neděle 23. srpna 2015

Knižní novinky - září 2015

Po měsíci tu mám pro vás opět lákadla knižního trhu, která vyjdou v září. Myslím, že si rozhodně vyberete a nebudete vědět, kterou knihu dřív :)

Jako první tady mám detektivku britského autora Jamese Carola Polámané panenky. Má to být první díl série, v níž bude vystupovat policejní profilista Jefferson Winter, jehož otec byl sériovým vrahem a zemřel smrtící injekcí. Myslím, že by to mohlo být dost zajímavé.

Anotace:
Vyšetřovatel má vraždění v genech…

My dva jsme stejní… Jefferson Winter nedokáže na tato slova zapomenout. Pošeptal mu je jeho otec krátce předtím, než injekce ukončila jeho život sériového vraha s patnácti mrtvými ženami na kontě. Winter se zoufale snaží dokázat sobě i okolí, že zákony genetiky někdy neplatí. Jako osvědčený policejní profilista je nyní pozván do Anglie, kde Scotland Yard hledá zákeřného vraha. I ten je jiný. Oběti, které si vybírá mezi ženami, měsíce mučí a zohavuje, pak je však pustí na svobodu. Najde Winter maniakálního šílence a překoná osudovou předurčenost?
Kniha vychází u nakladatelství BB/art.



Jako druhou vám nabídnu novinku od nakladatelství Domino. Je to román Lucy Diamond Já a pan Jones. Jedničku dávám jednoduché obálce, která se mi moc líbí.

Anotace:
Je pro mě pan Jones opravdu pan Pravý? Tuto otázku si kladou tři různé ženy. Každá z nich totiž miluje jednoho ze tří bratrů Jonesových… Izzy je rozhodnuta udělat za dosavadním nevydařeným životem tlustou čáru a začít znovu. Ovšem s Charliem Jonesem to nebude snadné, protože je sice okouzlující, ale také nepříliš spolehlivý. A flirt je jeho druhá přirozenost. Alicia je už roky šťastně provdaná za oddaného Hugha. V koutku duše ale ví, že jí chybí alespoň špetka nevázanosti, spontánnosti, zkrátka prosté radosti. A pak jí to dojde - nejspíše nastal čas, aby si to všechno začala dopřávat. Emmin vztah s Davidem byl dříve plný radosti a romantiky, jenže to už teď neplatí. Od doby, kdy se neúspěšně pokoušejí o dítě, to jde s jejich vztahem z kopce. A právě tehdy vstoupí do Emmina života pokušení... Všechny tři ženy se sejdou v rodinném penzionu Jonesových, nad jehož další budoucností visí velký otazník. Při tomto vynuceném setkání vyjde najevo, že vyjít se členy klanu Jonesových může být těžší, než by si kdo mohl myslet.



Další v pořadí je historická krimi od nakladatelství Moba Služebná a vrah od Sama Thomase. Jedná se o druhý díl série Záhady porodní babky.

Anotace:
V srpnu 1645 je tomu rok, co York padl do rukou puritánů a porodní bába Bridget Hodgsonová se svou pomocnicí Marthou a synovcem Willem odhalila prvního vraha. Na město dopadá boží hněv v podobě vlny veder, kterou se vládnoucí puritáni snaží ukončit nemilosrdným stíháním hříšníků všeho druhu. Jejich metody však podle všeho nejsou pro někoho dostatečně brutální a yorští hříšníci začnou padat za oběť neznámému vrahovi. Bridget, Martha a Will nemají o podezřelé nouzi – na seznamu figuruje fanatický kněz Hezekiah Ward a jeho syn, ale i Wardův neméně horlivý stoupenec John Stubb, veterán parlamentářské armády...



Čtvrtou knížkou, která mě hodně zaujala, je kniha opět z nakladatelství Domino a jmenuje se Teď už tě vidím. Autorem románu o mladé dívce postižené nevyléčitelnou oční chorobou je Nicole C. Kear.

Anotace:
Podívat se pravdě do očí může být zatraceně těžké, když člověk ztrácí zrak. Nicole bylo devatenáct let, když si vyslechla zdrcující diagnózu: má nevyléčitelnou oční chorobu, která ji do deseti let připraví o zrak. Na takovouto zprávu se dá zareagovat v zásadě dvěma způsoby: rozumně, nebo nerozumně. V prvním případě člověk uposlechne lékařových rad a zodpovědně se připravuje na život v temnotě. Nicole ale nemá nic takového v úmyslu. Nikomu nic neřekne a dál žije tak, jako by žádná budoucnost neexistovala. Nechá svým životem projít několik mužů, zapíše se do cirkusové školy a procestuje spoustu zemí. Od lehkovážného bytí začne upouštět, teprve když se zamiluje a založí rodinu. Tehdy už navíc pro ni není tak snadné předstírat, že se nic neděje, protože svět před jejíma očima je čím dál rozmlženější. Postupující nemoc ji nakonec přinutí vyjít s pravdou ven. Není to pro ni snadné, ale ani sebevětší vztek na nespravedlnost osudu nemůže Nicole ochránit před pravdou, které se celé roky snažila vyhýbat. Ale kdo ví... Možná je to právě naopak. Možná se jí nakonec uleví, když konečně najde odvahu podívat se pravdě do očí.



Další knížkou je román české autorky Zuzany Beranové Poslední nosorožec. Vychází u nakladatelství Jota a zavede nás do exotického Zimbabwe.

Anotace:
Eva přijíždí do Zimbabwe se svým manželem Vladimírem, ošetřovatelem zvířat, který sem převáží poslední zdravý pár vzácných nosorožců bílých, jimž hrozí vyhynutí. Afrika je poslední záchranou také pro Evu, která si od exotického dobrodružství slibuje vyřešení svých problémů. Vladimír je však zcela pohlcen prací.

V době epidemie cholery se Eva při pomoci nemocným sama nakazí, život jí zachrání místní lékař a z původně „profesionálního“ vztahu se nepozorovaně stává milenecký poměr. Vladimír si až příliš pozdě uvědomí, že Evu nenávratně ztratil. Balí si nejnutnější věci, včetně zbraně, a odhodlává se k absurdnímu plánu, který je v rozporu se vším, čemu doposud věřil. Dává mu však naději, že zachrání jak nosorožce, tak svůj vztah. Eva se však již dostala do bodu, z něhož není návratu.

Další podmanivá kniha Zuzany Beranové nás tentokrát zavede do Zimbabwe, kde na pozadí boje o přežití vzácného druhu nosorožce sledujeme boj o záchranu jednoho vztahu.




Nyní něco pro naše nejmenší. Jiří Žáček a Z pohádkové postýlky. Vydává nakladatelství Šulc-Švarc. Ilustroval Adolf Born.

Anotace:
Povídání pro snílky z pohádkové postýlky s barevnými obrázky ke všem pohádkám.

Kniha přenese děti do kouzelného světa pohádek. Jak přesně to v pohádkovém světě vypadá, zachytil ve svých ilustracích Adolf Born, a co všechno se tam děje, vypráví Jiří Žáček. Jeho pohádková řeč je dětem milá. Je blízká fantazii dětských snílků, kteří mají radost, když tajemství a kouzla pomohou, aby všechno dobře dopadlo. Dvacet pět pohádek, ať je znáte, či neznáte, znějí díky vypravěči jako nové.




Ráda bych také zmínila knihu Perla v mlze od Virginie C. Andrewsové. Jedná se o druhý díl pentalogie Landry a první díl pod názvem Rubínová záře určitě spoustu z vás zná.

Anotace:
Ruby je pravým opakem své sestry - dvojčete Gisselle, vypočítavé, sobecké, nesnesitelné manipulátorky. Přesto je Ruby nevýslovně šťastná, že má rodinu, že našla otce a sním i rodičovskou lásku, kterou předtím nepoznala. Nevlastní matka v ní však vidí vetřelce, snaží se ji z domu za každou cenu vyštvat, a tak sedmnáctiletá Ruby odjíždí do internátní dívčí školy. Je to ale správné rozhodnutí? Aby zapomněla na příkoří, začne se opět věnovat malování a najde i lásku...

Tato nová vydání s překrásnými obálkami vydává nakladatelství Moba.



Pro milovníky Lisy Jackson tady mám nový thriller Strach zemřít. Je to čtvrtý díl série, kde vystupují dvě ženy - vyšetřovatelky: Selena Alvarezová a její kolegyně Regan Pescoliová. Vychází v nakladatelství Domino. Opět bych upozornila na pěknou obálku, jak už jsem se kdysi zmínila, mám ráda jednoduché obálky a tato má ode mne velké plus.
Domino vůbec chystá na podzim samé super kousky :)

Anotace:
Vrah nepokládá své konání za zločin. Mrtvá těla se totiž v jeho očích stávají uměleckým dílem.

Celá řada lidí má z tuhých montanských zim hrůzu, ale on si je užívá. Jedině s pomocí krutých mrazů totiž může zabíjet tak, aby jeho oběti zůstaly i po smrti krásné. Tak rád sleduje ledový vodopád, který ženy zbavuje života, tak rád se dotýká jejich chladné kůže... Ano, celý svět může díky němu spatřit tu krásu – a jeho pomstu.

V horském městečku Medvědí brod byly nalezeny dvě mrtvé ženy. Před smrtí je vrah nechal zmrznout na kost a pak je veřejně vystavil, jako by se chtěl pochlubit vykonaným dílem. Obyvatelé trnou hrůzou, kdo se stane příští obětí.

Policejní vyšetřovatelka Selena Alvarezová obě zavražděné ženy znala. Proč ale na sobě měly její šperky? Chce jí tím vrah něco naznačit? Společně s kolegyní Pescoliovou a soukromým očkem O'Keefem se snaží dopadnout pachatele, který o ní zjevně ví až příliš mnoho. A který chce, aby Serena na vlastní kůži pocítila strach zemřít.


A pokračujeme dál. Září bude opravdu bohaté a pestré, co se týče knižních novinek.

Takže další knihou, která vyjde první podzimní měsíc, jsou Sedmilhářky od Liane Moriarty. Kdo četl Manželovo tajemství a Na co Alice zapomněla, si ji určitě nenechá ujít. Také si ji přidávám na seznam. Manželovo tajemství se mi líbilo, na Alici se teprve chystám, ale Sedmilhářky chci určitě také do své knihovny. Kniha se pyšní nádhernou obálkou se sedmikráskami. Vychází u nakladatelství Ikar.

Anotace:
Jane je hloubavá, do sebe uzavřená šedá myška a v životě to vůbec nemá jednoduché, protože sama vychovává pětiletého syna. A ten se teď navíc začal ptát po svém tátovi.

Madeline je velká parádnice a přitom neřízená střela. Momentálně jí ztrpčuje život její exmanžel: po letech si zničehonic vzpomněl, že by se mohl taky podílet na výchově jejich společné dcery.

Celeste je věčně zasněná, poněkud vynervovaná místní kráska. Co ji ale může trápit, když má tak hodného, hříšně bohatého manžela a přepychový dům? Snad jen ta jejich dvojčata jsou občas na zabití.

Každá z nich je úplně jiná, a přesto jsou nejlepší kamarádky. Jsou však k sobě skutečně upřímné? Vždyť i drobné lži a polopravdy můžou časem vyústit v obrovskou tragédii.


Román světově úspěšné autorky bestselleru Manželovo tajemství je příběhem tří matek, jimž se jejich na pohled všední životy krůček za krůčkem nebezpečně vymykají z rukou. HBO natáčí podle této knižní předlohy minisérii s Nicole Kidmanovou a Reese Witherspoonovou v hlavních rolích.

Pro milovníky Agathy Christie tady mám její Královský rubín. Vydává Knižní klub v edici Jedinečné příběhy královny zločinu. Tato edice má téměř luxusní obálky.

Anotace:
Jedinečné, důvtipné a napínavé příběhy z pera královny zločinu a nejprodávanější spisovatelky všech dob – nyní nově v luxusní edici věnované speciálně jejím detektivkám.

Soubor šesti povídek vyšel ve Velké Británii v roce 1960 jako tradiční každoroční vánoční „Christie pod stromek“. Pět případů v něm řeší slavný Hercule Poirot, šestý pak neméně úspěšná slečna Jane Marplová. Odcizený šperk, mrtvola uzavřená v truhle, zločin odhalený za pomoci hypnózy, nenávisti ke kočkám, jídla objednaného v restauraci či podivných staromódních šatů s potiskem – ani tentokrát těmto dvěma pečlivým, důmyslným a neúnavným vyšetřovatelům neunikl žádný detail, který by je dovedl k usvědčení každého, byť seberafinovanějšího pachatele.

Pro fanoušky sci-fi, konkrétně knih Metro 2033 a Metro 2034, tady mám novinku Budoucnost. Autorem je samozřejmě Dmitry Glukhovsky. Obálka by se mi líbila, kdyby ji „nehyzdila placka“ světového bestselleru. Strašně se mi to na knížkách nelíbí.


Anotace:
Evropa v budoucnosti roku 2400. Od doby, co byla technickými prostředky poražena smrt, je celý kontinent přelidněný a změnil se v gigantickou megapolis tvořenou obytnými věžemi vypínajícími se vysoko do nebe. V těchto věžích panuje brutální řád: Rozmnožování je přísně reglementováno, za dítě se platí ztrátou vlastního života. Ale kdo ještě potřebuje děti, když může být věčně mladý a zdravý?

Jan Nachtigall je příslušník zvláštní jednotky ministerstva bezpečnosti, která přísně bdí nad dodržováním zákonů o rozmnožování. Jejím úkolem je pátrat po ilegálních dětech a odhalovat nenahlášená těhotenství. Jednoho dne má Jan odstranit teroristu a jeho těhotnou přítelkyni. Naskytne se mu tak velká šance, aby prokázal svou věrnost a postoupil na kariérním žebříčku. Když ale se svou jednotkou vpadne do konspiračního bytu, proběhne všechno jinak, než původně zamýšlel. Terorista unikne – a zanedlouho je na útěku i Jan po boku mladé ženy. Je to počátek boje, ve kterém jde o budoucnost lidstva.

Vydává Knižní klub.

A pokračujeme dál. Ještě nás dnes čekají čtyři knihy.

V září vychází u nakladatelství Yoli pokračování série Rosemary Beach s názvem Za hranicí nevinnosti. Autorkou je Abbi Glines. První díl Hranice nevinnosti se setkal s velmi pozitivním ohlasem.

Anotace:
Rush a Blaire se k sobě vůbec nehodí. On je bohatý syn známého rockera, Blaire jen obyčejná holka z malého alabamského městečka, která nedávno přišla o mámu i střechu nad hlavou. Co ty dva spojuje?

Když se konečně zdá, že by se Blaire mohla odrazit ode dna a být zase šťastná, všechny jistoty se jí znovu hroutí. Když se dozví pravdu o Rushově sestře, kterou před ní Rush i všichni v okolí tajili, je pro ni skutečnost, že jí celou dobu lhali, natolik bolestivá, že se rozhodne opustit Rosemary Beach a nikdy se nevrátit zpět. Zároveň si uvědomuje, že Rushe nedokáže přestat milovat, není si ale jistá, jestli mu bude moct někdy odpustit. Vrací se zpět do Alabamy, do rodného městečka, které je pro ni posledním útočištěm, v naději, že snad někdy na uplynulé nejkrásnější léto v Rosemary Beach dokáže zapomenout. Okolnosti se ale nečekaně změní a Blaire se opět ocitne v Rushově blízkosti. Dokáže v sobě najít odvahu znovu mu důvěřovat?




Nakladatelství Yoli má v zásobě ještě jednu žhavou a lákavou novinku a sice Všechny malé zázraky od Jennifer Niven. Ráda bych si ji pořídila. Obálka je moc pěkná, jen škoda, že je kniha brožovaná stejně jako Za hranicí nevinnosti.

Anotace:
Strhující příběh o hledání a (ne)nalézání, o lidských předsudcích a první lásce.

Theodora Finche fascinuje smrt. Violet Markeyová zase žije pro budoucnost – těší se na den, kdy dokončí střední školu a bude moct opustit rodné městečko, které jí připomíná nedávnou tragickou smrt sestry. Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat.

Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat „krásy Indiany“, a oba přitom učiní zajímavé objevy. Finch zjišťuje, že jen s Violet může být sám sebou, podivínským, přemýšlivým, ale zároveň zábavným a originálním, a že není až takový blázen, za jakého ho ostatní považují. Violet zase zapomene počítat dny do konce školy a konečně začíná znovu žít.




Předposlední knihou dnešního příspěvku je útlounká kniha Jonathana Destina Ten den jsem se rozhodl zemřít. Člověka mrazí jen ze samotného názvu. Kniha popisuje téma šikany a myslím, že i když má mít pouhých 152 stran, nebude to jednoduché čtení. Šikanu jsem ve své blízkosti zažila, nejhorší na tom bylo, že se jednalo o mého syna. Byly to jedny z nejhorších chvil v mém životě. Knihu si určitě koupím.
Vydává nakladatelství Ikar. Obálka je více než výstižná.

Anotace:
Pět let trvající šikana ve škole i mimo ni, drastický pokus o sebevraždu upálením a zhruba pět let trvající léčení a boj o návrat k normálnímu životu… to je ve stručnosti obsah knihy – svědectví osmnáctiletého Jonathana zvaného Jojo. Obézní introvertní hošík trpící dyslexií se přímo nabízí jako terč nejprve posměšků, pak i vyhrůžek a bití. Má pocit, že mu nikdo nemůže pomoci a že by smrt byla vysvobozením. Dlouho se zaobírá tím, jak svůj život ukončit, až se po zhlédnutí nějakého dokumentu rozhodne upálit.




A jsme u konce. Poslední knihou, kterou vám nabídnu, je další pokračování komisaře Wallandera s názvem O krok pozadu. Autorem je Henning Mankell a jedná se již o sedmé pokračování. Vydává nakladatelství Host.

Anotace:
Tři mladí lidé si nasadili paruky a kostýmy z osmnáctého století. Slaví slunovrat. Netuší ovšem, že jsou pozorováni. Muž ve stínu vyčkává. Oslava brzy skončí.

Na policejní stanici v Ystadu panuje letní klid. Náhle však přijde šokující rána. Ve svém bytě je zavražděn jeden z kolegů. Kurt Wallander je jako vedoucí vyšetřovatel nucen pátrat v nejniternějších tajemstvích respektovaného přítele. Mimo jiné nalezne fotografii mladých lidí v kostýmech. Po odhalení jejich identity se letní klid promění v děsuplnou noční můru. Wallander, jenž se vzpamatovává z otcovy smrti a zároveň čelí vlastnímu zhoršujícímu se zdraví, stopuje vraha. Jeho jediným vodítkem je obrázek ženy, kterou, jak se zdá, ve Švédsku nikdo nezná. Někde se pohybuje bezohledný vrah a Wallander je v pátrání po něm stále o krok pozadu.


Doufám, že jsem vás alespoň na nějakou knihu nalákala. V září vyjde samozřejmě spousta dalších knih, ale tohle byl můj takový soukromý výběr a budu muset hodně přemýšlet, abych si nezruinovala obsah peněženky :) 

Těším se na vaše komentáře, krásný zbytek prázdnin :)

4 komentáře:

  1. 4 knihy z tveho seznamu mam na wishlistu tez a uz se moc tesim. Jeste teda Řeky Londýna:)

    OdpovědětVymazat
  2. Září bude novinkama opravdu nabité :)

    OdpovědětVymazat
  3. O Budoucnosti jsem už dávno někde četla v angličtině a jelikož jsme od autora chtěla Metro, tak jsem si i budoucnost napsala na wishlist. :)
    Já mám na září hlavní tři knihy, které fakt hodně potřebuji. Talon, nová série o dracích, Pobočník, třetí díl trilogie Tetování krví a Akrádie a nevzpomenu si na druhý název, ale jde o druhý díl na tutuo sérii. :) Vidím to na fantasy měsíc.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a přeji, ať se vybrané knihy líbí :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥