hrdinům nebrání prožít intenzivní vztah založený na vzájemné příchylnosti, která časem přeroste v závislost, spikleneckém přátelství a sexu. Je to román o lásce s téměř detektivní zápletkou, napsaný autorovým typicky úsporným a svižným stylem. Život je zázrak, ať vzniká jakkoli.


Panenka – Věra Kadlecová – nakl. Klika
Co asi prolétne hlavou stárnoucí ženě ve chvíli, kdy účtuje se životem? Lituje zmařených nadějí, vzpomíná na lásku, která ji neopustila ani po smrti nebo se omlouvá v duchu všem, kterým ublížila? Proč šňupala kokain a dopustila, aby její mozek vplul do míst, odkud není návratu?
Eva spoléhá na novinářku Beatu, kterou nadchl její příběh tolik, že společnými silami napsaly knihu. Doufá, že jí písmenka a řádky svěřené s důvěrou jediné přítelkyni, přinesou rozhřešení.
I když je sama téměř zapomenutá a zbavená práv rozhodovat sama o sobě, je to právě Beata, kdo hltá každé její slovo, kašle na vlastní soukromí a napsanými kapitolami přesvědčuje, jak moc ji Eva zajímá. Eva má však dceru Ester. Ublíženou, do ulity zavřenou dívku žijící za vysokou zdí nenávisti a hořkého pohrdání. Dokáže pochopit matčin život a přijmout její zpověď?

Jedničky a nuly – Tomáš Grombíř – Paseka
Poutavý román o době, kterou jsme všichni zažili, a která je už historií. Návrat do časů, kdy bylo možné vše. A také jedinečné, zasvěcené a vtipné vyprávění o informační revoluci, která za posledních třicet let fantastickým způsobem proměnila společnost.
Až do příchodu na pražskou vysokou školu byl mladičký Adrian dokonalou nulou. Nesebevědomý, sexuálně strádající kluk bez přátel i zkušeností však má vášeň v programování, které jej v hlavním městě katapultuje do světa velkých peněz, luxusu a nejrůznějších špinavostí. V devadesátých letech, v čase podnikání v šedé zóně, je po technicky zdatných talentech hlad, a Adrian toho dokáže využít, takže se nakonec stane vysokým manažerem ve společnosti tunelářských bossů a postaví se do čela globálního internetového impéria.
Jenže ani to mu ke štěstí nestačí, neboť jediné, na čem mu doopravdy a zoufale záleží, je láska krásné, ale nepřístupné kolegyně. Jak skloubit úspěch, ego, cit, a zároveň přežít ve válce matadorů kuponové privatizace?

Týden blázna – Jaroslava Černá – Alpress
Záhadný neupravený muž už několik let přežívá v kůlně u domku osamělé Milušky, ta si dávno zvykla, bez něho by jí bylo nějak smutno. Kdo je ovšem ten zanedbaný člověk, netuší ona ani nikdo z okolí. Až jednou zasáhne osud v podobě nehody, při níž si neznámý počíná jako zkušený lékař. Sám se ocitne v nemocnici. Během týdne se jeho život obrátí naprosto nečekaným směrem.
– můžu doporučit



Nebýt sám – Magda Váňová – Šulc-Švarc
Kousek od Závie leží Hokuteple a tam je ráj. Každý si ho představuje podle svého, stačí jen přivřít oči. V řekách teče limonáda, z nebe padá zmrzlina a čokoláda roste holkám a klukům přímo v kapsách. Tuhle nekonečnou pohádku o dětském ráji vyprávěla maminka Konrádovi před spaním a potom oba jeho rodiče zahynuli při autohavárii. Svůj dětský ráj ztratil, ale na Hokuteple nezapomněl. Vyrůstal u strýce a tety na malém městě a teprve v dospělosti si uvědomil, jak byl osamělý, že zatrpklá teta a bezradný strýc mu rodinu nenahradili. Jeho citovou výchovu obstaraly tři dívky. O pět let starší zdravotní sestřička Ema, stejně stará kamarádka ze sousedství Dora, s kterou vyrůstal, chodil do školy a studoval na univerzitě, a o několik let mladší Olivie, sestra Konrádova nejlepšího přítele z fakulty. Jen díky nim ho nepohltilo osamělé dětství, ale přesto i v dospělosti Konráda svazuje podivná nesmělost a nerozhodnost, jako by se chtěl schovat v maminčině Hokuteple. To však nejde, Konrád je muž a přiblížit se k ráji, který v dětství ztratil, pro něj znamená nebýt sám.

Život je nádherný – Tereza Boučková – Odeon
Román Život je nádherný svým způsobem završuje volný a předem neplánovaný triptych jednoho příběhu: v Indiánském běhu se vše začíná, v Roku kohouta graduje a Život je nádherný ho uzavírá, končí. Tak jako se o předešlém díle mluvilo jako o autobiografickém, i zde bychom takovou stopu snadno vysledovali. Spisovatelka popisuje svůj každodenní život v době od Štědrého dne roku 2010 do 23. prosince roku 2011. Píše o svých nejbližších a jejich a svém zápasu s nemocí maminky, píše o odlidštěné úřednické mašinerii, se kterou se nemíní smířit, píše o svých synech a jejich svobodné cestě životem, citlivě vnímá a reflektuje literaturu, film a divadlo. Vymezuje se proti některým politickým figurám, komentuje činy okresních politiků stejně jako prezidenta země, naši současnost konfrontuje s časem disentu a tvoří tak jedinečnou kroniku naší doby.

Aristokratka na koni – Evžen Boček – Druhé město
Mladá aristokratka Marie Kostková z Kostky opět řeší nezáviděníhodné problémy. „Nejchudší zámek v Čechách“ zůstává věrný svému označení, a tak tu hraběcí rodinka ani personál rozhodně nemají ustláno na růžích. Místo davů návštěvníků se na zámku kupí neproplacené faktury za vodu a hrozí, že záhy bude největší atrakcí každodenní koupel obyvatel zámku v kašně s dešťovkou. Chce to nějaký nápad… Projekt nazvaný Aristokratka před smrtí se zdá být skvělým řešením. Smrt přitáhne senzacechtivé turisty, bulvární tisk jim udělá reklamu… a budou mít vyhráno. Jenomže všechno je opět jinak — projekt Aristokratka před smrtí je mrtvý. A zabil ho kníže Schwarzenberg. Nikdy ale není tak zle, aby nemohlo být hůř. O tom nás s nevyčerpatelnou dávkou humoru přesvědčuje pokračování úspěšných knih Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu.

Deníček moderního páru aneb ženy jsou z Venuše a muži jsou debil – Dominik Landsman, Zuzana Hubeňáková – Ikar
Kdo by neznal eskapády „moderního fotra“, které Dominik Landsman zachytil ve svých úspěšných Deníčcích? Nová kniha, kterou napsal společně s blogerkou a spisovatelkou Zuzanou Hubeňákovou, se pouští na stejnou půdu, ale zpátky do doby, kdy ještě nebyl otcem. Jindřich a Nataša s ironií a černým humorem sobě vlastním popisují své seznámení, sestěhování a nakonec i početí dítěte a mezitím neodolatelně glosují rozdíly mezi muži a ženami, vztahové stereotypy, různé fáze zamilovanosti nebo nástrahy společného bydlení. Deníček moderního páru zachovává styl předchozích dílů, ale díky spoluautorství je bohatší o dva rozdílné, ale srovnatelně humorné styly. Pojďte zjistit, co se dělo předtím, než na svět přišel Čeněk!

Nikam – Dalibor Vácha – Knižní klub
Konec světa nastal jednoho letního dopoledne. Většina lidí se zhroutila v křečích a na místě zemřela, jiní spáchali sebevraždu, další se proměnili v agresivní násilníky, část se stala otroky záhadných „lovců“... Hrstce přeživších nezbylo nic jiného než utíkat a skrývat se. Aspoň takhle je tomu v Českých Budějovicích, kde se postkatastrofický román Nikam převážně odehrává. Prozaik Dalibor Vácha je laureátem Literární ceny Knižního klubu a autorem tří historických románů.



Tři metry vášně – Halina Pawlowská – Motto
Přišla jsem na to jako blesk z čistého nebe. Abych byla šťastná, potřebuju, aby mne někdo miloval, abych milovala já jeho a aby mi to slušelo! A když jsem si své touhy takhle zformulovala, bylo mi jasné, co musím udělat! A o tom je můj příběh. Dalo by se to shrnout do jedné věty: Budu vám vyprávět, jak jsem konečně našla ten ideální model!





Zbláznila ses? – Jana Jirásková – Paseka
Je rozvedená, je jí přes čtyřicet a čeká dítě s partnerem o generaci mladším. Dalo by se to ustát lépe, kdyby doma už neměla čtyři děti od dětského věku do dospělosti. Sama dalšího potomka rozhodně chce, ale ne všichni v okolí vnímají její situaci stejně pozitivně. Každodenní kolotoč vytížené ženy se střídá se snově fantazijními pasážemi, v nichž se hrdinka vypořádává s problematickým vztahem k vlastní matce. Nejsilnější lidské pouto se tu odhaluje se vší složitostí a emocionální tíhou. Přes specifickou situaci hrdinky se v románu, zachycujícím univerzální témata dneška, najde nejedna čtenářka.
 – můžu doporučit
Štěstí je zadarmo – Michaela Klevisová – Motto
Kamila rozpoutala válku se svými příšernými sousedy. Táňa už se nemůže dívat, jak si její máma ničí život. Aneta se asi zamilovala – jenže do nesprávného muže. A Jiří se ze všech sil snaží, aby ho dcera měla aspoň trochu raději... Hlavní postavy povídek mají společný cíl: být alespoň trochu šťastnější. Na štěstí má přece právo každý, ne? V jejich příbězích o důležitých náhodách a životních prozřeních potom sehrají roli kočičí (a někdy i psí) hrdinové... Autorka ke knize dodává: Opravdový úspěch přece nemusí nutně být to, co vás nejvíc pozvedne v očích ostatních. Může to být něco, za co si sami sebe vážíte, co vás naplňuje. Jen vás samotné. nemusí nikdo další vědět...“

Střídavá péče pro Kukačku – Pavel Brycz – Mladá fronta
Detektivní road book s atraktivním tématem
Rozvod. Manželé svádějí bitvu o svou šestnáctiletou dceru. Oba chtějí dítě jen pro sebe. Ale soudkyně prosazuje střídavou péči. Matka však prohlásí, že manžel není biologický otec, a nevidí důvod, proč by měl uplatňovat nárok na dceru. Je ochotná po tomto pozdním přiznání nést následky, nepotřebuje jeho alimenty.
Šok pro manžela! Následují testy paternity. A skutečně potvrdí, že dcera není jeho a vychovával kukaččí mládě. Ale jaký šok, když neuspěje v testech maternity, které si formálně vymohl právník poškozené strany, ani matka! Tři lidé, kteří k sobě patřili, jsou náhle postaveni do naprosto nové situace. Vlastně i čtvrtý člověk, tajemný muž, úlet ženy před 17 lety, ten, který zpovzdálí sledoval své dítě, ztratí svou jistotu.
Otec a matka se pokoušejí s Kukačkou, dcerou (která má hodně nepraktického přítele) a se slizkým právníkem matky najít řešení. A tak se vydávají na cestu za tajemstvím minulosti. Před 16 lety totiž matka rodila v malém slovenském městečku, kde dodnes žijí její rodiče.
Cesta přinese mnohé směšné i vypjaté situace, ale paradoxně všem mezní situace velmi pomůže ve sblížení. Vypátrají fatální záměnu v porodnici? Najdou vlastní dítě ženy, které odtud odnesla jiná? A kdo bude biologickým otcem takového dítěte? Stále ještě manžel ženy, nebo tajemný svůdce z před 17 lety, který se v příběhu neustále pohybuje jako přízrak a kardinál Richelieu?

Augustin Zimmermann – Zuzana Kultánová – Kniha Zlín
Augustin Zimmermann, hlavní protagonista novely, jejíž děj se odehrává v šedesátých letech devatenáctého století, představuje až archetypální model nešťastného člověka. Zatímco svět kolem něj prodělává prudké změny průmyslové revoluce, produkuje a prosperuje, jeho rodina se potýká s existenční krizí, jež se v důsledku jeho alkoholismu a bezútěšného pokusu uspět v novém světě, stále zhoršuje. Augustinova nevyjasněná minulost, podivný neklid a lstivá povaha vrhnou temný stín na celou rodinu, která zabředává do stále větší beznaděje a propadá se hlouběji na společenské dno, odkud není cesta zpět. Děj tragicky vyvrcholí v tehdejším vyhoštěném pražském Josefově, místě bídy, jež byl po staletí uzavřeným židovským ghettem.
Novela debutující prozaičky Zuzany Kultánové je inspirována skutečným příběhem Augustina Zimmermanna a jeho dětí, autorce se však podařilo na pozadí historických událostí a kulis staré Prahy zachytit nadčasový příběh o bláhové touze hlavní postavy vymanit se ze své přirozenosti a temných vášní, jež mají za následek řadu osudových chyb.


Bábovky – Radka Třeštíková – Motto
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu.
Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou. Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit?
Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.

My dokonalé – Klára Mandausová – Mladá fronta
Chcete zvednout náladu a zpříjemnit si den?
Zkuste novinku od autorky úspěšné Slunečnice!
Schováváme si igelitky, nevíme u kadeřnice kam s kabelkou, ukazujeme na školním srazu omylem vyfocený vlastní zadek, dáváme sluneční brýle do lednice, smažíme na octu místo na oleji, zobeme pilulky, protože ubližujeme růžovým poníkům, a posíláme bývalým láskám esemesky, jejichž obsah se za střízliva bojíme vyslovit i samy před sebou.
Jsme dokonalé ženy. Občas hozené do komedie, někdy do dramatu…

V tichu – Alžběta Bublanová – Ikar
Pozoruhodná novela mladé autorky zachycuje výsek života Adély, mladé holky, pro niž se v patnácti otvírá lákavý svět dospělých, plný zdánlivě neomezených možností. Zprvu citlivá a jaksi popudlivá k životu se snaží probojovat tak trochu zoufalým způsobem k čemukoliv, co připomíná štěstí. Ale brzy se dostane do věku, kdy si uvědomí, že karty, které byly rozdány, se už nezmění. Neustále se snaží něco rychle změnit, rychle žít, rychle dobýt svět, a přitom se nehne z místa. Její pubertální boj o lepší život střídá boj dospělé ženy, jejíž snaha neustále být lepší než ostatní vyznívá marně v patnácti, ve dvaceti i ve třiceti. A nemění se ani bar Ticho, kam se v noci chodí skrýt před realitou… a sama před sebou.

Neviditelná zranění – Věra Fojtová – Moba
Mělo to začít tak idylicky. První taneční, první vyznání, první polibek… To vše mělo potkat šestnáctiletou Rút. Jenže to by nesměl být rok 1941 a na prsou by jí nesměla svítit žlutá hvězda...
– můžu doporučit






Vysmátá krajta aneb Přízrak krásné modelky – Ivana Vostřáková
Volné pokračování úspěšné knihy Vysmátá koza aneb Přízrak krásné modelky, která obdržela Cenu Miloslava Švandrlíka pro nejlepší humoristickou knihu vydanou v roce 2015.Blonďatá modelka Laura si již dávno ověřila, že v magickém světě na rozhraní života a smrti platí jiná, mnohem drsnější pravidla. I zdánlivě banální situace se mohou ve vteřině zvrtnout ve sled bláznivých událostí, které jsou zcela na hraně a kdy se odhalí v plné síle pravý charakter a odvaha nejen živých lidí, ale i těch z druhého břehu.


Saturnin – Zdeněk Sirotka – Šulc-Švarc
Nové vydání slavné humoristické knihy, která pobavila již několik generací čtenářů, je podle ankety Kniha mého srdce vítězem u českých čtenářů, tentokrát doplnil barevnými ilustracemi Adolf Born. Na jejích stránkách se dovíte, co se stane, když vás věrný sluha Saturnin přestěhuje z pohodlného bytu na loď, kde vás navštíví se svým synem Miloušem teta Kateřina, která omračuje spoustou přísloví a ráda by se znovu provdala, a co se přihodí u dědečka, jehož dům je povodní načas odříznut od civilizace. Všem nepříjemnostem, katastrofám i přetvářce tety Kateřiny naštěstí umí s jiskřivým vtipem čelit Saturnin. Jeho schopnosti jsou téměř geniální, a přitom je to tak prosté, jak píše o Saturninovi v dopise dědeček: „V bláznivých nápadech toho chlapíka je kus poezie, jeho humor, fantazie a podivuhodné myšlenkové přemety dovedou udělat detektivku z jízdního řádu a člověk cítí, že nemusil tak zestárnout, kdyby si byl nezapomněl hrát.“
– můžu doporučit

Život je jinde – Milan Kundera – Atlantis
„Tématem mých románů není kritika společnosti. Život je jinde je situován do roku 1948, do doby zešílevšího stalinismu. Ale mou ambicí nebylo kritizovat režim! Kritizovat ho v roce 1969, kdy jsem román dopisoval, by bylo nošení dříví do lesa. Téma románu je existenciální: je to téma lyrismu. Revoluční lyrismus komunistického teroru mne zajímal, protože vrhal netušené demaskující světlo na odvěký lyrický sklon člověka.“
Milan Kundera: Poznámka autora [prosinec 1992] v románu Nesmrtelnost, Atlantis 2006, s. 376.
Milan Kundera napsal Život je jinde česky v roce 1969; poprvé vyšel francouzsky pod názvem La vie est ailleurs v Éditions Gallimard roku 1973; v témže roce román získal francouzskou literární cenu Prix Médicis. Česky vyšel poprvé v nakladatelství Sixty-Eight Publishers, Corp. v Torontu roku 1979.


Dítě školkou povinné – Jak čůrají nevěsty – M. M. Cabicar – Cosmopolis
Další nálož úsměvných a hlavně vtipných příhod s nyní již čtyřletou Viki. S touto knížkou se budete chlámat, řehtat a slzet smíchy. A nepůjde to zastavit. Je dokonce možné, že po přečtení několika kapitol se budete celý den přiblble usmívat a nevěřícně kroutit hlavou...
Rozverné příběhy si získaly statisíce příznivců a ti se shodují v jediném:
„Při čtení nejezte ani nepijte! A pokud vaše dítě spí, zamkněte se s knihou za čtvery polstrované dveře.“
– četla jsem první díl a řezala jsem se smíchy

Dívky nalehko – Vraždy v kruhu – Iva Procházková – Paseka
V soukromé zahradě je nalezena mrtvá dívka, oděná jen v lehkém erotickém prádle. Na první pohled okolnosti ukazují na sexuálně motivovanou vraždu. Svérázný komisař Holina, který dá stejně na svou policejní intuici jako na radu bývalé lásky, psycholožky a astroložky Sabiny, se snaží proniknout co nejhlouběji do okruhu lidí kolem zavražděné Vietnamky. Pátrání ho nejprve vede do proslulé tržnice SAPA, postupně však zjišťuje, že ve hře je mnohem víc. Dívky nalehko jsou dalším setkáním s majorem Holinou z pražského Oddělení vražd, kterého známe ze seriálu Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem, Richardem Krajčem a Hanou Vagnerovou v hlavních rolích. Stejně jako Muž na dně, i Dívky nalehko předchází událostem seriálu.

Vejce podle Stroganova – Naďa Horáková – Moba
Vražda majitele prestižního hotelového řetězce obrátí život naruby redaktorce brněnského gastronomického časopisu Taťáně Krempové. K nelibosti svého bratrance, kriminalisty Richarda, a jeho kolegy Alexeje pátrá po vrahovi na vlastní pěst, aby získala podklady pro článek. Motiv vraždy sahá hluboko do minulosti ruského šlechtického rodu Stroganovů a Taťána brzy pochopí, že byla příliš naivní. Vypátrá vraha dřív, než se stane jeho obětí?



Nitranská brána smrti – Vlastimil Vondruška – Moba
Při vojenské výpravě do Horních Uher se vojskům Přemysla II. Otakara podaří obsadit Nitru. Správy města se ujímá zástupce českého krále Oldřich z Chlumu. Jednoho rána se na Dolní bráně najde oběšené tělo kanovníka nitranské kapituly. Městem se šíří panika, neboť je tato brána považována za prokletou. Před lety v ní zahynula žena obviněná ze spojení s ďáblem. Stopy vedou ke kostelu svatého Jakuba, jenže než se je podaří ověřit, objeví se v bráně oběšený farář tohoto kostela. Oldřich z Chlumu má tři dny na odhalení a usvědčení zločince.


Dešťová hůl – Jiří Hájíček – Host
Po úspěšných románech Selský baroko a Rybí krev završuje Jiří Hájíček svou volnou „venkovskou trilogii morálního neklidu“
Předešlé literární sondy obrácené do minulosti české vesnice následuje nyní román ze současnosti. Opět silný příběh, v němž kromě lidí tentokrát hrají důležitou roli pozemky — zděděná pole a spory kolem jejich vlastnictví. Venkovská krajina jihočeských blat je vůbec v textu silně přítomna a kromě jedinečné atmosféry dodává příběhu i historický kontext a také nepřímo vstupuje do osudů hlavních postav.
Zbyněk, profesí správce pozemků, se po mnoha letech setkává se svou dávnou láskou, aby jí pomohl se zdánlivě jednoduchým majetkoprávním problémem. Vrací se na venkov, na místa svého dětství a dospívání, a zamotává se do nejasných okolností pozemkového sporu, ale také do osobní a manželské krize. Potýká se s nespavostí, bloudí krajinou a katastrálními mapami a nad ním se jako přízrak vznáší bláznivý venkovský aviatik z osmnáctého století. Ve zlomovém okamžiku jde Zbyněk s tváří pomalovanou válečnými barvami do boje. Za to, co považuje za správné, za sny dětství a „aby se jednoho rána neprobudil jako někdo jiný“.

Voňavé (na)dělení – Blanka Hošková – Jota 
Ani ve své páté knize se Blanka Hošková nevzdaluje od témat, která její čtenářky dobře znají. Opět je její hlavní hrdinkou žena v mezní životní situaci, postavená před problémy, se kterými si musí poradit prakticky zcela sama.
Ve Voňavém (na)dělení se setkáváme s typickou obětí bossingu, ženou, která po mnoha letech opouští zaměstnání, protože dál nemůže snášet ataky svého nadřízeného. Procházíme s ní etapami velkého nadšení z nově nabyté svobody, těšení se na lepší příští, následujeme ji na Úřad práce i na pracovní pohovory a propadáme spolu s ní do beznaděje.
Podaří se zralé ženě s dospělými dětmi nalézt pevnou půdu pod nohama? Umírá skutečně naděje poslední?

Melouch – Michal Viewegh – Druhé město
Dva dlouholetí kamarádi a někdejší kolegové-učitelé se už pár let živí poněkud lukrativnějšími profesemi: jeden jako gigolo a druhý jako nájemný vrah. Aby si od svých náročných povolání na pár dní odpočali, vyrazí na řeku Sázavu. Jenomže muži jak známo nepřestávají pracovat ani na dovolené… Takový je náčrt filmového scénáře, pro nějž chce autor stůj co stůj získat otupělého producenta.
Nabídne brutální scény? Nebo osudovou lásku? Lze snad s nadsázkou říct, že nová próza Michala Viewegha nabízí obojí: thriller i tragickou lovestory.


Vůně života – Táňa Keleová-Vasilková – Noxi
Vůně v našich životech jsou proměnlivé jako dny střídající se s nocemi. Zároveň ale mají v sobě něco krásně neměnného. Vůni domova… a lásky. Toužíme po ní všichni, po jistotě, která nás zahřívá a skýtá pocit bezpečí. Dovoluje nám dýchat a plnit si sny, menší či větší životní plány.
Magda a Lenka, hrdinky příběhu, nejsou výjimkou, stejně jako miliony jiných žen na celém světě touží po jistotě a lásce. Jinak je to s Alicí, která sní o práci v zahraničí, o svobodě, a manžela ani dítě ke štěstí nepotřebuje. Ale možná je všechno úplně jinak...


Skřetí král 1 – Meč skřetího krále – Jarmila Kadlecová – Beletris
Dobrodružná fantasy, plná magie, hrdinství i bájných bytostí, o tajemných branách mezi světy, které může otevřít jedině meč, jejž vlastní král skřetů. Před dávnými časy jeden mág přišel na způsob, jak procházet z jednoho světa do jiného. Některé z bytostí, které tyto cizí dimenze obývají, se na delší či kratší dobu přestěhovaly do světa lidí, ale většina z nich se po čase vrátila zpět a zůstaly po nich pouze legendy. Proto by už nikoho nenapadlo, že se nejedná o výplody bujné fantazie ani pověrčivého strachu, ale o střípky událostí, které se kdysi skutečně děly. Mladý rytíř Zdislav na svém hradě objeví tajnou skrýš a v ní knihu, kterou o putování mezi světy onen dávný mág napsal. On i jeho bratři vše zpočátku považují pouze za podivnou báchorku, které se přece nedá věřit. Jenže velmi rychle zjistí, že skutečnost je mnohem fantastičtější, než by čekali i jen ve svých snech. Splnit téměř pohádkové úkoly, aby Zdislav získal ruku víly Leontýnky, to je pouhý začátek, protože na jejich potomky čekají povinnosti ještě daleko větší. A co víc, jejich odvaha bude vystavena zkouškám, které by určitě nečekali, když je jejich poslání přivede do našeho současného světa. Co se skutečně skrývá za podivnými zmizeními? A jak si s tímto problémem mohou poradit hrdinové, kteří přišli ze středověku? Začtěte se do barvitého příběhu, ve kterém nechybí čarodějnice, loupežníci, vládcové vodní říše, královna víl, ba ani bájní jednorožci!

Hra o holčičku – Soňa Štroblová – Ikar
Příběh Saši, bývalé novinářky, dnes profesorky na vysoké škole, a Roberta, německého lékaře se soukromou praxí, se odehrává střídavě v Čechách, Německu a Chorvatsku. Společnou láskou obou je Robertova dvanáctiletá dcera Kate, která žije se svou matkou v nové rodině. Silný a vášnivý vztah mezi Sašou a Robertem, jenž je i v jejich pozdním věku plný zvláštností a sexu, však nekončí happy endem. Časem vyplave napovrch překvapivé tajemství, jež nemile zasáhne všechny tři protagonisty. Dramatický rozchod krutě poznamená další život nejen Saši a Roberta, ale především malé Kate.

Dopis do ticha – Zdeněk Hanka – Alpress
Zdravotní sestra Linda, se dostává na operační sál sama jako pacientka. Při operačním výkonu je u ní odhalena jistá vada omezující naději na otěhotnění. Třebaže Linda má svého partnera a schyluje se k jejich svatbě, nalezne pochopení u ženatého lékaře, který se stane její oporou. Vztah přeroste v silné milostné pouto a skandál se již nedá utajit.





12. 12. – Vítězslav Jareš – Moba 
Kapitán Karel Krol vyšetřuje hromadnou vraždu skupiny mladých rebelantských malířek, které si říkají Wild graffiti. Jak tento masakr souvisí s incidentem, jenž se odehrál na česko-rakouských hranicích před skoro čtyřiceti lety? Následují další vraždy spojené s namalovanými extravagantními obrazy…
Kniha významného českého spisovatele a spoluautora scénáře seriálu Kriminálka Anděl, který za svoji prvotinu Intrikáni získal Výroční cenu nakladatelství Mladá fronta v kategorii původní česká tvorba.
– můžu doporučit


Doufám, že jsem vás alespoň trochu inspirovala na naše tuzemské autory a některou z knih vyberete ať už sobě nebo někomu blízkému pod stromeček.

Doufám, že se mi ještě dnes podaří sepsat recenzi na Mischling. Pokud ne, určitě bude zítra.

Mějte se krásně a čtěte :)

Vaše Šárka ♥

6 komentářů:

  1. Zajimave knihy,ale ještě bych doporucila Plavbu Ňaderskym mořem:)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by se našlo spoustu dalších skvělých knih, ale to už by byl óbr článek :))

      Vymazat
  2. Na seznamu mám Bábovky a Saturnina :) a svou obálkou mě zaujala knížka Štěstí je zadarmo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saturnina mám moc ráda, poslouchám ho dost často i jako audio, ač jinak audio moc nemusím :)

      Vymazat
  3. Panenku Věry Kadlecové jsem měla možnost recenzovat v rámci našeho projektu Podporujeme české autory. Román je velmi poutavý, kvalitní a čtenáře rozhodně osloví. Vybrala jsi krásné knihy, některé mě víc než zaujaly. Budu se po nich muset podívat. Hlavně tedy Nikam mě dost zaujalo. :o) Saturnina jsem četla, to není román pro mě, ale spousta čtenářů si ho chválí. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář. Na Panenku jsem narazila u Ohany ve videích, teď už i na pokračování a docela mě to zaujalo :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥