úterý 29. září 2015

Knižní novinky - říjen 2015 - 2.část

Pokračujeme v říjnové krasojízdě knižních novinek :)

SELEKCE - BOX - Kiera Cassová 
nakladatel CooBoo
1. vydání - pevná vazba
dívčí román

Anotace:
35 dívek. 1 princ. Životní šance. Princeznovská trilogie v jednom boxu!




MEZI DVĚMA SVĚTY - Scott Westerfeld 
nakladatel CooBoo
1. vydání - pevná vazba
dívčí román, fantasy

Anotace:
Darcy Patelová odložila vysokou školu a i všechno ostatní jen proto, aby mohla vydat svůj young adult román, který se jmenuje Zásvětí. Dostane šanci, o jaké se spoustě mladých dívek může jen zdát. Stěhuje se do New Yorku, kde nemá žádné přátele a přemýšlí, zda to opravdu bylo správné rozhodnutí. Pak ji ale pod svá křídla vezme parta jiných začínajících i zkušených spisovatelů. 
Druhá linie příběhu se odehrává právě v Darcyině románu, což je napínavý thriller o Lizzie, náctileté holce, které se podaří proklouznout do „Zásvětí“, místa mezi životem a smrtí, a přežije tak útok teroristů. Tato nová schopnost Lizzie zaskočí, Zásvětí je nebezpečné, plné potulujících se duší, které čekají na své rozhřešení. Může jim někdo pomoci? A co všechno musí dát Lizzie všanc?

Autor napsal např. sérii Oškliví.


DIVERGENTNÍ TRILOGIE + ČTYŘKA - BOX - V. Rothová 
nakladatel CooBoo
1. vydání - pevná vazba
fantasy, dystopie

Anotace:
Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí, osudová láska a nebezpečí. To všechno v jednom boxu. A navíc příběhy z pohledu Čtyřky!


UMĚNÍ PŘEDSTÍRAT - Rachel Harrisová 
nakladatel CooBoo
1.vydání - pevná vazba
dívčí román

Anotace:
Podle kluků na fairfieldské akademii existují dva druhy holek – ty na trvalý vztah a ty na nezávazné randění a užívání si. Sedmnáctiletá Alyssa je rozhodně ten první typ – a upřímně touží to změnit. A tak zahájí svou radikální proměnu, jejímž cílem je Justin Carter, největší krasavec a lamač dívčích srdcí. A aby si jí vůbec všiml a ona se zařadila mezi oblíbené holky na randění, přemluví svého kamaráda Brandona, populárního sportovce, aby předstírali, že spolu chodí. Zprvu nevinná hra na šťastný pár postupně přerůstá v něco mnohem víc – v něco, co navždy může zničit jejich dlouholeté přátelství i Alyssinu snahu stát se někým jiným.

R. Harrisová je autorkou známé knihy Mé sladké šestnácté století a dalších.


ČURBES: RUKOVĚŤ OMYLŮ A (NE)ŠŤASTNÝCH NÁHOD 
- Keri Smithová
nakladatel CooBoo
1. vydání - brožovaná vazba
knihy her a nápadů

Anotace:
Další vypečená dávka destrukce (totiž pardon, tvoření…) od Keri Smithové, autorky Destrukčního deníku!
Celý život vás učili, že čurbes je špatná věc: Hlavně mít vše pod kontrolou, při vybarvování nepřetahovat linky, ať je všechno perfektní a za každou cenu se vyvarujte kaněk. Tahle knížka po vás chce pravý opak. Berte ji jako takový svůj pokoj, kde se můžete vydovádět. Místo, kde se odvážete a budete chrlit a ničit. Místo, kde můžete všechno, co je ve „skutečném světě“ zakázané. Je čas na čurbes!



ARISTOTELES A DANTE ODHALUJÍ ZÁHADY VESMÍRU 
- Benjamin Alire Sáenz
nakladatel CooBoo
1. vydání - pevná vazba
dívčí i chlapecká literatura, román

Anotace:
Aristoteles je naštvaný teenager, který má bratra ve vězení.
Dante je všeználek s nezvyklým pohledem na svět. Tihle dva kluci se potkají na koupališti a zdá se, že nemají zhola nic společného. Ale protože jsou oba samotáři, začnou spolu trávit čas a zjistí, že jejich přátelství je opravdu neobyčejné – takové to, které změní životy a vydrží navždycky. A díky němu také Ari i Dante zjistí ty nejdůležitější pravdy o sobě samých a o tom, jakými lidmi by se chtěli stát.



DRAHOKAMY - BOX - Kerstin Gierová 
nakladatel CooBoo
1. vydání - brožovaná vazba
dívčí román, fantasy

Anotace:
Rudá jako rubín, Modrá jako safír a Zelená jako smaragd! Láska nezná čas. Roztočte kola osudu a chronografu v téhle trilogii o cestování v čase!



OTKA - OŠKLIVÁ TLUSTÁ KAMARÁDKA 
- K. Keplingerová 
nakladatel CooBoo
1.vydání - brožovaná vazba
dívčí román

Anotace:
Sedmnáctiletá Bianca Piperová je cynická a loajální a zdaleka si nemyslí, že je mezi svými kamarádkami ta nejkrásnější. Je taky moc chytrá na to, aby skočila na lep sladkým řečičkám školního hezouna Wesleyho Rushe. Bianca ho vlastně nenávidí. A když jí dá tu nepěknou přezdívku, vychrstne mu colu přímo do obličeje.
Ale doma to teď nestojí za nic a Bianca touží po rozptýlení. Což dopadne tak, že Wesleyho políbí. A co hůř, líbí se jí to! Při pokusu se z toho nějak vykroutit se z ní a jejího úhlavního nepřítele stanou „kamarádi s výhodami“. Což se samozřejmě brutálně nevydaří. Wesley neumí moc naslouchat a jeho život taky stojí za starou belu. A Bianca si s hrůzou uvědomí, že do kluka, kterého nenáviděla, začíná být trochu zamilovaná.


SNĚŽÍ, SNĚŽÍ... - John Green, M. Johnsonová, L. Myracleová 
nakladatel Yoli
1. vydání - pevná vazba
tři vánoční příběhy

Anotace:
Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete, čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla! Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé...

Lauren Myracle je autorkou knih: Prokletý maturiťák, Třináct - Neobyčejný deník obyčejné holky a dalších.
Maureen Johnson napsala knihu Jméno hvězdy.
Johna Greena všichni znáte :)


AUDREY SE VRACÍ - Sophie Kinsella 
nakladatel BB/art
1. vydání - pevná vazba
dívčí román

Anotace:
Neobyčejný příběh obyčejné dívky…
Čtrnáctiletou Audrey spolužačky krutě šikanovaly, proto ji už řadu měsíců vězní doma strach. Lépe se cítí jen ve tmě nebo alespoň za tmavými brýlemi. Léčí se u doktorky Sarah, ale k návratu do normálního života má stále daleko. Změna přijde nečekaně – se sympatickým kamarádem jejího bratra Linusem. Audrey totiž zjistí, že právě s ním dokáže mluvit o svých obavách a psychických problémech jako s nikým jiným a hlavně kvůli němu se odváží opět mezi lidi – i když jejím prvním „vítězstvím“ je pouze společná kratičká návštěva kavárny Starbucks. Zůstane však pouze u přátelství?
Až když je Audrey o hodně líp, uvědomí si, že krize, kterou prochází, neovlivnila jenom ji, ale také její milující rodiče a dva svérázné sourozence, což je o důvod víc, aby se nemoc snažila definitivně zahnat.


JEZERNÍ HŘBITOV - Paul Cleave 
nakladatel Galatea
1. vydání - pevná vazba
detektivka

Anotace:
To, co se zpočátku jeví jako rutinní exhumace možné oběti trestného činu, se v jediném okamžiku změní v drama, a život bývalého policisty Theodora Tatea se obrátí vzhůru nohama. 
Před dvěma lety se Tateovi zhroutil svět a od té doby se protlouká jako soukromý detektiv bez ambicí a bez víry v budoucnost. Svá tajemství nadobro pohřbil a odmítá se k nim vracet. Ve chvíli, kdy stojí na ponurém hřbitově a pozoruje polorozpadlou rakev, přilehlé jezero se rozhodne vydat svá tajemství. Následné potvrzení pochybností ohledně totožnosti exhumovaného těla spouští lavinu nepředvídatelných událostí. Tate ví, že by měl vyšetřování přenechat svým bývalým kolegům, ale smysl pro povinnost spolu s pocitem vlastní viny mu nedá spát a nutí jej vzít spravedlnost do svých rukou. 
Temná minulost Tatea se dere na povrch a nutí ho ke zběsilému tempu. Ví, že šílený vrah ještě neskončil a ví, že neustále si musí udržovat náskok před policií. Může se totiž stát, že tajemství, o kterých si myslel, že jsou tak hluboko pohřbená, mohou vyplavat na povrch.

Paul Cleave je autorem thrilleru Čistič.


VOLAVKA - Sharon J. Bolton 
nakladatel Domino
1. vydání - pevná vazba
thriller

Anotace:
Studium na Cambridgi bylo pro ně příslibem dobrého života. Ve skutečnosti tam našly smrt.
Slovutnou univerzitou se plíží smrt. Umírají především dívky a vždy odcházejí ze světa vlastním přičiněním. Když se však začne o celou věc zajímat policie, vyjde najevo, že psychologický profil, pohyb po sociálních sítích a aktivity zemřelých vykazují shodné rysy. Je možné, že je někdo k sebevraždě dohnal?
Dokázat tuto domněnku se zdá zprvu nemožné, a tak se detektiv inspektor Mark Joesbury odhodlá k nebezpečnému kroku: vyšle do Cambridge svou podřízenou Lacey Flintovou. Ta se má vydávat za studentku a v této roli se pokusit o odhalení skutečného pozadí podivných událostí.
Lacey Flintová ví, do jak nebezpečné mise se pouští. Vlastně i trochu pochybuje, jestli to pro ni není příliš velké sousto. Podaří se jí vylákat vrahy na světlo, anebo se stane další obětí jejich smrtonosné manipulace?

Autorka u nás vydala knihy Už mě vidíš? a Obětina.
Krásně pochmurná obálka. Obálkou si mě získala i předešlá kniha Obětina. Musela jsem si ji koupit :)


PODVOLENÍ - Michel Houellebecq 
nakladatel Odeon
1. vydání - pevná vazba
román

Anotace:
Známý provokatér Michel Houellebecq napsal román o tom, jak se z Francie stane islámský stát. Příběh se odehrává roku 2022, kdy politické strany ve volbách raději podpoří fiktivního kandidáta strany zvané Muslimské bratrství, aby se prezidentkou nestala šéfka extrémně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Autor uvedl, že „urychluje historii“. Jeho kontroverzní románová fikce vzbudila nebývalou pozornost a kniha se v mnoha zemích stala absolutním bestsellerem.

Autor napsal knihy: Možnost ostrova, Platforma, Elementární částice a jiné.


ÚLOVEK - Taylor Stevensová 
nakladatel Knižní klub
1. vydání - pevná vazba
thriller

Anotace:
Další napínavý thriller z pera autorky bestselleru Lovkyně informací s jedinečnou hrdinkou, která neumí žít bez nebezpečí – a přitahuje problémy. 
S krví na rukou a duší zatíženou vinou prchá Vanessa Michael Munroeová do Džibuti, aby se tam na čas ukryla před ne zrovna legální minulostí, před odpovědností, před výčitkami svědomí. Bývalá elitní lovkyně informací teď pracuje pro místní námořní bezpečnostní tým a snaží se vyhnout jakémukoli konfliktu. Daří se jí to až do chvíle, než ji její šéf přinutí nastoupit jako člen ochranky na loď směřující do Keni. Jakmile Vanessa odhalí, co je na palubě, rozhodne se utéct – příležitost se jí naskytne v okamžiku, kdy je loď přepadena. V náhlém popudu s sebou vezme i zraněného kapitána. K jejímu překvapení se však piráti mnohem víc než o nelegální zásilku zajímají právě o něj. Vanessa však svůj úlovek hned tak nedá – přinejmenším dokud nezjistí, co za tím vším vězí.

Jedná se o 4. pokračování série Lovkyně informací.


JÁDRO SLUNCE - Johanna Sinisalo 
nakladatel Odeon
1. vydání - pevná vazba
sci-fi a fantasy

Anotace:
Finsko, 21. století. Upadající západní společnost se přetvoří ve autokratickou republiku, v níž jsou ženy děleny na dvě kategorie: ženy-eloie jsou krásné a pitomé, vyšlechtěné k absolutní poslušnosti manželovi. Ženy-morlok (zmetek) nevynikají krásou, bohužel jsou inteligentní a nepoddajné. V téhle zemi mají být všichni šťastní, a proto je třeba zamezit veškerým konfliktům. Mužskému, dominantnímu pohlaví, je vše podřízeno. Rozmnožování morloků není žádoucí, a tak jsou příslušnice tohoto druhu už v dětství zbaveny příslušných orgánů. Mrazivá antiutopie připomínající nejslavnější díla tohoto žánru.

Autorka u nás vydala kniha Ne před slunce západem.


JÁ, POUTNÍK - Terry Hayes 
nakladatel Knižní klub
2. vydání - paperback
thriller

Anotace:
Mladá žena zavražděná v hotelu na Manhattanu – nelze identifikovat ji ani pachatele.
Otec veřejně sťatý pod palčivým sluncem v Saúdské Arábii a syn, jenž přihlížel.
Muž ze syrského výzkumného ústavu, kterému někdo zaživa vyoperoval oči.
Ohořelé ostatky tří těl na horském úbočí Hindúkuše.
Plán spáchat děsivý zločin proti lidstvu…
Mám s tím vším něco společného.
Proto se vydávám na cestu.
Já, Poutník.

Vydání v brožované verzi.


NEHODA - Chris Pavone 
nakladatel Knižní klub
1. vydání - pevná vazba
thriller

Anotace:
„Pokud milujete nervy drásající příběhy, letos jsem žádný lepší než tenhle nečetl.“ Stephen King...
Na začátku byl rukopis. Anonymní příběh nazvaný Nehoda. Kdokoli si ho přečetl, okamžitě věděl, že tenhle text změní svět. Že tomu, kdo ho vydá, přinese obrovský zisk. Ale kdokoli zná jeho obsah, ten se rázem dostává do smrtelného nebezpečí – a morálního konfliktu. Newyorská literární agentka Isabel Reedová či Hayden Grey, zástupce CIA v Kodani, o tom vědí své. A pak je tu pochopitelně autor, ukrytý v Curychu a čekající, až jeho kniha vyjde...
Nehoda odkrývá ledacos ze života mocných a vlivných lidí. Putuje napříč vydavatelstvími a zachraňuje či ničí kariéry a společnosti. A donutí každého konfrontovat své představy o sobě se svým skutečným já.
Nehoda je nový působivý, důmyslný a mnohovrstevný thriller Chrise Pavoneho (držitele prestižních cen Edward Award a Anthony Award za debut Bez domova). Thriller, před nímž neutečete – nebo uděláte velkou chybu.


ČERNÝ ÚSVIT - R. a C. Börjlind 
nakladatel Knižní klub
1. vydání - pevná vazba
thriller

Anotace:
Poslední případ Olivie Rönningové a Toma Stiltona. Na pískovišti u domu v jižním Švédsku je zavražděna malá holčička, která se do Švédska dostala adopcí. Děsivý a nepochopitelný čin se nedaří objasnit a brzy se ve Stockholmu objeví další mrtvé dítě, chlapec Aram. Obě děti byly zabity stejným způsobem. Vraha se nedaří vypátrat a nikdo neví, kdy a kde udeří znovu. Tým vyšetřovatelů pracuje s verzí rasového motivu a objevují se souvislosti, které tuto teorii podporují, ale potom vyšetřování nabere nečekaný směr, sahající daleko do minulosti.


NĚMÁ DÍVKA: M. Hjorth, H. Rosenfeldt 
nakladatel Host
1. vydání - pevná vazba
detektivka

Anotace:
V době velikonočních svátků je brutálně zavražděna rodina se dvěma malými chlapci. Sebastian Bergman a jeho tým zjistí, že by mohl existovat svědek. Je jím desetiletá Nicole, která byla během Velikonoc na návštěvě u svých zavražděných bratranců. Policisté najdou její stopy vedoucí do lesa. Dívka je nezvěstná tři dny a její šance na přežití v divočině jsou malé, a tak se policie rozhodne požádat o pomoc veřejnost, přestože tím může upozornit vraha na existenci svědka.
Bergmanovi se podaří dívku vystopovat a vznikne mezi nimi zvláštní pouto. Nicole je však natolik traumatizovaná, že nemluví, jen kreslí obrázky. Sebastian Bergman s ní začne pracovat a zjišťuje, že mu čím dál víc připomíná jeho vlastní dceru, o kterou přišel.
Dokáže ji před vrahem ochránit?

Jedná se o 4. díl série Sebastian Bergman.


HRA NA VRAŽDU - Agatha Christie 
nakladatel Knižní klub
3. vydání - pevná vazba
detektivka

Anotace:
Nejznámější postava z pera královny zločinu se vrací… v nové speciální edici. 
Hra na vraždu nese stejný název jako zábavní podnik, který zorganizovala známá spisovatelka detektivek Ariadne Oliverová v rámci dobročinné akce pro jednoho venkovského boháče. Ještě před začátkem však paní Oliverová nejasně tuší, že někdo tuto hru bere smrtelně vážně, a povolá na pomoc svého přítele Hercula Poirota. Tušení se brzy promění v jistotu – ale proč bylo zavražděno děvče z místní vesnice, o němž téměř nikdo nic neví? 
Detektivní román z roku 1956 vznikl rozšířením novely Greenshoreova kratochvíle – toto původní znění příběhu vyšlo v Británii až o bezmála šedesát let později (společně s dalšími objevenými či dosud nepublikovanými povídkami je připravujeme k vydání v souboru Tři slepé myšky).


GRAYOVA HORA - John Grisham 
nakladatel Knižní klub
1. vydání - pevná vazba
detektivka, krimi

Anotace:
Wall Street, rok 2008. Strmě stoupající kariéru Samathy Koferové ve velké právnické firmě rázně utne recese. Samantha o vlásek unikne propuštění, avšak musí nastoupit nucenou roční dovolenou a strávit ji dobrovolnickou prací ve středisku právní pomoci kdesi na venkově. Odjíždí do Brady ve Virginii, aby tam v srdci Appalačských hor zažila „skutečnou právničinu“: přípravu žaloby, účast na přelíčení, kontakt se soudcem... Místní však její přítomnost nijak nevítají, tím spíš, že se jim začne plést do jejich problémů – v Brady se už po generace těží uhlí, a po generace se tu řeší porušování zákonů, ignorování pravidel, překrucování předpisů. Někdy to vyvrcholí soudní pří, jindy oběťmi na životech... pár týdnů po příjezdu se Samantha bude muset vypořádat s obojím.


ZACK - M. Kallentoft, M. Lutteman 
nakladatel Host
1. vydání - pevná vazba
krimi

Anotace:
Nová severská krimi série inspirovaná řeckou mytologií.
Čtyři Asiatky z masážního salonu v Södermalmu ve Stockholmu někdo brutálně zavraždil, zatímco pátá žena je nalezena u nemocnice Södersjukhuset s vážnými zraněními. Stopy na jejím těle nasvědčují tomu, že byla napadena zvířaty.
Zack Herry je úspěšný chlapík z předměstí, který si vybudoval kariéru u skockholmské policie. Po nocích vymetá kluby a šňupe kokain s lidmi, které by měl ve skutečnosti zatýkat. Ví, že mu to nebude procházet věčně, ale nedokáže přestat.
Spolu s kolegyní Deniz se Zack snaží zjistit, co stojí za södermalmskými vraždami. Jde jen o nenávist, rasismus nebo obchodování s lidmi? Jedna věc je jistá: když nenajdou vraha, zemřou další ženy.
Zack je příběhem detektiva, který se jako moderní Herkules snaží vyčistit stockholmské kriminální podsvětí.

Mons Kallentoft je známý sérií Malin Forsová - Zimní oběť, Letní smrt a další.


PEKAŘOVA DCERA - Sarah McCoy 
nakladatel Fortuna Libri
1. vydání - pevná vazba
román

Anotace:
Ojedinělá kniha, v níž se prolíná přesvědčivý příběh z války se současností. Kniha, která ukazuje, že lidské city a problémy zůstávají stejné, a přitom nezáleží ani na místě, ani na době, v níž žijeme…
Rok 1944. Elsie Schmidtová, dcera pekaře v Garmischi, dospívá v nacistickém Německu, jehož porážka se nezadržitelně blíží. Denně je konfrontována se stále tíživější realitou, z níž ji vytrhuje pozvání nacistického důstojníka na vánoční večírek. S mírnými rozpaky přijímá, neboť odmítnout by mohlo být nebezpečné jí i celé rodině. Její bezradnost se jen prohloubí, když je během večírku požádána o ruku. Samozvaný snoubenec patří mezi ostatními důstojníky k nejvlídnějším a nejčestnějším, ale i on je zcela lhostejný k osudu židovského chlapce, který byl pro svůj krásný hlas vybrán, aby zpíval nacistickému publiku koledy. Elsie se s chlapcovou tragickou budoucností nemůže smířit a vůbec netuší, že brzy bude o chlapcově osudu rozhodovat právě ona…
O šedesát let později. Reba Adamsová je novinářka. Celý život na ni doléhá stín vzpomínek z dětství. Otec, veterán z Vietnamu, se nikdy nevyrovnal se zločiny, jichž se během války dopouštěl i on sám, a svými patologickými náladami trápil celou rodinu. Reba se snaží útěkem z domova minulost vymazat. Nyní žije v El Pasu, pracuje v lokálním časopise a je zasnoubena s Riki Chavezem. Riki je zaměstnán u pohraniční stráže, jejímž hlavním úkolem je vracet nelegální běžence zpět do Mexika. Práci vykonává svědomitě, ale spokojený není, příliš s uprchlíky soucítí. Ani vztah s Rebou není tak vřelý, jak by si přál a jak by se na zamilované snoubence slušelo…
Blíží se Vánoce a Reba má napsat článek s vánoční tematikou. Objeví německé pekařství a jeho majitelku Elsie. Životní moudrost staré Němky Rebu magicky přitahuje a pomáhá jí najít sebe sama…


MUŽI, KTEŘÍ NEMAJÍ ŽENY - Haruki Murakami 
nakladatel Odeon
1. vydání - pevná vazba
román

Anotace:
Nejnovější Murakamiho kniha vypráví o vztazích, poznamenaných nedorozuměním, nevěrou, či proradností. Sedm povídek sbírky spojuje téma osamění mužů, kteří za různých okolností ztratili ženu, nebo o ni nenávratně přicházejí. Murakami vykreslil trápení hrdinů s jejich osudovými láskami v různém věku a postavení: spisovatel či plastický chirurg, herec nebo vysokoškolák, majitel baru. Všichni se nacházejí v různých životních situacích, ale všichni jsou nějak poznamenaní duchem ztracených žen.


NEVĚSTY BEZ ŽENICHŮ - Adele Parks 
nakladatel Domino
1. vydání - pevná vazba
román

Anotace:
Jak obstát ve světě, kde přestalo platit vše, v čem jsme žili dřív?
Dvacátá léta: čas nadějí a příslibů. Na novoročním večírku lidé oslavují vstup do nové dekády a snaží se předstírat, že na Velkou válku už zapomněli. Je to pryč. Teď je třeba začít zase žít!
Skutečnost je ale taková, že lidé, kteří přežili, už nikdy nebudou takoví jako dřív. Najít místo v novém světě se snaží i čtyři přítelkyně, z nichž každá stojí před docela jiným problémem.
Ostýchavá Beatrice se obává samoty: nemá dost půvabu ani majetku, aby dokázala zaujmout těch pár nezadaných mužů, kteří se vrátili z bojů. Naproti tomu jiskřivá Ava se nechce vzdát nespoutanosti, kterou si mohla za války užívat, a manželství považuje za zlatou klec, do níž rozhodně nehodlá vstoupit. Sarah zaplatila cenu nejvyšší: její manžel padl. Lydia manžela stále má, ale v jejích očích je to zbabělec, který přečkal válku za úřednickým stolem.
A pak se jedna z našich čtyř žen seznámí s charismatickým důstojníkem Edgarem Trentem. Teprve díky tomuto náhodnému setkání se spustí řetěz událostí, které přivedou všechny zúčastněné k pochopení, že stará pravidla už opravdu neplatí. Že štěstí je třeba jít naproti – a být připraven zaplatit za ně i velmi vysokou cenu.

Autorka napsala například Tady a teď, Život té druhé...


RETRO ČS II. - jak jsme si to (u)žili za reálného socialismu 
- Michal Petrov
nakladatel Jota
1. vydání - pevná vazba
naučná literatura - historie

Anotace:
Retro ČS nese pořadové číslo 2 a jednoznačně se tím hlásí k návaznosti na stejnojmennou publikaci, která autorovi vyšla na podzim 2013.
Zatímco „jednička“ se věnovala tzv. měkkému konzumu, tedy zboží rychlé spotřeby, „dvojka“ patří konzumu „tvrdému“ – odívání, obouvání, bydlení, elektronice. Bohatý obrazový materiál je opět doplněn textem, v němž autor k základním faktům a statistikám přidává osobní zkušenost a popis jednotlivých oblastí konzumu v kontextu předlistopadové reality.
Prohrabejte spolu s autorem po letech znovu svou školní aktovku, oblečte své vysněné džíny z Tuzexu, pořiďte první nahrávku na vytoužený kazetový magnetofon. A pokud jste nic z toho nezažili, nahlédněte alespoň do života svých rodičů či prarodičů.
Kniha Michala Petrova výborně doplní rodinná alba fotografií, protože se opírá o bohatství autorova osobního obrazového archivu, který patří určitě k nejrozsáhlejším u nás.
Publikace vychází s předmluvou Václava Moravce.
Vydejte se do retrosvěta, který byl lecjaký, jen ne černobílý.
Podnikněte expedici do vesmíru, z něhož zůstalo jen málo anebo vůbec nic, přesto u leckoho vzbuzuje dodnes živou vzpomínku.


ZEMĚ ALKOHOLU - Mo Jen 
nakladatel Mladá fronta
1. vydání - pevná vazba
román

Anotace:
Impozantní román nositele Nobelovy ceny o alkoholu a Číně
Devadesátá léta 20. století, Čína po dlouhých desetiletích bídy začíná opět vzkvétat, s ekonomickým rozvojem ovšem roste i nenažranost jejích nejvyšších činitelů. Něco se děje i v nenápadném provinčním městě Kořalnicích, kolébce lihovarnického výzkumu a zářném příkladu čínského zázraku. Na nejvyšší místa přichází anonymní udání s neuvěřitelným nařčením. Je třeba vyslat nejlepšího detektiva, inspektora Skobiceho, aby se inkognito vydal po stopách hrůzného spiknutí s nedozírnými následky, a naplno se ponořil do omamných par a vůní oné Mekky všech gurmánů, rozkryl karty dokonale sehraných potentátů, zastavil nelidskou mašinérii…
Země alkoholu je nejen úžasným, vícevrstvým příběhem, v němž bujará fantazie a smích vyvěrají z kýče socialistického hyperrealismu, ale také brilantním pojednáním o umění románu a v neposlední řadě i pootevřeným oknem do spisovatelovy dílny.

Mo Jen je autorem knihy Krev a mlíko.

Tak máme za sebou druhou část novinek, myslím, že nabídka je stejně skvělá jako ta předešlá... ne-li lepší :-)

Napište mi do komentářů, jaké knihy byste si rádi pořídili a třeba i důvod, proč zrovna TU knihu.

A já jdu připravovat třetí část knižních novinek měsíce října...

Noel...


2 komentáře:

  1. Děkuji za další nálož inspirace na čtení. Za sebe bych si určitě pořídila knihu Retro ČS II., ale určitě jsem se našla i v beletrii i YA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :-) Já zas pokukuji po thrillerech - Volavka, Černý úsvit...

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥