neděle 2. října 2016

Knižní novinky – říjen 2016 – část 3.

Krásný nedělní večer všem knihomolům :)

Jelikož jsem odpoledne měla na návštěvě kamarádku, nestihla jsem sepsat recenzi na slíbeného Sběratele duší. Ale přináším vám alespoň další část knižních novinek. Doufám, že už poslední, ale je jich opět pořádná hromada.

Šepot podzemí – Ben Aaronovitch
nakladatel: Argo
fantasy

Tentokrát to začne mrtvým tělem na konci stanice metra Baker Street, vším, co zůstalo po americkém studentovi Jamesi Gallagherovi. Jeho zámožná a politicky vlivná rodina se chce pochopitelně dostat této hrůzné vraždě na kloub, potíž však tkví v tom, že Jamesova smrt představuje ještě větší a nepřirozenější záhadu, než kdo vůbec tuší… tedy kromě londýnského konstábla a čarodějova učně Petera Granta.
Jelikož je inspektor Nightingale, poslední oficiální čaroděj v Anglii, zaneprázdněn pátráním po nevyzpytatelném kouzelníkovi známém také jako Muž bez tváře, je pouze na Peterovi, aby začal zkoumat strašidelné hlubiny nejstarší, největší a nyní i nejvražednější podzemní dráhy na světě. Ovšem nebude na to sám. Kdepak, FBI mu posílá pomocnici. Mladou, ctižádostivou, krásnou křesťanku, která má sklony vnímat veškerá kouzla jako dílo ďáblovo. No, to tedy bude…

Harry Potter a Tajemná komnata – J. K. Rowling
nakladatel: Albatros
fantasy

Na stěnu mezi dvěma okny někdo načmáral stopu vysoká písmena, která pableskovala v záři planoucích pochodní. TAJEMNÁ KOMNATA JE ZNOVU OTEVŘENA. NEPŘÁTELÉ DĚDICE, MĚJTE SE NA POZORU! Když se v Zobí uličce objeví umolousaný domácí skřítek Dobby a naléhá, aby se Harry Potter za žádnou cenu nevracel do Bradavic, pojme Harry podezření, že by za tím mohl být jeho úhlavní nepřítel Draco Malfoy. Naštěstí alespoň nemusí trávit léto u strašlivých Dursleových – Ron Weasley ho vysvobodí a létajícím autem ho odveze do Doupěte. Život u Weaslových je plný magických rozptýlení, a tak Harry brzy pustí Dobbyho varování z hlavy. Jenže zlověstná zpráva načmárané v temné chodbě mu připomene Dobbyho předpověď, že se stane něco zlého… Jim Kay, držitel ceny Kate Greenawayové, i v druhém díle legendární kouzelnické série vyčaroval svět plný detailů, který potěší dlouholeté fanoušky i nové čtenáře.

Zabij mě znovu – Rachel Abbott
nakladatel: Mladá fronta
thriller

Když je váš život jedna velká lež, komu se dá věřit?
Když Maggie Taylorová přijme v Manchesteru nové zaměstnání, je přesvědčená, že z pohledu její rodiny jde o krok správným směrem. Děti si zvyknou záhy, ovšem manžel Duncan už tak nadšený není.
Nic ale nemůže Maggie připravit na šok, který zažije, když jednou večer přijde z práce domů a zjistí, že Duncan zmizel a jejich malé ratolesti nechal samotné. Nemůže se mu dovolat a vůbec netuší, kam mohl manžel odejít a proč. A pak zjistí, že není jediná, kdo po něm pátrá.
Když dojde k brutální vraždě ženy, která se Maggie nesmírně podobá, a vyšetřování převezme inspektor kriminálky Tom Douglas, uvědomí si Maggie, jak málo toho ví o Duncanově minulosti. Je tím, koho miluje? A před kým chtěl utéct?
Na rozhodování, zda mu důvěřovat, nebo ho zradit, nemá mnoho času. Jedno už totiž Maggie pochopila – brzo zemře další žena a možná to bude ona sama.

Dítě v mlze – Martin Goffa
nakladatel: Mladá fronta
krimi detektivky
6. díl série Detektiv Miko Syrový

Únos sedmiletého chlapce od jedné základní školy zprvu vypadá jako krutý, avšak jinak ničím neobvyklý zločin. Postupující vyšetřování ovšem odhalí určité odlišnosti: únosce nekomunikuje a neklade si žádné požadavky. Dokonce udělá jindy nemyslitelné gesto – hned zpočátku odhalí svou tvář, snad na znamení výsměchu svým pronásledovatelům. Ti jej obratem identifikují a do pátrání je proti své vůli zapojen i Miko Syrový – pachatelem únosu je totiž jeho bývalý kolega Bert.
Detektiv tedy stíhá detektiva, a ten je díky svým zkušenostem vždycky o krok napřed. Jeho vzkaz „bolest za bolest“ navíc hovoří víc než jasně…

Volání netvora – Příběh života – Patrick Ness
nakladatel: Slovart
Young Adult

Třináctiletého Conora navštěvuje noc co noc netvor. Není to však ten, kterého Conor očekával - ten z noční můry, jež ho pronásleduje od doby, kdy jeho maminku začali v nemocnici týrat neúspěšnými léčebnými procedurami. Tenhle netvor je jiný. Je to tajuplný přízrak z dávných časů, ukrývající se v podobě starého stromu za domem. Je tu proto, aby Conorovi vyprávěl tři příběhy. Na oplátku ale něco chce. Tu nejnebezpečnější věc ze všech. Chce pravdu.
Tajemnou knihu plnou temně pohádkové atmosféry napsal Patrick Ness na námět zesnulé Siobhan Dowdové a v roce 2016 podle něj natočil stejnojmenný film Juan Antonio Bayona.

Orlové v bouři – Ben Kane
nakladatel: Vyšehrad
historický román

Napínavý příběh inspirovaný slavnou bitvou v Teutoburském lese z roku 9, kde Římané utrpěli od germánských kmenů drtivou porážku.
Tři římské legie, které se pod velením guvernéra v provincii Germánie Publia Vara a centuriona Lucia Tulla vracely do zimního tábora na východ od Rýna, přepadli germánští bojovníci v čele s Arminiem. Ten byl sice spojencem Říma, ale už od dětství snil o tom, že kruté nájezdníky ze své země vyžene. Legionáře uzavřeli mezi kopci a močály a tím jim znemožnili účinnou obranu. Potom se rozpoutal děsivý masakr a teprve za tři se ukázalo, jak bylo Arminiovo vítězství obrovské. Římané ztratili tři legie v počtu přes čtrnáct tisíc mužů a tři drahocenné standarty s orly. Uprchnout se podařilo jen několika stovkám legionářů včetně Tulla. Jejich utrpení tím však neskončilo. Do pevnosti na východ od Rýna je pronásledovaly tisíce krvežíznivých příslušníků germánských kmenů. Teď už je mohli zachránit jenom bohové.

Dům u ústí řeky – Victoria Jones
nakladatel: Brána
společenský román

Tajuplná mohyla, opuštěná ruina a skryté rodinné tajemství.
Iris dlouho čekala, že se bude moci osvědčit jako archeoložka, až konečně dostala příležitost. Má dohlížet na odkrývání anglosaské mohyly. Drsná krajina Suffolku ji fascinuje stejně jako ruina panského domu u ústí řeky. Proč jeho obyvatelé Hengist Hall opustili? V jedné zprávě o dávné vraždě najde jméno domu, při svém pátrání však narazí na zeď mlčení. Teprve její kolega Caleb jí pomůže příblížit se pravdě. A ta má větší spojitost s její rodinou, než by Iris považovala za možné...

Láska je jen slovo – J. M. Simmel
nakladatel: Ikar, 8. vydání
světová klasika

Román, v němž autor poukazuje na palčivé problémy západního Německa šedesátých let. Děj se odehrává v prostředí soukromého školního internátu, kam většinou přicházejí děti z „lepších“ rodin z celého světa, zhýčkané přepychem, ale často strádající po citové stránce.
Páteří příběhu je něžná a hluboká láska mladého Olivera Mansfelda ke krásné Vereně, manželce bohatého bankéře Lorda. Láska, která musí zůstat utajena a stane se tak předmětem vydírání – citového, ze strany některých Oliverových spolužáků, finančního ze strany služebnictva. Stále víc se zatahuje smyčka kolem nešťastné dvojice, pro kterou není v daných podmínkách východisko.

Pitná kúra – John Irving
nakladatel: Odeon, 3. vydání
světová současná literatura

Komika či absurdní situace jsou pro Irvinga prostředkem, jak poukazovat na vážnější témata. Fred Trumper je dalším z plejády jeho svérázných hrdinů. Má problémy doma, nejen finanční, a řeší je útěkem z rodiny. Autor poukazuje na delikátnost partnerských vztahů i třeba na svéráz amerického univerzitního provozu.



Jedna noc 1 – Zaslíbená – Jodi Ellen Malpasová
nakladatel: XYZ
společenský román, romantika, erotika

Vášeň, touha, posedlost... když ve vás bije jeho srdce
Livy ještě nikdy nezažila takovou vášeň jako teď. Dokonale krásný a záhadný Miller Hart ji uchvátil od prvního setkání, od prvního okamžiku, kdy ho uviděla. Fascinuje ji, a ona fascinuje jeho. Dokáže předvídat její nejtajnější myšlenky, kterých se bojí i ona sama. Svádí ji mnoha způsoby, miluje se s ní mnoha způsoby a stále více ji zatahuje hlouběji do svého nebezpečného světa. Miller je ale připraven Livy ochránit, děj se co děj, i kdyby měl riskovat svůj vlastní život. Na to je také připraven. Ale jeho tajemná minulost není to jediné, co ohrožuje jejich společnou budoucnost...

Dvanáctá karta – Jeffery Deaver
nakladatel: Domino, 3. vydání
thriller, krimi
6. díl série Případy Lincolna Rhyma

Středoškolačka Geneva Settleová se stala terčem nelítostného profesionálního zabijáka, který ji má z neznámých důvodů zavraždit. První pokus byl neúspěšný, ale vrah dal jasně najevo, že svůj úkol hodlá splnit: na místě činu zanechal dvanáctou tarotovou kartu, Viselce.
Vyšetřování se ujímá věhlasný kriminalista Lincoln Rhyme s Amélií Sachsovou a usilovně se snaží zjistit, kdo je oním profesionálním zabijákem a kdy hodlá udeřit znovu. Shromážděné indicie dovedou Rhyma k přesvědčení, že klíč k rozluštění záhady skrývá více než sto let starý případ bývalého otroka Charlese Singletona, který v 19. století sehrál významnou roli v hnutí za občanská práva, ale poté byl zatčen za krádež a zostuzen. Jeho pohnutý osud zpracovává Geneva ve své školní práci, mimo jiné i proto, že byl jejím předkem – a podle Rhyma nad ní právě z tohoto důvodu kdosi vyřkl rozsudek smrti.
Rhyme se Sachsovou mají pouhé dva dny na to, aby nalezli odpověď na celou řadu otázek, chtějí-li Genevě zachránit život. Jakého zločinu se Charles kdysi opravdu dopustil? Jaké tajemství svým potomkům zanechal? Podařilo se Genevě odhalit něco tak významného, že kvůli tomu má zemřít?

Kamenná opice – Jeffery Deaver
nakladatel: Domino, 3. vydání
thriller, krimi
4. díl série Případy Lincolna Rhyma

K přístavu Orient Point na Long Islandu se blíží velká čínská nákladní loď s uprchlíky a lidskými otroky. Lincolnu Rhymovi a jeho týmu včetně Amélie Sachsové se podařilo zjistit, že na palubě se nachází i mezinárodně hledaný zločinec Ju Lin zvaný Duch. Ju Lin pracuje jako „še-tchou", což je čínský výraz pro „hadí hlavu" – profesionálního pašeráka lidí. Kromě toho je Duch také vrah, kterého hledají úřady v USA i v zahraničí, a právě to je důvod, proč se dal Rhymův vyšetřovací tým znovu dohromady. Pobřežní hlídka se vydává Ducha zatknout, avšak loď podle všeho záměrně exploduje a Duch uniká na voru.
Na pevninu se však dostávají také další dva vory, což Duch vnímá jako ohrožení vlastní osoby a začíná postupně vraždit někdejší spolupasažéry. Dvě rodiny naštěstí jeho běsnění přežijí a Duch mizí ve spletitém labyrintu čínské čtvrti v New Yorku, kde se mu dostává podpory podsvětí. Lincoln s Amélií vyrážejí na zběsilý závod o jeho dopadení, přičemž musejí vyhledat a ochránit rodiny, jež přežily, a vykořenit Duchovy komplice. Lincolnovi nezbývá než se plně ponořit do čínské kultury, chce-li odhalit stopy, které ho nakonec dovedou k úspěchu..., anebo ke smrti.
Díky dějovým zvratům a zběsilému tempu, na které má již Jeffery Deaver bezmála monopol, a také díky opětovnému návratu jeho nejoblíbenějšího hrdiny Lincolna Rhyma, je kniha Kamenná opice opravdovou lahůdkou pro milovníky tohoto žánru.

Ocelový polibek – Jeffery Deaver
nakladatel: Domino
thriller, krimi
12. díl série Případy Lincolna Rhyma

Vražednou zbraní se může stát cokoli. Když to umíte náležitě použít.

Amélie Sachsová pronásleduje muže podezřelého z vraždy. Jde mu v patách až do nákupního centra, a zatímco podezřelý v klidu popíjí kávu, Sachsová přivolá posily a přemýšlí, jak ho zatknout, aniž by vyvolala rozruch. Její snaha ale přijde vniveč: centrem se vzápětí rozlehne zoufalý křik, protože kohosi rozdrtil porouchaný eskalátor, a v nastalém zmatku podezřelý uprchne.
Zpočátku to vypadalo jako nešťastná shoda okolností s tragickým následkem. Brzy se ale začnou vynořovat skutečnosti, které smrt z eskalátoru staví do zcela jiného světa. Ne, nebyla to náhoda, ale první ze série vražedných útoků. Zdá se, že vyšetřovatelé mají co do činění s nadmíru inteligentním zabijákem, který za svou vražednou zbraň zvolil předměty každodenní potřeby.
Je zcela zjevné, že pachatel plní jakousi záhadnou misi. Co chce světu krvavě sdělit? Kolik lidí ještě bude muset zemřít, než Amélie Sachsová a Lincoln Rhyme odhalí jeho úmysly a identitu?

Osudy a běsy – Lauren Groffová
nakladatel: Domino
společenský román

Nikdy si nezačněte myslet, že někoho opravdu znáte. I když s ním žijete dvacet let.
Každý příběh má dvě strany. Každý vztah lze nahlížet ze dvou různých perspektiv. A někdy se ukáže, že klíčem k dobrému manželství není způsobilost říkat pravdu, ale schopnost udržet tajemství.
Ve svém nejnovějším románu, bohatém a mnohovrstevnatém, přináší Lauren Groff příběh o jednom takovém manželství zachyceném v průběhu dvaceti čtyř let.
Lottovi a Mathilde bylo dvaadvacet, když se vzali. Byli krásní, bláznivě zamilovaní a předurčeni k úspěchu. O deset let později je jejich manželství ještě stále předmětem závisti přátel, ale pozorný čtenář už s lehkým mrazením začíná cítit, že skutečnost je mnohem složitější, problémy hlubší a minulost temnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Bez pravidel – Lauren Weisbergerová
nakladatel: Baronet
společenský román

Od autorky bestsellerů Ďábel nosí Pradu, Pomsta nosí Pradu a Poslední noc v Chateau Marmont...

Charlotte „Charlie“ Silverová je talentovaná tenistka a ve všech ohledech slušná dívka, kterou přivedl k bílému sportu a poté i na špičku mezi juniory její otec, bývalý profesionální tenista. 
Po prohře ve Wimbledonu a nepříjemném zranění se Charlie rozhodne přejít k novému trenérovi. Rázem se stává hvězdou kurtů a její jméno se pravidelně objevuje na předních místech sportovních stránek novin. 
Smlouva s živoucí legendou Toddem Feltnerem však připomíná smlouvu s ďáblem. Todd až dosud tvrdě trénoval výhradně muže a podle toho také přistupuje ke své nové svěřenkyni. Je odhodlaný změnit její image hodné dívky – na kurtu i v soukromí – a vychovat z ní nemilosrdný a bezohledný postrach soupeřek – princeznu bojovnici. Ke splnění svých záměrů neváhá využít ani Charliina nezávazného románku s pohledným vrcholovým tenistou, Španělem Marcem Vallejem. Charlie i Marco svůj vztah zatím tají, ale je jen otázkou času, kdy se ho chopí bulvární plátky a naservírují ho veřejnosti se všemi šťavnatými podrobnostmi. 
Charliin vzestup na tenisový trůn je tak provázen stále větším zájmem veřejnosti o její soukromí a hrdinka románu za to platí příliš velkou cenu – ztrácí sama sebe a řeší otázku, jak daleko lze zajít v cestě na vrchol a co může člověk obětovat v prostředí, kde nikdo nehraje podle pravidel?

Vánoce po francouzsku – Fiona Valpy
nakladatel: Baronet
společenský román

Evie kdysi Vánoce milovala, ale teď se nemůže dočkat, aby se jich zbavila. Úplně sama odjede na francouzský venkov, aby zapomněla na nejhorší ztrátu, která může ženu potkat. 
Vyzbrojená jen sešitem receptů po babičce je Evie odhodlaná Vánoce ignorovat a nejradši nikoho nevidět. Ale stane se, co vůbec nečekala. Sladké pokušení vyvolá ty nejromantičtější představy a zasuté pocity, světlo svíček zahřeje duši – a Vánoce přece jen přijdou i pro Evii, ačkoliv je nechtěla a nečekala…
A když se seznámí se svým sousedem – hezkým a charismatickým doktorem Didierem, který má za sebou podobně bolestné zážitky a ztráty jako ona, začnou se dít pravé vánoční zázraky. 
Padající sníh, skvělá štědrovečerní tabule a trocha vánočního kouzla – bude to ale stačit, aby zmizel přízrak předchozích Vánoc?

Rockový polibek – Kylie Scott
nakladatel: Baronet
Young Adult
4. díl série Stage Dive

Měla to být záležitost na jednu noc…
Pozitivní. Dvě maličké čárky na těhotenském testu převrátí život Lizzy Rollinsové vzhůru nohama. A to všechno kvůli jedné obrovské chybě, kterou udělala ve Vegas s neuvěřitelně sexy baskytaristou rockové skupiny Stage Dive. Ben Nicholson byl jediný, s kým se kdy dokázala odvázat, a Lizzy ví, že pohledný rocker nehledá vážný vztah, přestože by si přála opak.
Ben ví, že románek s Lizzy je mu zapovězený. Naprosto a úplně. Je to totiž sestra kamarádovy manželky, a přestože to mezi nimi jiskří, nesmí si s nádhernou a svůdnou ženou nic začít. V Městě hříchu ale na okamžik podlehne touze a brzy zjistí, že co se stane ve Vegas, tam ne vždy zůstane. Nyní jsou s Lizzy spojeni tím nejsilnějším poutem… Dokáže ale spoutat i jejich srdce?

Šaman – Noah Gordon
nakladatel: Knižní klub, 6. vydání
historický román

Proslulý Gordonův román, který sleduje osudy lékařské dynastie Coleů, se odehrává v USA v polovině 19. století. Mladý lékař Rob J. Cole se ocitne na útěku, poté co se účastnil politických nepokojů ve vlasti, a připojí se k prvním osadníkům na původně indiánském území. Pro farmáře znamená přítomnost lékaře naději na přežití. Robův syn, přezdívaný Šaman, touží jít v otcových stopách… Western, historický román, detektivka i politický thriller, zároveň také přitažlivá kniha nabitá dějem, jemným humorem a erotikou – to vše je Šaman.

Najděte Reachera – Diane Capri
nakladatel: BB/art
thriller

Jack Reacher: Přítel nebo nepřítel?
Už je to nějaká doba, co jsme se v knize Jatka poprvé setkali s Jackem Reacherem spisovatele Lee Childa. O skoro dvacet let a dvacet knih později žije Reacher stále v naprosté anonymitě a zdá se, že není k nalezení, dokud se nevynoří problém a on se s ním nemusí poprat, k velké radosti čtenářů a obrovské hrůze ničemů. Teď ho hledá někdo hodně důležitý. Kdo? A proč? Pátrání po Jacku Reacherovi je nebezpečná záležitost, o čemž se na vlastní kůži přesvědčí zvláštní agenti - ostřílení lovci, kteří vědí, kdy je nutné porušit pravidla, ale neznají Reachera.

Žena, která mi ukradla život – Marian Keyesová
nakladatel: BB/art
společenský román

Na dosah opravdovému štěstí...
Jednoho krásného dne Stella Sweeneyová trčí v dopravní špičce a rozhodne se vykonat dobrý skutek. Je z toho bouračka, která život dublinské vdané paní a matky převrátí vzhůru nohama. Jednak potká mužského, jenž po ní chce telefonní číslo - jak se však ukáže pouze kvůli pojišťovně. To by bylo v pořádku. Stejně se Stelle nijak zvlášť nezamlouval. Vozem značky Range Rover jí úplně zrušil auto. Ovšem - za druhé - toto setkání zaseje semínko čehosi, co posléze Stellu zavěje na hony pryč od dosavadního života. Obyčejná ženská se mění v zářící bytost…

Jeremy Poldark – Nový začátek – Winston Graham
nakladatel: Baronet
historický román
3. díl série Poldark

Ross Poldark zažívá nejtíživější chvíle svého života. Po tragické ztrátě dcery a krachu společnosti na zpracování rudy, do níž investoval spoustu peněz, se ocitá před soudem. Čelí obvinění za podněcování k výtržnostem a za krádež nákladu dvou lodí, které ztroskotaly nedaleko jeho otcovského domu. Rossův největší protivník – zbohatlický finančník a spolumajitel mnoha dolů v Cornwallu George Warleggan – naopak posiluje svou moc a těší se, že se konečně zbaví nenáviděného nepřítele, k němuž navíc cítí i nepřekonatelnou osobní zášť. Není však jediný, kdo by přivítal odsouzení nekonformního příslušníka šlechtického rodu, jehož kořeny sahají několik set let do minulosti. Ross se tak může spolehnout pouze na svou manželku Demelzu, ženu prostého původu, která však každým svým počinem dokazuje, že je dáma každým coulem. Ve snaze Rosse zachránit se dokonce vydává za jedním z nejvlivnějších mužů v oblasti, sirem Johnem Trevaunancem. Zjišťuje však, že je to nesmírně složitý úkol, protože po zkušenostech s revolučními událostmi ve Francii se teď veškeré prohřešky proti veřejnému pořádku posuzují v Anglii daleko přísněji. Rossův život se tak ocitá ve vážném ohrožení.

Hvězda – Danielle Steel
nakladatel: Ikar, 2. vydání
romantika

Crystal Wyattová žije šťastně a spokojeně na rodném ranči v údolí Alexander Valey. S tímto místem stejně jako se svým otcem je odmalička pevně spjatá a nedokáže si představit, že by je někdy opustila. Zároveň chce v životě něco dokázat, stát se filmovou hvězdou a dobýt Hollywood. Po úmrtí otce si Crystal připadá na ranči opuštěná a nevítaná. Když tragicky umírá bratr Jared, za jehož smrt se cítí odpovědná, rozhodne se odejít z domova navždy. Usadí se v blízkém San Francisku a pracuje v nočním klubu jako servírka a později jako zpěvačka. Díky její oduševnělé kráse a výjimečnému hlasu si jí povšimnou dva filmoví agenti a pozvou ji do Los Angeles. Všichni tuší, že na filmové nebe vstupuje nová hvězda…

Kritik – Peter May
nakladatel: Host, papeback
krimi, detektivky
2. díl série Akta Enzo

Během degustačního turné po nepříliš známém vinařském regionu Gaillac zmizí nejlepší světový kritik vín Gil Petty. O rok později je nalezen ve vinici na jihozápadě Francie, oblečený do karmínového roucha Řádu božské láhve, společnosti, která se věnuje propagaci gaillackých vín. Přivázaný ke kříži stál jako morbidní strašák mezi řádky zralé vinné révy a zjevně byl celou dobu předtím uchováván v červeném víně. Pettyho vrah nikdy nebyl dopaden.

Když se po třech letech Enzo Macleod do odloženého případu znovu pustí, zjistí, že v napohled klidném francouzském vinařství vře tvrdý boj plný chamtivosti, závisti a zoufalství. Enzovi se nabízí jeden potenciální vrah za druhým: místní vinaři, členové Řádu božské láhve, a dokonce i Pettyho dcera Michelle. Co když je někdo z nich připraven Enza zastavit, i kdyby měl zabíjet znovu?

Dívka v červeném kabátku – Kate Hamer
nakladatel: Baronet
thriller

V anglickém Norfolku zmizí osmiletá dívka jménem Carmel. Zdá se, jako by ji pohltila samotná mlha. Neexistuje žádný důkaz, žádní svědci a policie tápe ve tmě.
Beth, její matka, obviňuje sama sebe – jak mohla své jediné dítě pustit z dohledu? Krok za krokem se vrací v čase a snaží se vzpomenout si na každou důležitou maličkost.
Pro Carmel však mezitím začíná dlouhá a jedinečná cesta s mužem, se kterým nebude v bezpečí…

Maják v bouři – Tara Sivec
nakladatel: Baronet
společenský román

Lucy a Fisher se seznámili v závěrečném ročníku střední školy týž den, kdy se Fisher přihlásil k ozbrojené složce námořnictva Spojených států. Jedinými absolutními hodnotami jeho života je služba vlasti a oddaná láska k Lucy. 
Po svatbě žijí na nevelkém ostrově u východního pobřeží USA. Lucy je s Fisherovým povoláním smířená, za všech okolností ho podporuje a po každém jeho návratu z vojenské mise se mu snaží jeho chování tolerovat. Fisherovu osobnost však zásadně poznamenají zážitky z válečných zón, jež vedou k jednoznačné diagnóze, a sice posttraumatickému stresovému syndromu. Lucy svého manžela přesto hluboce miluje a bezmezně mu důvěřuje. Jednoho dne však Fisher dospěje k závěru, že začíná být pro své okolí a zejména pro svou manželku nebezpečný, a nevybíravým způsobem přinutí zdrcenou Lucy k rozchodu. Sám z ostrova odjíždí, aby absolvoval intenzivní psychoterapii. Po roce se vrací, odhodlaný Lucy přesvědčit, že se od základů změnil a že ji nikdy nepřestal milovat.

Americká hospodyně – Helen Ellis
nakladatel: Omega
humor, satira

Ostrá, legrační a nádherně pomatená sbírka povídek z tajemného světa rodinného krbu, Americká hospodkyně charakterizuje vražedkyně, které obědvají, lovce senzací a nejlepší podprsenka na jih od Mason Dixon.
Seznamte se s americkou hospodyní: maluje se, nosí šperky a opalovací krém, i když je zataženo. Jsou rozevláté, nezkrotné... Opatrně obejdou mrtvolu, aby mohly vytáhnout cookies z trouby. Těchto dvanáct neodolatelných příběhů nás zavede do činžáku na strašidelném předválečném Manhattanu na zfalšovanou televizní reality show, z knižní autogramiády budeme prchat s princeznou, z otevření galerie do legendárního obchodu se spodním prádlem. Zlomyslné, svěží a praštěné jako otrávené sušenky.

Nebýt sám – Magda Váňová
nakladatel: Šulc-Švarc
česká současná literatura

Kousek od Závie leží Hokuteple a tam je ráj. Každý si ho představuje podle svého, stačí jen přivřít oči. V řekách teče limonáda, z nebe padá zmrzlina a čokoláda roste holkám a klukům přímo v kapsách. Tuhle nekonečnou pohádku o dětském ráji vyprávěla maminka Konrádovi před spaním a potom oba jeho rodiče zahynuli při autohavárii. Svůj dětský ráj ztratil, ale na Hokuteple nezapomněl. Vyrůstal u strýce a tety na malém městě a teprve v dospělosti si uvědomil, jak byl osamělý, že zatrpklá teta a bezradný strýc mu rodinu nenahradili. Jeho citovou výchovu obstaraly tři dívky. O pět let starší zdravotní sestřička Ema, stejně stará kamarádka ze sousedství Dora, s kterou vyrůstal, chodil do školy a studoval na univerzitě, a o několik let mladší Olivie, sestra Konrádova nejlepšího přítele z fakulty. Jen díky nim ho nepohltilo osamělé dětství, ale přesto i v dospělosti Konráda svazuje podivná nesmělost a nerozhodnost, jako by se chtěl schovat v maminčině Hokuteple. To však nejde, Konrád je muž a přiblížit se k ráji, který v dětství ztratil, pro něj znamená nebýt sám.

Plamen a květ – Kathleen E. Woodiwiss
nakladatel: Ikar
romantika

Na počátku slavné historické romance, která se od doby svého vydání stala žánrovou klasikou, je krásná Heather nevinnou osmnáctiletou dívkou. Ač byla zvyklá na bezstarostný londýnský život, musí po smrti rodičů posluhovat lakotné a intrikánské tetě. Shodou náhod a úkladů se jednoho večera ocitne v přístavu, kde je napůl unesena do kajuty kapitána Brandona Birminghama, který s ní – v domnění, že je prostitutka – zachází jako s každou jinou lehkou ženou. Heather se musí potupně vrátit k tetě, ale protože osudná noc nezůstala bez následků, je nakonec přinucena k sňatku s Birminghamem. Z naivní půvabné dívky se postupně stává krásná a oduševnělá žena, jejíž ženství je ještě znásobeno mateřstvím. Kouzlo její osobnosti způsobí, že se z bezohledného Brandona stává zralý a odpovědný muž, který si svou trpělivostí a oddaností nakonec získá její lásku.

Královna ohně – Anthony Ryan
nakladatel: Host
fantasy
3. díl série Stín krkavce

Vélin Al Sorna musí pomoci vrátit Říši Královně.
Po boji o holý život má královna Lyrna za úkol odrazit vpád volarské armády a znovu dobýt nezávislost Sjednoceného království. Aby dosáhla svých cílů, musí udělat víc než jen shromáždit své věrné příznivce. Musí se spojit se silami, které jsou jí odporné, a přivést válku k branám nepřátel.
Zajistit vítězství má Vélin Al Sorna, avšak jeho cesta je plná obtíží. Volarská armáda má na své straně tajemného Spojence, který svým služebníkům nabízí nepřirozeně dlouhý život. Pokud má království zvítězit, musí Vélin Al Sorna Spojence zničit. Jenže porazit protivníka, jehož není možné zabít, je téměř nesplnitelný úkol, zvlášť když Vélinova píseň krve, mystická síla, která z něj udělala takového bojovníka, zlověstně umlkla…

Rozkazem – Dick Francis
nakladatel: Knižní klub
thriller

Sid Halley se vrací na dostihová závodiště, když má na přání lorda Enstonea diskrétně vypátrat, proč jeho koně ztrácejí jiskru a začínají nápadně často prohrávat. Bývalý špičkový žokej dobře ví, že smrt na závodišti není, bohužel, ničím neobvyklým. Ovšem tři úmrtí během jednoho odpoledne a skutečnost, že pouze v jednom z případů šlo o smrt koně, to už je trochu moc. V onen den, kdy se Sid znovu objevil na závodišti, skončil žokej Huw Walker, který se teprve před několika hodinami stal šampionem v jednom z překážkových dostihů, s třemi kulkami ráže 38 mm v hrudi… Román, kterým se vrátil nejen Sid Halley, ale po šestileté odmlce po smrti milované manželky Mary i sám Dick Francis.

Barvy slečny Toyen – Vladislav Kučík
nakladatel: Olympia
biografie, osudy

Slečna T. byla zvláštní mladá žena, co chodila oblečená jako muž, ve smokingu a s motýlkem u krku. Blízká malíři Jindřichovi, přítelkyně českých básníků, kteří jí věnovali své verše, autorka tajuplných obrazů s erotickým podtextem. Jaký byl její život? Milovala nejen muže, ale i krásné a atraktivní ženy! Jak se z chudé holky z periferie Prahy stala malířka, jejíž díla patří k nejcennějším v řadě světových galerií? Nová beletrie spisovatele Vladislava Kučíka je životopisnou fikcí inspirovanou některými motivy ze života slavné české umělkyně z počátku 20. století. Příběh sám je skládán jako střípky mozaiky, je vlastně vyprávěním staré paní T., která ve svém pařížském bytě rekapituluje kus svého života. Ale opravdu je tomu tak?

Norma – Sofi Oksanen
nakladatel: Odeon
světová současná literatura

Hlavní postavou nového románu Sofi Oksanen je mladá žena Norma Ross, která bydlí v helsinské bohémské čtvrti Kallio. Je osamělá, avšak osamělost je částečně dobrovolná. Jediným blízkým člověkem, a také jediným, kdo znal Normino tajemství, byla její matka Anita. Ta spáchala sebevraždu skokem pod metro… Po pohřbu kontaktuje Normu neznámý muž a přesvědčuje ji, že je i v jejím zájmu si s ním promluvit. Strhující thriller z pera známé finské spisovatelky.

Totožnost neznámá – J. D. Robb
nakladatel: Alpress
krimi, detektivky
41. díl série Smrtící

V tmavé uličce je nalezeno tělo muže se stopami po mučení. Na kůži má vyryté srdce s písmeny E a D, podpisem zamilované dvojice, kterou vzrušuje utrpení obětí. Eva Dallasová zjistí, že zavražděných bylo víc, a aby odhalila totožnost vrahů, potřebuje najít první z obětí, která šílené řádění odstartovala.


Jedině Tereza – Táňa Kubátová
nakladatel: Pohodky, 2. vydání
česká současná literatura

Tereza Petra zaujala přesto, že ji poprvé potkal jako barmanku v nevalném nočním podniku. Netušil, že její skutečná profese je jiná. Ačkoliv se mu zdálo, že také ona vnímá to zneklidňující pouto mezi nimi, a svěřil jí leccos ze svého života, zůstávala vůči němu uzavřená.
Po čase ji potkává znovu. To už je z něj zasnoubený muž, který se chystá založit rodinu a postavit dům. Hezká, vzdělaná a kultivovaná Edita se jeví jako dokonalá partnerka. I jeho rodina ji má ráda a stanovení termínu svatby je tedy otázkou krátkého času. Tak proč se do jeho mysli stále častěji vtírá obraz Tereziných očí plných tajemného smutku?

Kdo je to, sakra, Kafka? – Lizzie Doronová
nakladatel: Garamound
světová současná literatura

Na římské konferenci se setkávají arabsko-palestinský mírový aktivista s židovskou spisovatelkou z Tel Avivu. Jejich přátelství je od počátku velmi komplikované, plné předsudků a nedorozumění. Hledání společné řeči se zdá někdy téměř nemožné a nabízí se otázka, zda sami skutečně věří v soužití. Román o nebezpečném přátelství mezi Palestincem a Židovkou nám prostřednictvím strhujícího, čtivého vyprávění přibližuje skutečnou situaci blízkovýchodního konfliktu, o které má řada z nás poněkud zkreslené představy. Mimo jiné vysvětluje, proč jsou „knížecí rady“ z Evropy skutečnému řešení zapeklitého problému často na hony vzdálené.

Dokud nás smrt nerozdělí – Alice Lily Neradová
nakladatel: Olympia
Young Adult

Leah a Olivie jsou nejlepšími přítelkyněmi již od útlého dětství. Přes rozdílné povahy by jedna bez druhé neudělala ani krok. Obě patří mezi strážce živlů, bytosti, které byly stvořeny k udržování rovnováhy mezi všemi čtyřmi přírodními elementy. Pro jejich velkou pýchu byli však strážci vykázáni na místo, z něhož jim bylo dovoleno odejít jen ve výjimečném případě. Zákaz ale Leah a Olivii nikdy netrápil, alespoň tedy do dne, kdy do jejich života zasáhl nepříznivý osud, a obě přítelkyně byly rozděleny. Leah se tak musí rozhodnout, jestli uposlechne pravidla, anebo u ní zvítězí síla přátelství.

Děvče na ocet – Anne Tylerová
nakladatel: Práh
světová současná literatura

Na motivy hry ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY Williama Shakespeara...
Odkvétající Kate Battistová umí být netaktní i vzpurná, pod tvrdou slupkou však skrývá dobré jádro, jež se nezapře při práci ve školce nebo v zahradě. Když ji sebestředný otec-mikrobiolog umluví, aby vstoupila do fingovaného sňatku s kolegou a zajistila mu zelenou kartu, schyluje se ke srážce vesmírů, neboť Rus Pjotr Ščerbakov je silná osobnost a „stará škola“. 
Držitelka Pulitzerovy ceny Anne Tylerová má na paměti, že ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY (1594) je komedie na hraně frašky, a tak jako vždy ryje do fasády zdánlivě funkční rodiny. A protože dnešní Baltimore není Shakespearova Padova, vyzní její svižně ironická etuda zaměřená na náležité chování ženy k nápadníkovi překvapivěji než provokativní výklady téže látky z let šedesátých.

Přístav naděje – Nina George
nakladatel: Moba
společenský román

Příběh plný laskavosti, vřelosti a životní moudrosti o tom, že nikdy není pozdě změnit svůj život.
Když Marianne pohltily kalné vody Seiny, cítila se vlastně šťastná, poprvé v životě opravdu šťastná. To, že ji proti její vůli jakýsi neznámý muž zachránil, její odhodlání ještě umocnilo. Když ji nechce Paříž, pojede k moři. A malovaná dlaždička, která se jí úplnou náhodou dostala do rukou, ji nasměrovala do Bretaně, až do přístavu Kerdruc. Ovšem chyba lávky!, tam ji považují za dlouho a toužebně očekávanou kuchařku. A vařit, to Marianne skutečně umí výtečně. A tak své odhodlání skoncovat se životem odloží o den, pak ještě o jeden...

Breviář pozitivní anarchie – Vlastimil Vondruška
nakladatel: Moba
česká současná literatura

I když by asi přesnější název pro tuto knihu byl Ideologie v době uprchlické krize, nechce se autor podbízet bulvárně laděným titulem. Vynikající český spisovatel a historik se ve své nové knize snaží především o objektivitu. Na základě faktů přesvědčivě dokazuje, že se na cestě, kterou v posledním desetiletí kráčí evropská společnost, opakují fatální chyby našich předků. Mnohé z toho se nám samozřejmě líbit nemusí, ale Adam a Eva byli kdysi vyhnáni z ráje a od té doby se nikomu nepodařilo se tam vrátit. A rozhodně se to nemůže povést současným vládcům, kteří mnohdy činí nesmyslné kroky. Naše momentální směřování dle autora do ráje rozhodně nevede, přesto tato kniha nešíří poplašné zprávy, ale je „pouze“ vynikající historickou analýzou.

Kdo jinému jámu kopá... sám do manželství padá – Alena Jakoubková
nakladatel: Moba
společenský román

Svobodná pětatřicetiletá Cora po krachu firmy, v níž pracovala,nemůže najít novou práci. Rozhodne se tedy podnikat, a přestože nemá žádný kapitál, povede se jí rozjet úspěšnou internetovou seznamovací agenturu. Jednoho dne se objeví zákazník, kterému ne a ne najít vhodnou partnerku...


Poslouchej toho s pistolí! – Ladislav Beran
nakladatel: Moba
krimi, detektivky

Studnička, Mach, Čtveráková, Starosta, Lojda a další, to jsou dobře známé postavy písecké kriminálky. Ačkoli dokáží svého šéfa kapitána Karase pořádně potrápit a mnohdy i překvapit, lidé na druhé straně zákona s nimi musejí počítat. V povídkách emeritního komisaře Ladislava Berana vystupuje do popředí důvěrná znalost práce kriminální služby a všech uliček a zákoutí jihočeského Písku.


Sběratel mušlí – Anthony Doerr
nakladatel: Moba
světová současná literatura

Autor zavádí čtenáře na africké pobřeží i na předměstí Ohia, ukazuje předstíranou pompéznost i boj o přežití v divočině, hojnost přírody i její divokou sílu. Slepý hrdina titulní povídky tráví dny procházkami po plážích Keni s německým ovčákem po boku a probírá se zrnky písku. Mimo něj jsou tu pozorovatelé velryb a rybáři, lovci a mystici, zachycení v určitých okamžicích svých životů. Doerr jako přirozený vypravěč zkoumá lidská dilemata ve všech podobách – touhu, zármutek, nerozhodnost, zlomené srdce i pomalé zotavování.

Svatý příkaz – Benjamin Black
nakladatel: Moba
krimi, detektivky

Nejnovější Quirkův případ se otvírá v Dublinu v okamžiku, kdy noviny jsou cenzurovány, společenské konvence jsou přísně definovány a děsivé zločiny tutlány. Proč? V padesátých letech 20. století v Irsku katolická církev ovládala a řídila životy téměř všech obyvatel. Když je ale zavražděn Jimmy Minor, blízký přítel Quirkovy dcery Phoebe, Quirke odmítá nadále hrát podle pravidel církve. Společně s inspektorem Hackettem, svým příležitostným kolegou a starým přítelem, rozplétá, kam až církev a její stoupenci budou schopni zajít, aby chránili své vlastní zájmy.

Syndrom odumřelé duše – Roman Cílek
nakladatel: Moba
krimi, detektivky

Psycholožka Judita Svárová je poslána k předběžnému výslechu muže podezřelého z bezohledné vraždy se sexuálním podtextem. Protože právě dokončila posudek mladého vraha, který týral a zabíjel náhodně vybrané ženy, do nového případu se jí příliš nechce. Až příliš často se totiž musí dívat do očí a naslouchat lidem se syndromem „odumřelé duše“.


Země barbarů – Otomar Dvořák
nakladatel: Moba
historický román

V temném šestém století našeho letopočtu se odehrává příběh prince Hildigise z kmene Langobardů, neprávem obviněného z vraždy. Po strastiplném útěku z Moravy najde útočiště u Slovanů. Doufá, že právě oni mu pomohou navrátit ztracenou čest. V dramatickém putování plném bojů a intrik poznáme zblízka tehdejší rozvrácenou Evropu. Vyhnanci se stávají rukojmími ve hře mocných; z pocitu neustálého ohrožení v nich roste nenávist hrozící krveprolitím...

Strana štěstí – Vlastimil Vondruška
nakladatel: Moba, 3. vydání
humor, satira

Opravdu si myslíte, že není čemu se v dnešní politice zasmát? Satirický román Strana štěstí vás přesvědčí o opaku. S laskavým a humorným nadhledem vypráví o nové politické straně, která díky geniálnímu nápadu vyhraje volby a začne vládnout. Vtipné situace, dovedené často až k absurdní nadsázce, vzdáleně připomínají české Zvonokosy. Ať již jde o volební kampaň, tvorbu nových zákonů, sestavování vlády, poslanecký sex nebo jednání s Evropskou unií. Ale i když se budete při čtení příběhů z poslaneckého života výborně bavit, přesto vás knížka přinutí položit si jednu naléhavou otázku - kde jsou vlastně hranice demokracie? A těm, kteří si myslí, že to vědí, autor vzkazuje, že se budou pořádně divit.

Santini – Peklem duše k světlu světa – Jaroslava Černá
nakladatel: Moba
historický román

Jan Blažej Santini Aichel si od dětství připadá osamělý, protože kvůli tělesné vadě nezapadá mezi vrstevníky. I v dospělosti jej však čekají těžké zkoušky. Postupně pochopí, že co mu bylo na jedné straně ubráno a odepřeno, se mu vrací v podobě neuvěřitelných vizí staveb plných fantazie. Až časem přijde na to, co všechno musí obětovat, aby dokázal zhmotnit a realizovat své geniální myšlenky a porozuměl smyslu svého osudu.

Tak to je opravdu všechno. Opět je článek ohromně dlouhý, ale nechtěla jsem dělat ještě jeden příspěvek, takže už jsem to nechala vše v tomto.

Na jakou knihu z této skupinky máte zálusk? Já určitě na Rachel Abott, Sofi Oksanen a Anthonyho Doerra. Tak uvidím, který kousek nakonec skončí v mé knihovně.

Mějte se moc krásně a užívejte si podzimu, který ke čtení přímo vybízí... Pěkně se s čajíkem zakutat pod peřinu a nějakou pěknou knihu k tomu.

A zítra bude konečně slibovaná recenze. A brzy vyhlásím výherce soutěže s Alpressem :)

Vaše Šárka ♥

11 komentářů:

  1. To je zase knížek :) O Harryho musíme napsat Ježíškovi :) Já se těším na Zabij mě znovu, protože Rachel Abbottovou mám ráda, to si nenechám ujít. Osudy a běsy vypadají taky hodně dobře. A Láska je jen slovo je moje srdcovka :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je knih :) Nejvíc se těším na Původní české detektivky a na ilustrovaného Pottera :)

    OdpovědětVymazat
  3. Konečně nový Poldark :3 Neskutečně se na něj těším :3

    OdpovědětVymazat
  4. Jak už jsem psala u druhé části, říjen je průšvih. Je toho tenhle měsíc úplně strašně moc. Chtěla jsem šetřit, ale nevím nevím... Míšin komentář je asi nejvýstižnější! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Kristý, je to děsný. Knížek je fakt hodně a Míša to vystihla :)))

      Vymazat
  5. To je knih! Tak za mě určitě Harry a Láska je jen slovo :), i když ji už mám doma a to ve starším vydání :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥