pátek 26. června 2015

Měsíční shrnutí: KVĚTEN


Zdravím všechny knihomoly :-) 

Máme tu sice trošku později, ale přece jen, měsíční květnové shrnutí.
V květnu jsem přečetla ŠEST KNIH. Do mé knihovny ovšem přibylo dalších devatenáct krásných kousků. Vím, je to nepřímá úměra, ale zkrátka odolat se nedá :-) Většinu knih jsem koupila na bux.cz, jednu jsem ulovila v knihkupectví Dobrovský a několik knížek jsem objevila v antikvariátu a na bazaru databazeknih.cz.

Pojďme se na ně podívat...



Na fotografii chybí ještě Svědkyně od Sandry Brown. Půjčila jsem ji mamce. Jsem taková její soukromá knihovna. :-)

Nejvíce knih mám z buxu, jak jsem se již zmínila na začátku. Čtyři roky jsem členem Knižního klubu, tudíž hojně využívám slevy a vyhovuje mi také doručení přes zásilkovnu.


Z této skupinky knih se asi nejvíc těším na Porodní bábu na Syltu.

Každou knihu vám alespoň přiblížím anotací, abyste nemuseli „googlit“ :-)



ZTRACENÁ MANŽELKA: Alison Richmanová


Z předválečné Prahy až do New Yorku zavádí čtenáře mimořádně silný příběh velké lásky Lenky a Josefa, jejichž vztah měl nečekané rozuzlení. Úspěšný newyorský porodník stále sní o své první ženě Lence, která zůstala v nacisty okupovaném Československu. Lenka Maizelová žila v milující, dobře situované pražské rodině, a když se dostala na Akademii výtvarných umění, splnil se jí životní sen. Zvláště od chvíle, kdy se zamilovala do nadějného studenta medicíny Josefa, s důvěrou hleděla do budoucnosti. Jenže napětí v Československu narůstalo a báječný život v předválečné Praze se změnil v noční můru ghett a koncentráků. Jaký byl osud malířky Lenky? Svede osud dávnou dvojici opět dohromady?


PORODNÍ BÁBA NA SYLTU: Pauly Gisa


Dvě děti a jedno nebezpečné tajemství.

Geesche je jediná porodní bába na Syltu. Když se jedné bouřlivé noci objeví na prahu jejího domku dvě těhotné ženy, které neodkladně potřebují její pomoc, učiní Geesche rozhodnutí, které změní celý její další život.

Dramatický příběh se odehrává na pozadí historických událostí – stavby ostrovní železnice a počátků turistického ruchu na jednom z nejoblíbenějších pobaltských ostrovů.

ŘEČ KVĚTŮ: Vanessa Diffenbaugh


Svéhlavá a zarputilá Victoria Jonesová byla do svých devíti let odmítnutá desítkami pěstounských rodin. Její skutečný život začíná teď , v den jejích osmnáctých narozenin, kdy odchází z dětského domova, aby se postavila na vlastní nohy. Na cestu dostane obálku s dvaceti dolary a vzkazem Kup si jídlo a najdi si práci. Jak má ale Victoria žít ve světě, v němž vše působí nepřátelsky a který mluví řečí, jíž nerozumí ? 
Victoria se mnohem bezpečněji cítí ve světě rostlin. Ví, že sedmikráska znamená nevinnost, jiřiny značí důstojnost a daruje-li někomu květy ptačince, vítá ho tím do svého domu. Vnitřně zatvrzelá a traumatizovaná dívka lépe než jazykem lidí hovoří květomluvou, kterou se kdysi naučila od své pěstounky Elisabeth. Jediné osoby, která jí kdy byla blízká.

Nyní se musí učit znovu, jak si získat práci a přátele, jak jim důvěřovat a jak je motivovat. Dokže otevřít lidem své vyprahlé srdce ?


MODLITBA ZA MATKU: Kjung-suk Šin


Když se So-njo ztratí uprostřed davu na nástupišti metra v Soulu, pouští se ostatní členové rodiny do zoufalého pátrání po své matce. Čím hlouběji se do něj ale noří, tím více dlouho zamlčovaných rodinných tajemství i soukromých trápení se objevuje. A čím dál častěji si zbytek rodiny musí klást otázku, jak dobře vlastně tu, kterou nazývali „matka“, znali. Poetická románová mozaika, ve které se ve vyprávění střídají dcera, syn, otec a nakonec i „ztracená“ matka, je autentickým obrazem současného života v Koreji a nadčasovým příběhem rodinné lásky, jež byla v roce také 2011 oceněna prestižní Man Asian Literary Prize.



KDO SEJE VÍTR: Nele Neuhaus



Kriminální komisařku Piu Kirchhoffovou volají na nezvyklé místo činu. V budově firmy objevili několik dní starou mrtvolu nočního strážného. Brzy je jasné, že jde o vraždu. Společně s Oliverem von Bodenstein vyšetřuje Pia v prostředí občanské iniciativy, která bojuje proti stavbě plánovaného komplexu větrných elektráren. Mluví se o korupci a zfalšovaných posudcích, což stojí život dalšího člověka…







ŽLUTÝ SVĚT: Albert Espinosa



„Bylo mi čtrnáct, když jsem musel poprvé do nemocnice. V levé noze mi našli osteosarkom. Nechal jsem školy, opustil známé prostředí a začal nový život.“ Tak začíná autorova desetiletá anabáze, při níž putoval po různých zdravotnických zařízeních. Se silnou dávkou černého humoru líčí vlastní zážitky i osudy stejně postižených dětí a vzájemnou solidaritu. A seznamuje čtenáře se světem „žlutých lidí“, kteří jsou pro štěstí člověka nepostradatelní.






MĚL TO BÝT HEZKÝ ŽIVOT: Andrea Coddington



Měl to být hezký život je příběhem o lásce, americkém snu, ale i pádu, kdy hlavní hrdinka Dara přichází o všechno. Mladá žena využije nabídnutou příležitost a odchází do USA na postgraduální studium. Prostředí New Yorku přináší spoustu nových zážitků a také velkou lásku. Společně s Collinem zakládají rodinu a Dara se ocitne v prominentní čtvrti Upper West Side na Manhattanu. Prostředí New Yorku Daru inspiruje, realizuje se v práci a žije krásným plnohodnotným vztahem. Zdá se, že má opravdu všechno. Žije svůj sen... Osud mu ale nepřeje. První rána přichází, když brzy po narození vytouženého dítěte bojuje pár o jeho život. Když už se vyčerpané Daře zdá, že se vše začíná obracet k lepšímu, neočekávaně osud zasáhne podruhé, tentokrát však už nenávratně.



DÍVKA, KTERÁ SAHALA PO HVĚZDÁCH: Sarah Addison Allen


Emily Benedictová přijíždí do pitoreskního jižanského městečka Mullaby v Jižní Karolíně v naději, že se dozví víc o životě své matky, obklopeném mnoha hádankami. Ale od chvíle, kdy dívka vstoupí do domu, kde její matka vyrůstala a kde žije její podivuhodný samotářský dědeček, jehož zatím nikdy nepotkala, nestačí se divit. Ostatně celé Mullaby, kde existují rodinná tajemství, za nimiž stojí snad jen kouzla, je poněkud zvláštní místo. Jak jinak si vysvětlit, že zde žije muž tak vysoký, že dohlédne za obzor. A to je jen začátek…




OKO ZA OKO: Ameneh Bahramí



Zločin, který šokoval celý svět. Jen proto, že krásná Íránka Ameneh Bahramí odmítla nabídku k sňatku, polil jí odmítnutý nápadník na otevřené ulici tvář kyselinou. Ameneh oslepla a je odsouzena k tomu, aby zbytek života strávila jako znetvořená. Osud ji hrozil rozdrtit, podobně jako kyselina rozleptala její tvář. Ale mladá žena se vrhla do neúnavného boje za své zdraví i za své právo před islámskou justicí. V ojedinělém soudním procesu si poprvé v historii vybojovala právo na krevní mstu. V poslední instanci soud rozhodl, že Ameneh smí atentátníka oslepit kyselinou. A rozsudek má být vykonán co nejdřív. Oko za oko. Zub za zub.



NA SIBIŘ: Per Petterson

Jasper a jeho malá sestra vyrůstají na dánském venkově za druhé světové války, vypořádávají se s odtažitými rodiči, početnou výstřední rodinou a chladným větrem. Jesper sní o cestě na jih do Maroka, zatímco jeho sestra touží dostat se na Sibiř. Sebevražda jejich dědečka, nástup puberty a především německá invaze však jejich idylické dětské vztahy zpřetrhají. Po letech se Jesperova sestra marně snaží zakotvit v některém ze skandinávských měst. Uzavřena do své samoty doufá ve znovusetkání s bratrem… Něžně melancholický, poutavý portrét výjimečné ženy od autora románu Jít krást koně (Knižní klub, 2007), vydaného ve 37 jazycích. Próza Na Sibiř byla nominována na Severskou cenu za literaturu.

ODEŠEL: Deb Caletti


Dani Kellerová se probudila po večírku s třeštící hlavou. Vypila moc vína a nemá tušení, jak se dostala domů. Něco je jinak... není tady Ian, její manžel! Rozhodla se zůstat v klidu, třeba se pohádali a on jen někde trucuje. Jenže jak plyne hodina za hodinou, její hněv narůstá, pak se mění v obavy a ty přerůstají v paniku. Snad posté už mu volá na mobil, ale slyší jen jeho nahraný hlas oznamující, že není přítomen. Nikdo ze známých o něm nic neví. Přivolaná policie začne Ianovo zmizení vyšetřovat. Během čekání Dani proběhne před očima celý jejich společný život, prozkoumá všechna zákoutí svého svědomí, odhalí i ta nejtemnější tajemství, aby nakonec pochopila pravdu o sobě, Ianovi i jejich manželství. Co se doopravdy stalo? Odešel?

ZÁVIST: Sandra Brown


Maris Matherlyová-Reedová vede šťastný život -- je provdaná za svou velkou lásku, spisovatele Noaha Reeda, jehož prvotina okouzlila jak čtenáře, tak kritiky, spolu s ním a otcem úspěšně vede rodinný podnik, renomované newyorské nakladatelství, a ve společnosti zaujímá významné místo. Jediným mráčkem na zářivě jasném manželském nebi je její dosud nenaplněná touha po dítěti... Jednoho dne se Maris začte do rukopisu, který jí byl zaslán k posouzení. Je jím nadšená od prvních stránek a chce dílo vydat. Jak však najít autora, když je podepsáno pouze iniciálami P. M. E. a chybí jméno a adresa?! Maris se nevzdává, začne pátrat, kdo se za záhadnými písmeny skrývá, a za spisovatelem se pak rozjede. Netuší ovšem, že tím dává do pohybu události, díky nimž mají být nevinní zproštěni nespravedlivého osočení a viníci po zásluze potrestáni. Přitom klíčová role v tom podivném příběhu je přisouzena právě jí...

SVĚDKYNĚ: Sandra Brown


Kendall Deatonové se podaří vyprostit sebe i své dítě z havarovaného auta a se směsicí odvahy a strachu se vyškrábat z rokle nahoru na silnici, kde může očekávat pomoc. Jenomže ona si netroufá prozradit svou identitu ani požádat o ochranu úřady. Namísto toho plánuje okamžitý útěk. Její riskantní dobrodružství začíná...


Kendall přijela do Prosperu, městečka v Jižní Karolíně, aby se stala veřejnou obhájkyní u místního soudu. Přivítala ji mrazivá atmosféra - soudci nebylo po chuti, že tak důležité místo má zastávat žena. Při své práci Kendall narazí na podivné tajemství, kterému se snaží přijít na kloub. Zároveň se o ni začne zajímat nejmocnější člověk z města, Matt Burnwood, a zamilovaná Kendall se za tohoto muže, jenž její život promění v peklo, provdá. Nyní může jen doufat, že to přežije. A že se jí před hrůzu nahánějícími událostmi podaří ochránit i své dítě. Je nebezpečnou, zpěčující se svědkyní, která ví až moc o zákeřném zlu... a ženou, která ví velmi málo o vlastním srdci.


Další knížku jsem pořídila v knihkupectví Dobrovský.


VRAŽDY BEZ SVĚDOMÍ: Luke Delaney


Bez motivu, bez slitování, bez výčitek… Žádné stopy na místě činu, žádná spojitost mezi oběťmi. Sériový vrah, který řádí v Londýně, se zdá nevypátratelný. Detektiv Sean Corrigan má zprvu podezření, pak i důkazy, ale proti někomu, kdo pracuje pro vlivnou finanční instituci, je to málo. Vraždy přibývají, ale množí se i drobné nesrovnalosti. Seanovi nezbývá než spolehnout se na svůj instinkt, který mu pomohl přežít děsivé dětství – ten v něm však zároveň probouzí i to, co by mělo zůstat navždy skryto… Debut bývalého kriminalisty z londýnského oddělení vražd nezapře autorovu patnáctiletou zkušenost se světem zločinu.

Jefferyho Deavera a Bez sestry neodejdu mám z antikvariátů a z bazárku na databázi knih.


PRÁZDNÉ KŘESLO: Jeffery Deaver (série Lincoln Rhyme)


Věhlasný kriminalista Lincoln Rhyme přijíždí se svou spolupracovnicí Amélií Sachsovou do Severní Karolíny, aby se zde podrobil operaci, která by mu mohla navrátit hybnost. Krátce po příjezdu se na Rhyma obrátí šerif nedalekého městečka a prosí jej o pomoc při řešení zapeklitého případu. Proti němu však tentokráte nestojí profesionální zabiják, ale nevyzpytatelný šestnáctiletý chlapec, vysmívaný pro svůj vzhled a chorobnou posedlost hmyzem.
Nejzdatnějším Rhymovým soupeřem se ovšem nakonec nestává „Hmyzoun“, nýbrž protivník z nejsilnějších: Amélie Sachsová. Ta se totiž pouští do velmi riskantního pátrání na vlastní pěst, při kterém postupně vycházejí najevo nové okolnosti. Oba hlavní hrdinové tak nyní stojí proti sobě. Avšak zvítězit může pouze jeden.


ĎÁBLOVA SLZA: Jeffery Deaver


V ulicích Washingtonu se pohybuje Hrobař, muž bez nervů a slitování. Muž zbavený osobnosti. Muž, jehož jedinou prioritou je zastřelit každé čtyři hodiny co nejvíce lidí, aby svému pánovi zajistil vyplacení obrovského výkupného. Starosta města se skutečně rozhodne výkupné zaplatit, ale Hrobařův pán a strůjce celého zločinu bohužel umírá pod koly nákladního automobilu. Peníze si nemá kdo vyzvednout a Hrobař slepě vraždí dál. FBI se obrací na vynikajícího písmoznalce Kincaida, který má analyzovat jediný střípek důkazu: ručně psanou žádost o výkupné z pera tragicky zesnulého organizátora zločinu. Kincaid dělá, co může, ale čas běží neúprosně rychle a navíc se zdá, že pachatel byl geniálnější, než si kdokoliv dokázal představit...

SBĚRATEL KOSTÍ: Jeffery Deaver (série Lincoln Rhyme)

V západní části New Yorku začal řádit šílený vrah, který své zohavené oběti pohřbívá typicky morbidním způsobem. Záměrně za sebou nechává drobné stopy, které dokáže rozluštit jedině zkušený kriminalista. Ten však leží trvale na lůžku, paralyzován od krku až po prsty na nohách. Z tohoto důvodu se spojí s mladou ambiciózní policistkou Amélií, která se vlastně stává rukama a nohama svého ochrnutého kolegy.

Ochráncům zákona se pomalu daří utahovat smyčku okolo krku neznámého pachatele. Sběratel kostí, jak mu začnou říkat, má však své vlastní plány a postupně se mu daří zbavit se smrtícího sevření a přehodit ho na své pronásledovatele. Počet zohavených obětí mezitím stále vzrůstá. 


HODINÁŘ: Jeffery Deaver (série Lincoln Rhyme)



Za mrazivé prosincové noci, kdy na černé obloze nad New Yorkem září úplněk, jsou brutálně zavražděni dva lidé. Jejich trýznivou smrt doprovází cynická pachatelova vizitka: hodinky s ciferníkem ve tvaru měsíce, které odtikávají poslední minuty života obětí. Vyšetřování se ujímá Lincoln Rhyme se svým týmem. Na dopadení šíleného „Hodináře“ má jen několik hodin, poněvadž pachatel dal jasně najevo, že další útok je otázkou striktně vymezeného času. Rhyme ví, že vraha je nutné brát v tomto ohledu vážně, protože právě posedlost časem ho nutí plánovat příští masakry s přesností jemného hodinového strojku. Lincoln postupně zjišťuje, že Hodinář možná není jen šílenec oddávající se vražednému běsnění, nýbrž mnohem úskočnější zločinec, než si kdo dokázal představit. V souboji dvou geniálních mozků čeká na čtenáře více zápletek a nečekaných zvratů než v předchozích Deaverových knihách – a také střetnutí s nejděsivějším a nejuhrančivějším zločincem, jakého kdy tento autor stvořil.

BEZ SESTRY NEODEJDU: Kristina Jones, Celeste Jones, Juliana Buhring


Kristina, Celeste a Juliana – tři sestry, které na vlastní kůži zakusily, jaké to je, žít podle „zákona lásky“. Pod tímto označením sekta Děti Boží skrývá sexuální zneužívání dětí. Od tří let se na ně pohlíží jako na sexuální objekt, musí plnit nejrůznější zvrácené požadavky a čelí fyzickému i psychickému týrání. Pod rouškou svobodného přístupu k sexu se zde provozuje prostituce a pornografie, z níž sektě plynou bohaté příjmy. Děti žijící v komunách po celém světě nemají přístup k formálnímu vzdělání, v útlém věku bývají odebrány rodičům a v táborech musí poslouchat své „pastýře“, kteří je krutě trestají za naprosto nesmyslné prohřešky a nutí je žebrat o peníze. Nemoc se považuje za slabost ve víře, a když dívka odmítne sex, hovoří z ní ďábel. „Prorok“ pečlivě dbá o své ovečky a posílá dopisy, v nichž podává patřičné instrukce – je zakázáno jíst vidličkou a nožem, muži nesmí nosit slipy a ženy džíny, jídlo se nesmí kořenit černým pepřem. Jen málo příkazů však působí jako pro zasmání, jak dosvědčuje případ, kdy byla „pro svou spásu“ umučena vlastní Moova vnučka, kterou předtím zneužíval. Otřesný příběh sester, jimž se nakonec po dlouholetém utrpení podařilo ze společenství sekty uniknout, ukazuje, jak neuvěřitelně snadné je propadnout zvrácené ideologii, která zotročuje člověka a umožňuje trýznění ve jménu dobra.

Tak to máme za květen vše. Jestli jste se u mě inspirovali, určitě mě to těší. Pokud budete mít chuť podělit se o dojmy z četby některých z knih, budu moc ráda za vaše komentáře.

Ahoj při shrnutí za měsíc červen :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥