sobota 8. října 2016

Velký knižní čtvrtek

Krásný sobotní večer, milí knihomolové :)

Jistě jste všichni zaregistrovali, že se blíží Velký knižní čtvrtek. Možná ale nevíte, které knihy se ve čtvrtek 13. 10. 2016 objeví na pultech knihkupectví. Knih bude celkem patnáct a vy už můžete začít vybírat, kterou knihu si pořídíte. A nebo už máte vybráno?

Andělí vejce – Petr Stančík
nakladatel: Druhé město
román

Anotace
Nový román Petra Stančíka (Magnesia Litera 2015 za prózu) se odehrává v kulisách první poloviny 20. století. Hlavní hrdina Augustin Hnát se narodil zásluhou mořské panny. Jeho matka běhá po lese se srnami, otec mu vybral za kmotra obecního blázna. Místo hlavy má vejce, z něhož se líhnou andělé prapodivných nápadů. Asi by prožil nudný život, nebýt přátelství se strašidlem, vynálezu nekonečnítka, sibiřské anabáze, zničující lásky k mušli, dvou světových válek a jednoho vojenského zběha. Děj směřuje k tragickému rozuzlení, kde končí veškerý humor.



Aristokratka na koni – Evžen Boček
nakladatel: Druhé město
humor

Anotace
Mladá aristokratka Marie Kostková z Kostky opět řeší nezáviděníhodné problémy. „Nejchudší zámek v Čechách“ zůstává věrný svému označení, a tak tu hraběcí rodinka ani personál rozhodně nemají ustláno na růžích. Místo davů návštěvníků se na zámku kupí neproplacené faktury za vodu a hrozí, že záhy bude největší atrakcí každodenní koupel obyvatel zámku v kašně s dešťovkou. Chce to nějaký nápad… Projekt nazvaný Aristokratka před smrtí se zdá být skvělým řešením. Smrt přitáhne senzacechtivé turisty, bulvární tisk jim udělá reklamu… a budou mít vyhráno. Jenomže všechno je opět jinak — projekt Aristokratka před smrtí je mrtvý. A zabil ho kníže Schwarzenberg. Nikdy ale není tak zle, aby nemohlo být hůř. O tom nás s nevyčerpatelnou dávkou humoru přesvědčuje pokračování úspěšných knih Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu.

Co se děje se světem? – Václav Cílek
nakladatel: Dokořán
česká současná literatura

Anotace
Geolog a oceňovaný esejista Václav Cílek je známý tím, že se k aktuálním problémům světa dokáže vyjádřit nadčasově, z rozmanitých úhlů pohledu, s nadhledem, vtipem i s konstruktivní skepsí. Jeho nejnovější kniha Co se děje se světem? je typicky cílkovská: zdánlivě jde o popis velké proměny našeho světa vlivem klimatických změn a migrační vlny, ale ve skutečnosti se autor soustřeďuje především na to, jak si v životě udržet radost a jak (pře)žít šťastně. V první části věnované českým zahrádkám se zabývá tématy, jako je útěcha květin, inteligence stromů a malá dobrodiní běžného světa, která vedou ke spokojenosti a štěstí. Odtud přechází do světa řeckých a indiánských mýtů, abychom si uvědomili důležitost vody a času v našem životě. Poslední část knihy se dotýká příběhu velkého zrychlení, tedy lidského vlivu na celý zemský systém a na jeho možné důsledky. Navzdory všem možným katastrofickým scénářům je to kniha optimistická a přináší konkrétní návrhy, jak řešit současnou a budoucí krizi.

Dešťová hůl – Jiří Hájíček
nakladatel: Host
román

Anotace
Po úspěšných románech Selský baroko a Rybí krev završuje Jiří Hájíček svou volnou „venkovskou trilogii morálního neklidu“
Předešlé literární sondy obrácené do minulosti české vesnice následuje nyní román ze současnosti. Opět silný příběh, v němž kromě lidí tentokrát hrají důležitou roli pozemky — zděděná pole a spory kolem jejich vlastnictví. Venkovská krajina jihočeských blat je vůbec v textu silně přítomna a kromě jedinečné atmosféry dodává příběhu i historický kontext a také nepřímo vstupuje do osudů hlavních postav.
Zbyněk, profesí správce pozemků, se po mnoha letech setkává se svou dávnou láskou, aby jí pomohl se zdánlivě jednoduchým majetkoprávním problémem. Vrací se na venkov, na místa svého dětství a dospívání, a zamotává se do nejasných okolností pozemkového sporu, ale také do osobní a manželské krize. Potýká se s nespavostí, bloudí krajinou a katastrálními mapami a nad ním se jako přízrak vznáší bláznivý venkovský aviatik z osmnáctého století. Ve zlomovém okamžiku jde Zbyněk s tváří pomalovanou válečnými barvami do boje. Za to, co považuje za správné, za sny dětství a „aby se jednoho rána neprobudil jako někdo jiný“.

Geek Girl – Holly Smale
nakladatel: Argo
romány, příběhy, děti 10+

Anotace
"„Jmenuji se Harriet Mannersová a jsem geek.“

Tak začíná první díl jedné z nejpopulárnějších současných knižních sérií pro mládež. Harriet ví, že kočka má v uchu 32 svalů, že člověk se průměrně patnáctkrát za den směje, že jednou ze složek dynamitu jsou burské oříšky. Žije si zkrátka ve svém světě vědomostí a znalostí o všem možném a skutečný život jí jaksi nic neříká. Není tedy divu, že ji ve škole, až na nejlepší kamarádku Nat, nikdo nemá moc rád. Takže když si jí všimne agent z modelingové agentury, neváhá a využije příležitost, aby svou situaci zásadně změnila, a hlavně, aby změnila sebe. I kdyby to mělo znamenat, že bude lhát těm, které má ráda, že ukradne Nat její sen o kariéře modelky, rozpálí doruda svou úhlavní nepřítelkyni Alexu a několikrát se znemožní před krasavcem Nickem. Harriet se do všeho tak zamotá, že se řítí z jedné katastrofy do druhé. A navíc se ukazuje, že ani ve světě módy ji nečeká procházka růžovým sadem. Dokáže se Harriet změnit dřív, než se jí všechno rozpadne pod rukama?

Kniha zvláštních nových věcí – Michel Faber
nakladatel: Kniha Zlín
dobrodružný příběh

Anotace
Peter Leigh, misionář s pohnutou minulostí, se vydává na nejdůležitější cestu svého života a odlétá do jedné ze sousedních galaxií, aby místní obyvatele, lačné po křesťanské víře, zasvětil do učení Bible –„knihy zvláštních nových věcí“. Tato výprava vystaví zatěžkávací zkoušce nejen Peterovo náboženské přesvědčení, jeho povědomí o tom, co ještě zvládne lidské tělo, a ze všeho nejvíc prověří jeho lásku k manželce Bee.
Kniha zvláštních nových věcí je veskrze originálním dobrodružným příběhem o víře a poutech mezi dvěma lidmi, které od sebe dělí mnoho světelných let. V tomto důležitém románu, prvním velkém od Kvítku karmínového a bílého, se Faber jako již tolikrát předtím vymknul veškerým žánrovým očekáváním, stvořil fascinující fikční svět a současně načrtnul jeden z možných scénářů budoucnosti lidstva.
Kniha získala v roce 2015 cenu Saltire za nejlepší knihu roku a objevila se ve výběrech nejlepších knih rok 2014 deníků The Guardian, The Independent, The Observer a The International New York Times.

Krvavé léto 1945. Poválečné násilí v českých zemích – Jiří Padevět
nakladatel: Academia
literatura faktu

Anotace
V knize Krvavé léto 1945, volně navazující na předchozí autorovu knihu Krvavé finále, najde čtenář informace o násilnostech, které se odehrály na území dnešní České republiky v období květen-srpen 1945.
Jedná se především o události spojené s tzv.divokým odsunem českých a moravských Němců, ale také o události, při nichž jsou pachateli vojáci Rudé armády a dalších armád operujících na našem území. Události jsou zpracovány formou místopisných hesel a autor je záměrně nijak nehodnotí, pouze se snaží popsat, co se na daném místě stalo. Při četbě si čtenář uvědomí, že násilí, které vyvolalo nacistické Německo, neskončilo 8. května 1945, ale bohužel pokračovalo dále, byť s jinými aktéry v roli pachatelů i obětí.

Nebeská tělesa – Eleonor Cattonová
nakladatel: Argo
světová současná

Anotace
Píše se rok 1866, prospektor Walter Moody při hledání zlatých nalezišť zabloudí do odlehlé komunity na západním pobřeží Nového Zélandu a připlete se do místnosti, v níž sedí dvanáct mužů. Všechny je spojuje jediná touha: vyřešit řetězec záhadných vražd, které se v okolí poslední dobou udály. Děj pohánějí děsuplné události v obskurních kulisách: je zde opiové doupě, zdrogovaná děvka, přízračná loď duchů, mrtvý opilec, ztracený poklad a mladý muž, který se beze stopy propadl pod zem. Každá další kapitola odhaluje střípek vědomostí osvětlujících, co se vlastně v nepřehledném městečku Hokitica událo. Vyprávění v austenovském oblouku střídá perspektivy a v uchvacujícím závěru dojdou všechny záhady vysvětlení.
Autorka novátorsky využívá zvěrokruhu a jeho jednotlivých znamení: každá postava odpovídá jednomu znamení, odrážejí se v ní vlastnosti danému znamení přisuzované a symbolika nebeských těles tvoří kostru vyprávění v každé kapitole věnované jednotlivým protagonistům. Výsledkem je propracovaný nebeský horoskop, v němž do sebe všechna tělesa bezchybně zapadají a směřují k řinčivému rozuzlení v hodině dvanácté.

Pařížský polibek – Maggie Ritchieová
nakladatel: Metafora
společenský román

Anotace
Bohémská Paříž konce 19. století… Jessie, toužící stát se sochařkou, dostala příležitost učit se od samotného Augusta Rodina! Otevřel se jí tím nový, podivný i vzrušující svět, a především neuvěřitelná příležitost, v té době naprosto nevídaná.
Záhy poznala novou přítelkyni Camille Claudellovou, která s ní studuje v mistrově ateliéru. Spolu se vášnivě vrhly do zkoumání pařížského polosvěta. Průvodci jim byli nekonvenční umělci jako Toulouse-Lautrec, malířka a modelka Suzanne Valadon, lesbická malířka Rosa Bonheurová či Camillin bratr, básník a dramatik Paul Claudel.
Jessie se stává svědkem vzestupu a pádu skvělé Camille. Ta se během let etablovala jako vynikající sochařka, jejíž dílo se objevilo i na pařížském Salonu. Rozhodně se nevyhřívala na slunci odraženém od Rodina, propadla však zoufalé lásce ke svému učiteli. Jessie sama byla rozpolcena mezi povinností ke svému anglickému snoubenci a pokušením, které představoval svůdný umělecký kolega.
Vztah Camille a Augusta trval mnoho let, jenže sochař odmítal kvůli milence opustit svou životní partnerku. Do hry vstupily žárlivost, zrada a paranoia. Ztýraná duše a dávné tajemství přivedli Camille až do ústavu choromyslných, kde nakonec prožila třicet let života.

Pohádky o nezbedných mašinkách – Radek Adamec, Milan Zimmermann
nakladatel: nakladatelství Colibris – GMP Group
pohádky a pověsti, děti do 10 let

Anotace
Tato kniha je určena všem malým i velkým čtenářům a obdivovatelům parních mašinek, lokomotiv, vláčků, drezín, lokálek, vagónků a také starých, ale přesto kouzelných časů, odehrávajících se na kolejích, malebných nádražích a samozřejmě i v železničních depech, kde všechny mašinky bydlí. A ještě k tomu je plná nádherných ilustrací akademického malíře Jiřího Bernarda.
Pohádky o nezbedných mašinkách vás přenesou do doby již dávno minulé, kdy ještě mašinky jezdily na páru a uhlí a prožívaly na kolejích spoustu neuvěřitelných dobrodružství.
Mimo jiné budete svědky toho, jak se popasují se zlým čarodějem Mourem, či vláčkem Dráčkem. Jak budou řešit módní trendy, či nové vynálezy. Dozvíte se jak vytrestají drzého čápa, nebo se s nimi podíváte do muzea historických lokomotiv, a se zubačkou dokonce až do hor. Určitě si řeknete, jak je to možné, vždyť parní mašinky, jsou přece neživé stroje, ale to se teda pěkně pletete. Naše mašinky jsou totiž pohádkové a mají kromě všelijakých budíků, táhel, ojnic a pístů také duši. Rozumí si tak nejen s moderními lokomotivami se kterými jezdí na stejných tratích, ale dokonce i s některými lidmi. Ale jen s těmi, kteří je mají opravdu rádi, a kteří si k nim, třeba i díky těmto veselým pohádkám, najdou tu správnou cestu. No, a kdyby si na vás náhodou někdy třeba trošičku houkly, nebo na vás syčely a vypouštěly při tom páru, či vám připadaly malinko nasupené, tak jim to nemějte za zlé. U parních mašinek je to totiž naprosto normální a vlastně to ani jinak neumí.

Šťastnou cestu, semafory na volno a spoustu legrace vám přeje pohádkový průvodčí Štiplístek.

Postel, hospoda, kostel – Zbigniew Czendlik, Markéta Zahradníková
nakladatel: Argo
česká současná literatura

Anotace
Není kněz jako kněz – Zbygniew Czendlik je toho skvělým důkazem. Studium Bible je podle něj nuda, nerad zpovídá své farníky, a chce-li někdo pokřtít, dlouho ho odrazuje. Miluje ženy, rád si pochutná na dobré whisky, v hospodě je jako doma. Co má napsáno na dveřích ložnice? Proč se mu nelíbilo ve Vatikánu? Jak zvládá celibát? K čemu by vedl své děti a co je v životě nejdůležitější? Ale hlavně – jak to, že u nás nemáme natřískané kostely? Tato kniha vám odpoví na mnoho podobných otázek. Nahlédnete do soukromí jednoho pozoruhodného muže a zjistíte, jak vnímá mezilidské vztahy, život i Boha. Není vyloučeno, že vás zbaví některých předsudků a zkreslených představ, proto ji čtěte pouze na vlastní nebezpečí.

Rozkazy z Berlína – Simon Tolkien
nakladatel: Kniha Zlín
dobrodružství, thriller

Anotace
Strhující thriller z období druhé světové války se odehrává v roce 1940. Po pádu Francie je Londýn dnem i nocí bombardován německými vzdušnými silami a dvojitý agent zavrtaný v samém srdci britské tajné služby MI6 dostává rozkaz z Berlína, aby zavraždil Winstona Churchilla a tím zvrátil průběh války. Hitler věří, že po odstranění Churchilla Anglie uzavře s Německem mír. 
Alberta Morrisona, bohatého vdovce a bývalého šéfa MI6, někdo shodí přes zábradlí před jeho londýnským bytem. Dopadne mrtvý přímo k nohám své dcery Avy, která však ve tmě nedokáže rozeznat prchajícího útočníka. Na místo činu jsou vysláni dva detektivové Scotland Yardu, inspektor Quaid a mladý detektiv konstábl Trave. Quaid je přesvědčen, že jde o jasný případ domácí rozepře, ale Trave si není tak jistý.
V kapse mrtvého se najde lístek se záhadným textem a od Morrisonovy dcery se dozvídá o podivném vzkazu, který jejího otce rozrušil. Pouze detektiv Trave a dcera zavražděného mohou celý oříšek rozlousknout a zmařit chystané spiknutí, jenže čas neúprosně běží a všechny okolnosti hrají proti nim… 
Simon Tolkien sugestivně vykresluje do detailů atmosféru válečného Londýna, příběh prokládá řadou historických reálií a drží čtenáře v napětí až do poslední stránky.

The Tap Tap Řiditel autobusu – Lucie Fialová
nakladatel: Paseka
biografie, osudy

Anotace
Kniha mapuje téměř dvacetiletou historii nevšední hudební skupiny The Tap Tap složené z tělesně postižených studentů a absolventů Jedličkova ústavu. S lehkostí a vtipem popisuje, jak si kapela krůček po krůčku prošlápla své místo v českém šoubyznysu až ke zlomu v podobě písně Řiditel autobusu, jejíž klip má na YouTube miliony zhlédnutí.
Zábavně a výtvarně neotřele pojatá publikace dokumentuje významné akce v historii kapely a představuje jednotlivé členy, kteří vyznávají hesla jako „Sedíme si za svým“, „Jsme postižení muzikou“ nebo „Fňukat nikdy nebudem“. Čtenáři se dozvědí, jak to vypadá, když se třináct tělesně postižených, jeden autista a jeden nevidomý vydají k Mrtvému moři, co hudebníci zažili při koncertě na české ambasádě v Moskvě a proč kvůli nim zasedalo vedení pražského Dopravního podniku.

Z prodeje této knihy bude finančně podpořen Jedličkův ústav a kapela The Tap Tap.

Knihu doprovází zpěvník nejlepších písní souboru a Almanach černého humoru, sbírka nejotrlejších českých kreslených vtipů o vozíčkářích.

Všemi dary obdarovaná – M. R. Carey
nakladatel: Host
fantasy, sci-fi, děti 10+

Anotace:
Schovejte si svá tajemství tam, kde je příšery nenajdou.
Desetiletá Melanie žije spolu s dalšími dětmi na vojenské základně, kde se pod přísným dohledem vzdělává. Nadprůměrně inteligentní dívka miluje staré řecké báje a její spřízněnou duší je učitelka slečna Justineauová. Zato seržanta Parkse, který hlídá děti jako dráb, nesnáší. Stejně jako doktorku Caldwellovou. Ale bez nich to asi nejde, když je základna obklopena zpustošenou krajinou, kde stejně jako ve zbytku země vládnou hladovci — kanibalistická monstra, jež při honu za lidským masem nic nezastaví.
Základna je však napadena a Melanii, slečně Justineauové, seržantu Parksovi, doktorce Caldwellové a vojínu Gallagherovi se podaří utéct. Společně se vydávají na cestu do Majáku, posledního místa v Británii, které se podařilo od nákazy zachránit. Jenže budou Melanii v Majáku chtít, když ji v blízkosti lidí popadá zoufalý hlad, jaký ještě nezažila?

Zápisky obviněného – Diář Václava Havla 1977
nakladatel: nakladatelství Knihovna Václava Havla, o.p.s.
česká současná literatura

Anotace:
O existenci útržkovitých deníkových záznamů, přibližujících nejbolestivější setkání Václava Havla s represivními složkami komunistické moci, neměl dlouho nikdo ponětí. Sám Václav Havel se o nich nikde nezmiňoval a ani v rozhovorech s nejbližšími se ke své vězeňské zkušenosti příliš nevracel. K jejich objevení došlo až před necelými dvěma lety, kdy David Dušek začal pořádat pozůstalost svého dědečka Zdeňka Urbánka – překladatele, esejisty a celoživotního rádce a přítele Václava Havla. V jedné z krabic s písemnostmi nalezl diář s poznámkami, jejichž rukopis se nápadně podobal písmu Václava Havla. Svou domněnku se rozhodl zkonzultovat s Annou Freimanovou, která byla s Václavem Havlem v úzkém kontaktu již od 80. let, a fantastický objev byl na světě: nezpochybnitelně autentická výpověď obviněného ve vyšetřovací vazbě. 

Krátce nato Dušek oslovil další tři blízké spolupracovníky Václava Havla – filozofa Martina Palouše, kanadského překladatele Paula Wilsona a diplomata a psychologa Michaela Žantovského – s prosbou o napsání esejů, které by Havlovy zápisky, nezřídka zkratkovité, pomohly rozkrýt a ozřejmit. Právě takto vznikl koncept knihy Václav Havel: Zápisky obviněného. 

“Diář z jednoho z nejdramatičtějších období v Havlově životě přispívá k lepšímu chápání cíleného útoku moci na nekonformního spisovatele, jeho tehdejšího duševního rozpoložení, jeho myšlenkového i společenského okruhu a mučivého dilematu, před nějž byl postaven,” řekl spoluautor knihy, Havlův životopisec a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Tak to je Velký knižní čtvrtek, který nás čeká za několik dní. Napište mi, jestli vás nějaká kniha zaujala :)

Mějte se krásně :)

Vaše Šárka ♥

7 komentářů:

  1. Aho Sarko, mne celkem zaujaly Rozkazy z Berlina :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, vypadají dobře, taky jsem na knihu koukala. A docela se mi líbí i Pařížský polibek :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Rozkazy z Berlína a Aristokratka na koni jsou u mě úplně jasné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale teda koukám na to na Goodreads a Rozkazy z Berlína jsou třetí díl série a nějak se nemůžu dopátrat prvních dvou. Ani na Databázi knih. Tak mám silnej dojem, že to u nás nevyšlo. Typický, buď série nedovydají, nebo začnou vydávat od poloviny. Achjo.

      Vymazat
    2. Aha, já to úplně neštudovala, tak to je docela blbé teda. Byla jsem celkem i naštvaná, že od Robothama taky knížky nevycházely ze série po řadě. A to samé Rachel Abbott. Nechápu...

      Vymazat
  3. Mně rozhodně zajímá Aristokratka, ale první dva díly jsem poslouchala jako audio, takže asi počkám na audio i u téhle, určitě bych se taky chtěla pustit do Hájíčka, ale začnu asi pěkně popořadě, i když se jedná o volnou sérii. No a v neposlední řadě mě zajímá Všemi dary obdarovaná, četla jsem ukázku a myslím, že je to pro mě jasný must have! :)
    Měj se krásně, Šári

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mě by taky zajímala Aristokratka, ale ještě jsem s ní nezačala. Ale určitě na ni dojde. A Hájíčka bych taky někdy ráda zkusila, jestli jeho styl zaujme :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥